12 kule forslag til bretting av servietter til bryllup

bretting av servietter

Et vakkert dekket bord er da minst like viktig som maten dere serverer i bryllupet deres. Riktig valg av servietter og hvordan dere bretter dem har også mye å si. Her deler to eksperter sine beste tips til bretting av servietter til bryllup og valg av farger.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Upstairs AS/Instagram @upstairsas/Hovedbilde: Getty

Kanskje har dere ikke tenkt så mye på det enda med innkjøp av servietter helt nederst på to do-listen. Men servietter er ofte noe av det første man legger merke til når man setter seg til bords.

En vakker serviett i fine farger og mønstre, brettet på en lekker måte blir sammen med resten av dekoren ofte fort et samtaletema og en såkalt ice breaker gjestene imellom.

Så hvordan kan man brette servietter til bryllup? Og hvilke typer servietter, farger og mønstre bør dere velge? Det finnes et hav av muligheter når det gjelder serviettbrettinger.

Enten dere drømmer om noe à la en svane på kinesisk restaurant, eller den klassiske viften som var obligatorisk å lære seg i heimkunnskapen. Eller noe midt imellom.

Bretting av servietter

Det enkle er ofte det beste når det gjelder servietter. Foto: Upstairs AS/Instagram @upstairsas

Her deler to eksperter sine beste tips til bretting av servietter og valg av farger.

– Et vakkert pyntet bryllupsbord skal ikke bare se lekkert ut, men også gjenspeile brudeparet og få gjestene til å føle seg velkommen, sier Pia Håkonsen hos Upstairs.

Upstairs er blant Norges største leverandører av servietter med over 300 ulike design å velge mellom.

– Valg av serviett legger ofte litt føringer på hva slags lys og servietter som skal brukes, så står du fast kan det ofte være lurt å velge ut servietten først, for å gjøre det enklere å velge annen pynt.

Bretting av servietter

Hva med å pynte opp en enkel brettet serviett med friske blomster? Foto: Upstairs AS

Servietter kommer i tre ulike størrelser; cocktail, lunsj og middag. Hvor lunsj- og middagsserviettene er blant de mest brukte som dekor til selve festbordet, ifølge Håkonsen.

– Cocktailserviettene er mest vanlig å bruke når kaffe og kaker serveres.

– Hos Upstairs liker vi å dekke festbord med en kombinasjon av både middag- og lunsjserviett. Gjerne en ensfarget middagsserviett i bunn, kombinert med en matchende lunsjserviett. Det gir et fint uttrykk.

Om begge er ensfarget eller den ene har mønster er jo litt opp til hver enkelt å velge. Kombinasjonsmulighetene er i hvert fall mange.

Bretting av servietter

Kombiner serviettbretting med bordkort for en iøyenfallende dekor. Foto: Upstairs AS

Så hvordan brette servietter til bryllup?

– Her er mulighetene mange, men vi er nok mest opptatt av at det enkle ofte er det beste. Man trenger ikke alltid gjøre det så vanskelig, sier Håkonsen.

– Svanebretting kan være fint, men absolutt ikke nødvendig for at festbordet skal bli fint. Ofte så er det kombinasjonen av servietter, lys og blomster som gjør et festbord flott. Har disse matchende farger eller gøye fargekombinasjoner, så er mye av jobben gjort.

Sjekk ut Upstairs’ tutorial til serviettbretting under:

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

5 freshe forslag til bretting av servietter

Også Tilbords har flere nyttige filmer med forslag til bretting av servietter.

Ditt Bryllup har fått tillatelse fra Tilbords til å dele disse med leserne våre.

Vanlig Diamant:

Dobbel diamant:

Enkel bestikklomme:

Fransk fold:

Menykortholder:

Slik velger dere farger og mønstre

– Siden vi nå går inn i en tid hvor vi kan begynne med de store samlingene, etter å kanskje ha valgt å utsette store sosiale sammenkomster, vil det være lurt å tenke på at det bør være en hyggelig ro over det dekkede bryllupsbordet, sier Lise Charlotte Haugeby i interiørbutikken Kottet.

– Det skal selvfølgelig være stilfult, men også gi en følelse av en trygg og rolig atmosfære. Kanskje man ikke alltid skal gå for de store og voldsomme serviettene, men heller noen litt mindre, med flere farger og mønstre?

Hun forteller at faktorer som tema, årstid og fargepalett som man ønsker å ha i bryllupet sitt påvirker valg av servietter.

– Husk at det er mye som koster, men man finner mange fine servietter som kan sette prikken over i-en på et dekket bord, uten at det skal sprenge budsjettet.

– Går man for høst- eller vinterbryllup kan ensfargede, rolige servietter passe godt, eller om man vil dra inn metaller i mønstrene. Det er ingen «regler» når det kommer til metallisk dekorasjon i bryllup, men man kan tenke på om man ønsker flere eller holde seg til en type, som bronse, sølv, gull, rosegull og lignende. Dette passer bra til temaer som ball og moderne, industriell eller rustikk stil.

– For vår- og sommerbryllup kan man velge servietter med blomstermotiver og kanskje litt flere friske farger. Dette fungerer ved de fleste temaer, men kanskje spesielt med en boho, landlig, vintage eller elegant stil.

Mange måter å bruke servietter på

– Servietter er jo en viktig del av det oppdekkede bryllupsbordet, og det er mange måter man kan bruke dem. Enten som alene på tallerkenen eller sammen med for eksempel bestikk eller navnekort.

– Ved middagsbordet kan man bruke enten tøyservietter eller papirservietter, men det er også andre steder man kan ha behov for å tenke på servietter – som for eksempel ved baren, eventuelle buffetbord og kake- og dessertbord. Da er det ofte papirservietter som blir brukt.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: