5 gledelige grunner til hvorfor det er lurt å leie kjole til bryllup

5 gode grunner til å leie kjole til bryllup. 4 kvinner i bryllup, brud og brudepiker
Tekst: Synne Sollie Foto: FJONG

Ja, det er lurt å leie kjole til bryllup!

Du vet den kjolen du har lyst på, men ikke har råd til?

Den er det svært sannsynlig at du kan leie.

Å leie plagg til store anledninger har blitt en raskt voksende trend. Ikke bare av økonomiske fordeler, men av økende fokus på gjenbruk og bærekraft.

Har du noen gang stirret tomt inn i et klesskapet før en kommende stor anledning og tenkt ‘jeg har ikke noe å ha på meg’?

Da er det fort gjort å svinge seg rundt, dra på shopping og kjøp noe nytt (som robber lommeboken) – og senere blir hengene ubrukt i skapet.

Hadde du derimot visst at du kan leie kjole til bryllup for en brøkdel av summen, samtidig som du verner om kjære moder jord, hadde du kanskje scrollet deg gjennom utleiemulighetene før du gikk til innkjøp av en ny kjole.

Les også: Leie dress til brudgom – slik gjør dere det

Flere klesmerker og tjenester tilbyr nå utleie av kvalitetsantrekk som et alternativ til å kjøpe nytt. Vi tatt en prat med utleiebedriftene FJONG og Hygglo om de gode grunnene, de bærekraftige fordelene og de personlige gevinstene med å leie kjole til bryllup.

Å leie kjole til bryllup gir plagget et nytt liv

FJONG er en norsk tjeneste som tilbyr blant annet utleie av festantrekk. De leier ut overskuddsplagg; klær som ellers ikke ville nådd sluttkunde.

Alexandra Mieszkowska fra FJONG forteller at første gode grunnen til å leie antrekk er knyttet til bærekraft.

Klesindustrien produserer over 400% mer klær i dag enn de gjorde for 20 år siden. Vi produserer sinnsykt mye mer enn det vi trenger.

Som et alternativ til det enorme kjøpepresset og produksjonsnivået er muligheten til å leie mye bedre for klimaet.

Klesindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden ... og kjøpere bruker kanskje halvparten av klærne de har i skapet.

Alexandra fra Fjong.no, en utleieleverandør hvor du kan leie kjole til bryllup
Alexandra Mieszkowska

Axel Hellström fra Hygglo.no forteller om bemerkelsesverdig økt etterspørsel om tilgang på flere bærekraftige valg.

Forbrukere etterspør mer holdbare løsninger. Alt i fra å låne istedenfor å kjøpe, til større åpenhet om produksjon av varer slik at man kan velge bærekraftige alternativer. Mulighet til å reparere ødelagte ting er også noe som prioriteres blant forbrukere nå.

Hygglo.no leier ut, blant mye annet, brudekjoler og tilbehør til bryllup.

Les også: Vurderer du å leie brudekjole? Slik funker det

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ved å leie kjole til bryllup unngår du at finstasen støver ned i skapet

Alexandra forklarer at alt for ofte lar vi oss forføre av trendplagg vi sjeldent får brukt om igjen.

Vi bruker jo ikke alle plaggene vi har i skapet. I Fjong tenker vi at de basisplagg som jeans og t-skjorter er plagg du eie. Plagg som brukes til en spesiell anledning, de kan du heller leie.

Det er klart at du skal fjonge seg opp når du skal i bryllup. Vurder derfor å leie kjole til bryllup slik at finstasen slipper å støve ned i skapet når festen er over.

Spar miljøet—og spar lommeboka!

Å gi etter for kjøpepresset er ikke bare skadelig for miljøet— det er unødvendig dyrt.

FJONG tilbyr utleie av kjente kvalitetsmerker som Ganni, ByTimo, Marlene Birger og Holzweiler.

— Vi har mange kvalitetsplagg, smykker og vesker som koster ganske mye. Hvis du leier får du det mye billigere enn hvis du hadde kjøpt, sier Alexandra.

Axel legger til at mange glemmer hvor dyrt det egentlig er å eie saker man sjelden bruker mer enn et par ganger.

— Det er generelt dyrt å eie ting, sier han. Etter innkjøpsprisen skal tingene både vedlikeholdes og forvares, noe som blir veldig kostbart i det store bildet. Derfor er det, i de aller fleste tilfeller, mye billigere å leie.

Mange ulike selskapskjoler til utleie

«Basisplaggene som jeans og t-skjorter kan du eie, mens plagg som du skal bruke til en spesiell anledning, de kan du heller leie.»

Utfordre stilen din!

En av grunnene til at du liker å kjøpe et flunkende nytt antrekk er den deilige følelsen av å ha noe nytt.

Men Alexandra mener at du helt klart kan oppnå den samme følelsen ved å leie et nytt antrekk også. I tillegg kan du utfordre den personlige stilen din uten å måtte forplikte deg til plagget, men heller returnere det med god samvittighet etter bruk.

— Siden vi leier ut overstock er vi ikke alltid oppdatert på kolleksjoner eller trender. Jeg mener uansett at du burde velge ting du selv liker, ikke alltid følge trender eller det du ser kjendiser gå med. Det handler om må finne sin egen stil og prøve å finne det du føler deg vel i.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Axel legger til at at kjøpere, i tillegg til klesindustrien selv, også har et ansvar og en mulighet til å skape forandring. Som kunde kan du sette krav til å få flere bærekraftige alternativer.

— Kjøp mer på second hand. Ei færre plagg av bedre kvalitet, reparer det når det går i stykker fremfor å kaste det. Men, jeg opplever egentlig at denne forandringen allerede er i gang.

— Axel Hellström, Hygglo.no

Om du vil følge den hotteste trenden neste gang leter etter det perfekte antrekket til å svinge deg i på bryllupsfesten… så er det å leie kjole til bryllup definitivt noe å vurdere.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: