5 inspirerende grunner til å velge et bærekraftig bryllup

Kommersielt innhold

Vil du gi bryllupet ditt en dypere mening?

I dagens verden, der bevisstheten om miljøet og en bærekraftig livsstil er stadig økende, har mange brudepar begynt å vurdere bærekraftig bryllup som et verdifullt alternativ.

Et bryllup som ikke bare feirer kjærligheten, men også planeten vår.

Ved å velge bærekraft i ditt bryllup, vil du fortsatt få akkurat det bryllupet du selv ønsker. Du vet... Drømmebryllupet som også er et symbol på dine verdier, ditt engasjement for en bedre fremtid og en inspirasjon til andre!

Tekst: Next Content Studio Foto: Hold Norge Rent og Unsplash
Kommersielt innhold // I samarbeid med Hold Norge Rent

En unik mulighet til å gjøre en forskjell

Et bærekraftig bryllup er ikke bare en trend; ved å velge et bryllup med bærekraft, velger du også å skape en unik opplevelse som viser omtanke for naturen, miljøet og menneskene. Men dette går langt utover bare å velge økologiske blomster og resirkulerbare invitasjoner; det handler om å ta et bevisst valg for å minimere bryllupets fotavtrykk og samtidig inspirere andre til å gjøre det samme.

I denne artikkelen har vi sammen med Hold Norge Rent (HNR) utforsket fem inspirerende grunner til hvorfor et bærekraftig bryllup kan være det rette valget for deg og din kjære, og hvordan det kan gjøre den spesielle dagen enda mer meningsfull og minneverdig.

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent (HNR) er en frivillig organisasjon som arbeider mot forsøpling. De inviterer bedrifter, virksomheter, organisasjoner og andre aktører som ønsker å bidra til et rent Norge, til å bli medlemmer.

Vi jobber med å innhente og formidle kunnskap om forsøpling slik at vi kan forebygge det, og vi legger til rette for at alle kan bli med å fjerne søppel fra norsk natur. Grunntanken er at forsøpling er et felles ansvar, og at alle kan bidra.

— Lise Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent

5 inspirerende grunner til å velge et bryllup med bærekraft

1. Reduser ressursbruken og unngå forsøpling

Norge er bare 2,4 prosent sirkulært (The circularity gap report 2023), og matemballasje er den typen forsøpling som dukker opp på de fleste ryddeaksjonene i Norge (Rydderapporten 2022). (Sirkulær bety at produktene/materialene brukes lengst mulig og om igjen, i et kretsløp på ulike måter). Nettopp derfor er redusering av avfallsmengdene, og å unngå forsøpling i et bryllup viktig. Dette kan man gjøre ved å redusere engangsprodukter og heller velge et bryllupslokale som unngår engangsservise og emballasje, og et bryllupslokale (eller leverandører) som server mat og drikke med ordentlig servise og kopper som vaskes og brukes igjen. Det er jo også mye mer stas enn å spise og drikke fra plast og papp!

Stopp matsvinn ved å legge en plan for restemat. Dere kan gjøre dette ved å forsikre dere om at de som leverer maten tar vare på restene, og gir de videre til noen som trenger det. Unngå engangsbokser men oppfordre dem til å ta med bokser som kan fylles med rester og tas med hjem. Dere kan også spare både penger og miljøet ved å invitere familie eller venner til en hyggelig brunsj dagen derpå.

— Mari Mo Osterheider, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent

2. Oppfordre til bærekraftig gaveinnpakning

Et bryllup som byr på bærekraft gir også gjestene muligheten til å delta i en meningsfull opplevelse. Rimelig, glanset gavepapir kan ikke gjenvinnes og er dessverre ikke særlig bærekraftig; i de verste tilfeller ender det også opp i naturen. Her bør du oppfordre dine bryllupsgjester til mer bærekraftige løsninger. Det kan også bli både billigere og mer personlig:

  1. La innpakningen være en del av gaven, f.eks. en duk, et sjal, eller et fint håndkle.
  2. Bruk avispapir eller dekorer en pappeske eller annen emballasje du har fra før. Eventuelt bruk gråpapir og pynt med det du har hjemme.
  3. Eller det aller beste: i stedet for tradisjonelle bryllupsgaver, kan du oppfordre gjestene til å donere til en veldedig organisasjon som støtter mennesker i nød, miljøvern (for eksempel Hold Norge Rent).
  4. Lag en plan for restemat. I Norge kastes det mer enn 450,000 tonn spiselig mat hvert år (Matsentralen), og mat som forsøples kan tiltrekke seg skadedyr.

3. Legg til rette for røykerne

Sigarettstumper er verdens største forsøplingsproblem målt i antall (Ocean Conservancy 2023), og inneholder ikke bare plast, men nikotin og andre skadelige stoffer som ikke bør havne i naturen. Legg til rette for røykeplasser med askebegre, og vær tydelig på at røyk skal i askebeger og snus i søppelbøtta. Hva med å gjøre noe gøy ut av det hele – la folk stemme med sneipen à la ballot bin. Du trenger bare to glass med hver sin påstand, så er det klart til avstemning.

4. Pass på ballonger og lette gjenstander ved utendørs feiring

Det er når vi er utendørs at det er størst sjanse for at forsøpling skjer, så vær spesielt påpasselige når bryllupet er helt eller delvis utendørs. Da er det spesielt viktig å unngå engangspynt og utstyr som kan tas med vinden – og unngå ballongslipp (også såkalte nedbrytbare ballonger), eller lykter som sendes opp i atmosfæren – de ender som forsøpling. Reduser avfallsmengden og sørg for at avfallet som genereres holdes sikkert på plass – gjerne innendørs. Det er lett at avfall dras utover av vind eller dyr ved overfylte søppelbøtter.

Velg en naturlig setting for seremonien, for eksempel en strand, en skog eller en vakker hage. Dette gir deg muligheten til å dra nytte av naturens skjønnhet, redusere behovet for dekorasjoner og minimere avtrykket. For transport, vurder miljøvennlige alternativer som for eksempel elbuss. Gå for lokal og økologisk mat til bryllupsmåltidet for å støtte lokale bønder og redusere matsvinn.

— Mari Mo Osterheider, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent

5. Pantebryllup: Finansier bryllupet og bekjemp forsøpling i samme slengen

Over 4000 kyr mistet livet til sykdommen kvast (fra 2018 til 2020), og en stor synder er drikkebokser i veikanten som havner i fôret til dyrene (Dyrevernalliansen). Det er lurt å ta vare på panten fra bryllupet, men hvorfor ikke begynn litt før? Få penger til bryllupet samtidig som du bidrar til mer resirkulering og mindre forsøpling ved å samle pant. Ekstrapoeng til de som samler pant langs åkerkanten, og hindrer lidelser og død hos kyrene!

Få inspirasjon fra disse brudeparene (Infinitum).

Følger du en eller flere av disse fem gode punktene, kan du være sikkert på å få et bryllup med bærekraft, som ikke går på bekostning av drømmebryllupet. 

Tips til utdrikningslaget!

Start med god samvittighet som setter tonen for resten av dagen med en ryddeaksjon i området dere skal være for utdrikningslaget! Registrer deg i Rydde og få gratis ryddeutstyr.

Bærekraftsfakta

  1. World overshoot day/verdens overforbruksdag var 2. august, og 12. april for Norge. Nesten tre fjerdedeler av ressursene vi bruker her i landet, er altså naturressurser som jorda ikke klarer å erstatte. (Global Footprint Network 2023)
  2. Hele tre fjerdedeler av all plast på verdensbasis ender opp på søppelfyllinger eller som forsøpling (Geyer 2020). I Norge er det bedre, men bare 28 prosent materialgjenvunnet (Miljødirektoratet 2021), og en betydelig mengde ender som forsøpling.
  3. Plastproduksjonen er nå på 460 millioner tonn i året, mer enn det dobbelte enn for mindre enn 20 år siden og over 42 prosent av dette går til emballasje – gjerne som bare brukes en gang før den kastes (Our World in Data)
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: