5 tips til kjærlighet som varer livet ut

fem tips for å forholdet til å vare
fem tips for å forholdet til å vare

En kjærlighet som varer livet ut er ikke noe vi bare kan ta for gitt – selvom dere nettopp har lovet det til hverandre på bryllupsdagen! Det må faktisk en liten innsats til innimellom. Her gir parterapeut Katrine Axholm sine fem beste tips for å mestre kjærlighet som varer, og varer og varer…

Tekst: Katrine Axholm. Foto: Les Kaner

1 Bli (bedre) kjent med deg selv

Det viktigste i parforholdet er at du kjenner deg selv og passer på dine egne behov og grenser. Jo bedre du kjenner din egen historie og dine (u)hensiktsmessige mønstre, jo bedre kan du nemlig håndtere konfliktene dere kommer over – og, ja livets opp- og nedturer generelt.

Det betyr at det vil være nyttig både for deg og din ektefelle å se på deres egne foreldre og deres kjærlighetsforhold. Hva har de lært deg om kjærlighet? Hvordan uttrykte de behovene sine og sine egne grenser? Holdt de det for seg selv, eller er du vokst opp med at en eller begge foreldrene dine hadde lav selvverd? Se på din egen historie og bli med det klokere også på deg selv!

Mor og datter - relasjonen til foreldrene dine kan lære deg mye

2 Lær ditt kjærlighetsspråk gjennom foreldrene dine

Når du nå ser på dine foreldres forhold, hva synes du så hva det de gjorde bra og hva ønsker du å gjøre bedre for deg selv og dere som ektepar?

Kan du kjenne deg selv igjen i dine foreldre? Ligner du på moren din, som trakk seg unna når hun ble såret og ikke tålte familien i dagesvis? Eller ligner du faren din som ble sint og kjeftet når han egentlig var lei seg og såret?

Jo bedre du kan se hvor du har mønstrene dine fra, jo bedre kan du også lære deg selv å gjøre noe annet. Vær bevisst på hvilke forestillinger du har om kjærlighet.

3 Snu så opp ned på det hele

Det som vi lærte som barn, sitter dypt i oss og det kan være vanskelig eller i allefall ta tid å endre på. Det skal som regel mer til enn kun en beslutning om å endre adferd. For når vi er presset, så gjør vi det vi har lært, selv om det på lengre sikt ikke er hensiktsmessig for oss.

Vi gjør oss kalde når vi ikke føler oss bra nok. Vi kjefter når vi føler oss utilstrekkelige. Vi lukker oss inne i oss selv når vi ikke føler oss sett. Dette er menneskelig, men ikke særlig nyttig.

Så hvordan møte deg selv med varme og omsorg og forståelse i stedet? Hvordan kan du lære deg selv at du kke behøver å trekke deg innover eller gjøre deg iskald for å beskytte deg selv?

Vi gjør oss kalde når vi ikke føler oss bra nok. Vi kjefter når vi føler oss utilstrekkelige. Vi lukker oss inne i oss selv når vi ikke føler oss sett. Dette er menneskelig, men ikke særlig nyttig.

Katrine Axholm

4 Sett felles forventninger til hverandre

Snakk med din nye ektemann om de innsiktene du nå har gjort med deg selv og den historien som ligger bak. Kanskje har dere allerede gått gjennom stegene sammen, og at det nå er dags å snakke om hva dere kan bruke disse innsiktene til.

I hvilke situasjoner har dere bruk for mer omsorg fra den andre parten? I hvilke situasjoner ved dere nå at dere skal være ekstra oppmerksomme på reaksjonene deres? Hva trigger dere? Hvordan håndterer dere det når gamle mønstre tar over og dere ikke oppdager det? Og hvordan kan dere reparere når skaden er skjedd?

Snakk sammen, vær ærlige og sårbare, og viktigst av alt – ta ansvar for din egen del av hva som skjer, slik at du ikke gir partneren din skyld for hvordan du har det.

fffewfwe

5 For en kjærlighet som varer kreves regelmessige check ups

Helt praktisk er det en god idé å sette en dato i kalenderen eksempelvis hver måned, hvor dere tar temperaturen på forholdet og snakker sammen om, hvordan dere har det.

Fortell partneren din hvordan det ser ut inni deg, hva du har av tanker og drømmer. Unngå å ha fokus på hva partneren din gjør eller ikke gjør. Rett heller fokus på deg selv og hvordan du har det. Vær modig og vis sårbarhet. Det er nemlig her dere har mulighet for å styrke både kjærligheten og intimiteten mellom dere.

Det er disse samtalene som binder dere sammen og det er også en av de mest effektive veier for å bevare kjærligheten deres gjennom mange år.

Tips!
Les også hvordan det gikk da Emma gikk til terapi hos Katrine for å finne ut av hvordan hun og sin fremtidige mann skal få kjærligheten til å vare.

Katrine Axholm er parterapeut i ALT

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: