Aktiviteter til barn i bryllup – Fem steg til en magisk dag for små gjester

barn som ufører aktiviteter i bryllup

Drømmer dere om et bryllup hvor også de søte små er selvskrevne gjester? Aktiviteter er alfa omega for et vellykket bryllup med barn - men hvilke, og hvordan? Vi tok en prat med ekspertene om hvordan du kan tilrettelegge slik at både voksne og barn får en uforglemmelig bryllupsfeiring!

Tekst: Betine Bernadotte Huflåtten Foto: Unsplash og Pexels (midterst)
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Mange tenker kanskje at bryllup og barn er en dårlig kombinasjon. Men et bryllup trenger slett ikke å være en fest som er forbeholdt voksne. Husk at det er dere som brudepar som bestemmer – ønsker dere å invitere barn, så gjør det. For med god tilrettelegging og de rette rammene, kan de små gjestene være med på å forgylle dagen – her er fem gode råd og aktiviteter du kan ta med inn i planleggingen av bryllup med barn.

1) Tilrettelegging er nøkkelen til en vellykket dag

– ­ Dersom du ønsker å invitere barn i bryllupet, anbefaler vi alltid å tilrettelegge for dette, sier Annette Elvhaug. Hun er kreativ leder og partner i eventbyrået itsHappening, og har lang erfaring med å skreddersy bryllup.

Voksne og barn har ulike behov – og for å unngå at disse kommer på kollisjonskurs i bryllupet, mener Elvhaug det er viktig å sørge for at barna får egne arenaer hvor de kan kose seg på sine premisser.

– Det kan være stressende for gjester som har med barn, om de hele tiden føler at de små er i veien. For la oss være ærlige: Barn og lange middager med taler passer ikke alltid så godt sammen, fortsetter Annette.

Hun får støtte av bryllupsplanlegger Amanda Costa Thompson, som gjennom gjennom sitt firma ved samme navn har arrangert utallige brylluper – både med og uten barn som gjester.

– Barn klarer sjelden å sitte stille lenge av gangen, derfor er det lurt å slite dem ut litt. La dem få tilgang til et velfylt lekerom og et uteområde hvor de kan leke og boltre seg. Alle barn legger seg dessuten på et tidspunkt, så ofte er det kun snakk om å tilrettelegge i tidsrommet fra vielsen og et par timer inn i middagen, forteller Thompson.

aktivitet barn bryllup

Foto: Unsplash

La oss være ærlige: Barn og lange middager med taler passer ikke alltid så godt sammen.

Annette Elvhaug

2) Gå for en uformell ramme rundt bryllupet

De fleste typer bryllup kan fungere fint med barn, til og med et staselig herregårdsbryllup kan gjøres barnevennlig dersom man setter opp et område der barn kan være barn, i følge bryllupsplanlegger Thompson. Det er imidlertid noen løsninger som er spesielt egnet til bryllup med barn, mener hun.

– Utebryllup eller bryllup i telt er midt i blinken om du vil lage en feiring med barnevennlige rammer. Da kan de små løpe rundt ute, leke og kose seg. Jeg gikk selv for et slikt opplegg i mitt eget bryllup, og både voksne og barn hadde en fantastisk dag, fastslår Amanda Thompson.

Hun har også et forslag til en enda mer lavterskel løsning for deg som vil invitere barn i bryllupet.

– Hvorfor ikke ha bryllupet i egen hage? Det geniale med å gjøre det på den måten er at barna kan leke inne i huset mens festen er utendørs.

Bryllup utendørs med telt er et supert alternativ dersom du skal invitere barn, da det enkelt tilrettelegger for morsomme aktiviteter.

aktivitet barn bryllup

Foto: Truls Foss

3) Barnevakter er gull

Vurderer du å leie inn en barnevakt som kan aktivisere barna når de ikke lenger orker å sitte stille ved bordet? Det er en glimrende idé, ifølge bryllupsplanleggerne.

– Det er alltid lurt å ha en barnevakt eller to som kan ta seg av barna, underholde dem, leke med dem og være helt til stede for dem. Slik kan foreldrene få med seg talene og nyte maten i fred og ro, råder Amanda Costa Thompson.

Og Thompson snakker av erfaring – da hun og mannen giftet seg på en øy utenfor Grimstad i 2014 var det nemlig fem barn med i bryllupet.

– Vi hadde to barnevakter til å passe barna som var 2, 4, 6, 7 og 11 år gamle. De oppholdt seg i huset mens bryllupet foregikk i telt i hagen. Barna storkoste seg, de hadde masse leker, god mat og foreldrene i nærheten. Vi opplevde det aldri som forstyrrende, tvert imot!

Dersom det er flere gjester med små barn i bryllupet, anbefaler Annette Elvhaug fra itsHappening at man tar med egne barnevakter hjemmefra.

– Det kan være en bestemor, en søster eller venninne. Det viktigste er at det er personer som i alle fall noen barna er trygge på. Dette skaper som regel en større trygghet også blant de andre barna.

– La gjerne barnevaktene ta del i organiseringen av leker og aktiviteter, på den måten føler de at de også eier konseptet litt, forteller Annette.

La gjerne barnevaktene ta del i organiseringen av leker og aktiviteter.

— Annette Elvhaug

4) Server mat barna elsker og dekk til fest

Deilig mat og drikke er et av høydepunktene i et bryllup. Men hvilken meny går hjem hos de små gjestene?

­– Noen barn er kresne, så for å være på den sikre siden er det lurt å servere enkel mat de fleste liker. Pølser, pizza, miniburgere, muffins de kan pynte selv, is til dessert og frukt på spyd er gode valg, sier Amanda fra Bryllupsglede.

Hun får støtte av Annette Elvhaug, som mener det er viktig at også barna opplever bryllupet som en skikkelig fest.

– Pizza, godteri, is, smoothie og andre godsaker i ubegrensede mengder er noe de fleste barn synes er veldig stas. Det er gøy med litt friere tøyler en slik dag enn det de har til vanlig, poengterer Annette.

Når det gjelder bordsetningen, har Amanda Thompson noen gode råd.

– Barna synes det er gøy å sitte sammen – og gjerne ved et lavere bord med stoler i barnehøyde. Dekk bordet til fest med glade farger, gøyale tallerkener og kopper. Tegnestifter og en duk som kan tegnes på er dessuten en sikker vinner.

Dekk bordet til fest med glade farger, gøyale tallerkener og kopper.

Amanda Costa Thompson

5) Aktiviteter og leker små og store barn vil like

Kun fantasien setter grenser for hvilke aktiviteter og leker dere kan arrangere for barn i bryllup. Uansett opplegg er det en god idé å ha et adskilt rom eller uteområde som er forbeholdt barna, hvor de kan leke og herje så mye de vil uten å forstyrre.

– Det er veldig lurt å ha et eget lekerom. Og så er det viktig å huske å tilrettelegge for barn i alle aldre, slik at samtlige av de små gjestene har tilgang på leker, spill og aktiviteter som passer for sitt alderstrinn, forteller Annette Elvhaug.

Barnebursdag

Foto: Pexels

– Hva med å sette opp en projektor og ha en filmsession med popcorn og is? Eller arrangere en fremføring for de voksne, dersom barna synes det er gøy å opptre? Mange barn synes også det er gøy å få en sentral rolle på dansegulvet før leggetid, fortsetter Annette.

Leker som små barn liker kan være for eksempel Duplo og Lego, hoppetau og strikk, trampoline og kritt til å tegne paradis på asfalten, mens for de større barna har Amanda fra Bryllupsglede noen andre gode forslag.

– Kubb, sekkeløp og boksen går er eksempler på morsomme aktivitetsleker. En fotobooth med festlige fotoprops pleier også å være populært blant de litt større barna. Og som et skikkelig høydepunkt kan du fylle en piñata med masse godteri og la barna slå hull på den – det er superstas for både små og store barn, avslutter Thompson.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: