Ekspertene forklarer alt du trenger å vite om selskapskjoler

selskapskjoler til bryllup

Skal du være gjest i bryllup og lurer på om det er selskapskjole du skal gå for? Her forklarer to eksperter alt du trenger å vite om farger, snitt, materialer og ikke minst hvilken dresscode som gjelder.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty Images

Endelig kom invitasjonen, og du er så gira på å få være bryllupsgjest! Men hva skal du ha på deg? Du vil jo være fin i bryllupet, men for all del ikke stjele oppmerksomheten fra brudeparet. Kanskje er det selskapskjole du skal gå for? Men hvilke farger, materialer og snitt er det som gjelder? Og funker denne kjolen til alle typer dresscodes?

Les også: 128 fortryllende kjoler til bryllup for deg som er gjest

Her er alt du trenger å vite om selskapskjoler til bryllup

Hilde Hagen i Whitestory & Friends definerer selskapskjoler som «en lang kjole som brukes til formelle anledninger».

– Vi selger absolutt mest lange kjoler til bryllup. Det er delikate og pene stoffer og rolige prints, forteller hun.

Vi opplever også at de fleste er redde for altfor lyse og veldig sterke farger og ønsker ikke å ta for mye oppmerksomhet fra bruden.

Hilde Hagen i Whitestory & Friends
Hilde Hagen

Hun forteller at selskapskjoler faller innunder dresscoden smoking eller mørk dress.

– Dette er også dresscodene vi opplever som mest vanlig i Norge. Til begge disse selger vi lange kjoler.

– Til mørk dress kan man ha noe kortere kjole, som for eksempel til midt på leggen. Men er dresscoden smoking, skal kjolen være fotsid.

Hvilke farger, materialer og snitt er populære valg til selskapskjoler?

Selskapskjoler til bryllup

– Grønt og blått i alle nyanser går igjen år etter år hos oss.

Blåtoner for alle: Blå og grønne farger passer de fleste (og ser fantastisk ut på solkysset hud) Foto: Claire Macintyre for Whitestory & Friends

– Vi selger ganske bredt på materialer og vi opplever at kundene finner snittet og kjolen de liker først, så kommer materialet etterpå.

– Fløyel er som regel veldig populært i høst- vinter- og vårmånedene, så forsvinner etterspørselen når sommeren kommer. A-formet snitt er det vi selger absolutt mest av. Strammere på overkroppen og mer plass rundt hofte og lår. Veldig mange ønsker også en liten erm.

Les også: Kjoler til høstbryllup – 26 favoritter

selskapskjoler

Blomsterfavoritt: Lange, blomstermøntrede kjoler er en soleklar kjolefavoritt til bryllup. Foto: Claire Macintyre for Whitestory & Friends

Fjong er siden oppstarten i 2016 blitt et go-to sted når man skal leie seg plagg eller antrekk til både hverdags og fest.

Hva definerer egentlig selskapskjoler?

– Godt spørsmål! Selve begrepet er jo litt vanskelig å definere, da alle har ulike perspektiver på hvilke kjoler som er «fine nok» til et formelt selskap. Men vi har jo de offisielle dresskodene som for eksempel mørk dress eller kjole og hvitt, sier Alexandra Mieszkowska i Fjong.

De opplever at det var mer normalt i gamledager å ta i bruk de offisielle dresskodene, spesielt i Norge.

– Andre land som for eksempel USA er strengere på hva dresskodene faktisk definerer. I dag vil jeg si at selskapskjoler fortsatt tar fra gammelt av hvis vi ser på den typiske maxikjole-looken.

Alexandra i Fjong
Alexandra Mieszkowska Foto: Selma Haaland

– De er fortsatt ganske formelle i stilen, men kan skille seg med både dekor, korte eller lange ermer, utringinger, snitt, farger og lengde, selvfølgelig. Selskap i dag er ofte mer avslappet enn det de var gamledager, og i Fjong opplever vi at trendene endrer seg hele tiden og folk går litt bort fra «reglene».

Hun mener det er helt opp til kundene hva slags selskap de skal i og hva de selv ønsker å gå i.

– I Fjong ønsker vi heller ikke å sette noen regler for kundene våre. Man bør velge det man selv føler seg vel i, ønsker å ha på seg og som passer til anledningen. Så en selskapskjole kan både være en lang blomstrete kjole eller en kort elegant kjole, selv om kanskje de offisielle dresskodene har strengere regler.

Mieszkowska mener alle kjolene deres vil kunne falle innunder en av de vanligste dresskodene.

– Er man opptatt av å kle seg etter disse, kan man gjøre en rask research på nettet og selv definere hvilke kjoler som går under hvilken kode.

De merker at folk ønsker wrap-kjoler, elegante maxi-kjoler, innsving i midjen, lange ermer, blomster og blondekjoler.

Les også: Blomstrete kjoler til bryllup – 35 favoritter 

Sonia Uppal

Kort og godt: En kort kjole kan funke som selskapskjole til bryllup. Her motejournalist Sonia Uppal i kjole leid fra Fjong. Foto: Instagram/@soniauppal

Fargene varierer, men om sommeren er lyse, blomstrete og pastellkjoler veldig populære. Det gjelder også høst- og vinterbryllup, men da går også mange for de mørkere fargene.

— Alexandra Mieszkowska

Når det gjelder materialer, så kommer det veldig an på sesong og år, ifølge henne.

– Lin og polyester finnes mer i de lettere kjolene som passer perfekt for varmere dager. Mens bomullkjolene kan føles varmere.

Hos Fjong er kjolene fra by:TiMo, Needle and Thread, Self Portrait, Reformation og HØST&Vår blant de mest populære.

Selskapskjoler har alltid vært svært populære hos oss. Noe som kanskje kommer som en selvfølge, da folk flest ofte vil ha en ny kjole hvis de skal i bryllup.

Alexandra Mieszkowska

Mange selskapskjoler kan også være veldig dyre, påpeker hun.

Nordmenn har dessverre en tanke om at man ikke kan bruke et plagg mer enn x antall ganger. Derfor er det mange som ønsker å leie, både fordi de sparer penger på det, utfordrer stilen og samtidig sparer miljøet.

— Alexandra Mieszkowska
selskapskjoler til bryllup

Leie fremfor å eie: Selskapskjoler som du skal bruke få ganger er perfekte å leie istedenfor å kjøpe. Foto: Instagram/@tonjerowde i kjole fra Fjong.

Hun forteller at å leie fremfor å kjøpe er lønnsomt, ettersom man kan spare fra 50 til 70 prosent på å leie. Og ikke minst mer bærekraftig.

– 77 prosent av plaggene i klesskapene våre har forblitt ubrukte det siste året. Og tekstilforbruker til én enkelt person hvert år utgjør en større CO2-belastning enn strømforbruket fra alle husholdningsapparatene våre.

– Hvis vi i gjennomsnitt dobler antall ganger et klesplagg blir brukt, så vil klesindustriens totale klimagassutslipp reduseres med 44 %.

Vi merker en etterspørsel etter selskapskjoler egentlig hele året, men spesielt i tiden fra mars til september er det veldig mange henvendelser.

Alexandra Mieszkowska

Det er mange som leier selskapskjoler gjennom deres Fjong Everyday-abonnement, men de ser en økning på engangsleie på selskapskjoler hvert år, ifølge Mieszkowska.

– Siden vi stengte ned showroomet, så har mange vært redde for at det er vanskelig å prøve og leie kjoler som engangsleie hos oss. Men vi har alltid 100% fornøydhetsgaranti, og gode retur og prøveordninger.

– Om man likevel ønsker å kjøpe en kjole man elsker og som man tenker man kommer til å bruke ved flere anledninger, har vi Fjong Third Chance, som er plagg fra Fjong som er blitt pensjonert fra utleie.

Her er noen av våre favoritter du kan finne selskapskjoler hos i Norge:

ByTiMo

Den Dama

Diin Brud og Selskap

Moniker

Rotate Birger Christensen

Whitestory & Friends

Og her er et knippe aktører du kan leie selskapskjoler fra:

Eiram Kjoleutleie

Fjong

Hygglo

LetsRent Dresses

ReLí

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: