Bærekraftig bryllup – Ekspertenes beste tips

Brudepar ute i naturen

Vi er miljøbevisste i stadig flere av valgene vi tar - og det er klart vi også ønsker oss et bærekraftig bryllup! Men hvordan går man frem for å lage det? Vi har snakket med to bryllupsplanleggere som her gir sine beste tips for bærekraftig bryllup.

Tekst: Magnhild Freuchen Foto: Matthew /Pexels
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

– Et bærekraftig bryllup, er et bryllup hvor det er tenkt på miljøet i de leddene der hvor det er mulig. Dette er for brudepar som er opptatt av å ikke «ødelegge» for kommende generasjoner ved overforbruk og kasting.

Her tenker man på gjenbruk av eksempelvis brudekjole og klær, samt kortreist og gjerne økologisk mat, forteller Ann Kristin Nissen, bryllupsplanlegger hos Brudepikene.

Hun opplever at trenden er økende, og ser dette blant annet i butikken deres, hvor de også selger brukte brudekjoler. Mange av brudene som kommer dit er ikke interessert i å kjøpe en ny kjole, men ønsker å gå for gjenbruk.

– De unge i dag har vokst opp med et veldig stort fokus på at vi må ta vare på planeten vår; de er flinke til å sortere søppel, skru av strømmen og dusje kortere. De er opptatt av å velge kollektivtrafikk og enkelte er ikke så opptatt av å skaffe seg førerkort og bil. De kjøper brukte møbler og klær, og de er stolte av det. Jeg ser tydelig at det er mye mer bevissthet og stolthet rundt dette, enn da jeg seg selv var ung.

– Et bærekraftig bryllup, er et bryllup hvor det er tenkt på miljøet i de leddene der hvor det er mulig

Ann Kristin Nissen
Bryllupsbord i naturen på et bærekraftig bryllup

Jordnært og naturlig

– Det er veldig stort miljøfokus i samfunnet i dag, og man får det «inn» fra ung alder – både i barnehage, skole, nyheter, sosiale medier og annet. Det går jo ikke en dag uten at man leser om dette, sier Nissen.

– Mange er opptatt av å gjøre sitt for å bedre miljøet, og overforbruk er «FY». Gjenbruk har rett og slett blitt skikkelig «in». Jenny Skavlan er jo en som har hatt, og har, stor påvirkningskraft på unge i dag. Hun er en racer innen omsøm og gjenbruk av klær, og hun sydde og designet sin egen brudekjole, forteller Nissen videre.

Gjenbruk er altså det store stikkordet for et bærekraftig bryllup: Bruden kjøper brukt brudekjole, og brudgommen bruker gjerne dressen, eller bunaden, som han likevel allerede har hengende i skapet. Syltetøyglass brukes kanskje som blomstervaser, og det velges lokale leverandører som lager sunn og god mat fra bunnen – gjerne økologisk.

– Det er veldig in med låvebryllup eller telt i hagen – alt skal være så jordnært og naturlig som mulig. Bryllupene har blitt mindre og mer intime. Jeg har arrangert bryllup hvor man eksempelvis ikke får servert Coca Cola – og hvor de heller lokal eplesider. Jeg har også lett vettet av meg for å finne en som kunne bake en vegansk bryllupskake, men det løste seg til slutt, forteller Nissen med et smil.

Bærekraftige valg

En brukt brudekjole er som regel mye billigere enn en ny. Det er også et stort marked der ute for brukte gjenstander fra bryllup, så her kan det være mye penger å spare. En økologisk bryllupsmeny kan likevel bli noe dyrere enn en mer «standard» meny.

– Men vi ser også at enkelte går helt bananas på Wish og lignende nettsider, og kanskje kjøper over evne. Enkelte ender opp med fire brudekjoler av uviss kvalitet og masse unødig pynt og dekor, fordi det var så billig. Og billig import fra utlandet er ikke akkurat så bærekraftig, påpeker Nissen.

Jenny Skavlan er jo en som har hatt, og har, stor påvirkningskraft på unge i dag. Hun er en racer innen omsøm og gjenbruk av klær, og hun sydde og designet sin egen brudekjole.

— ANN KRISTIN NISSEN
To kvinner i bærekraftig bryllup med vakker utsikt til naturen

BRUDEPIKENES 7 BESTE TIPS FOR BÆREKRAFTIG BRYLLUP

 1. Handle lokalt, og gjerne brukt
 2. Heller lite og intimt, enn stort og pompøst
 3. Velg heller opplevelser i eget land, enn bryllup i utlandet
 4. Naturen er et skattekammer for pynt og dekor
 5. Ikke handle over evne – spar heller penger ved å minske gjestelisten noe
 6. Velg kortreist mat, lagd fra bunnen
 7. Tenk på miljøet, og velg noe annet enn engangsservice og plastglass

Kilde: Ann Kristin Nissen, bryllupsplanlegger, Brudepikene.
Foto: Lunde Foto

DIY-bryllup

Cecilie Madland Lyngnes er bryllupsplanlegger og står bak 4seasonsweddings. Hun opplever at et bærekraftig bryllup foreløpig ikke er noe som har et stort fokus blant deres brudepar.

– Frem til dags dato har jeg fått én forespørsel om bærekraftig og vegansk bryllup. Dessverre var brudeparet også av den oppfatning at det ville bli et rimeligere alternativ, noe som ikke stemmer. Jeg har også fått et par henvendelser fra brudepar som ønsker kortreist mat. Det er også de som ikke ønsker å bruke friske blomster, og da heller tørkede blomster, eller det som måtte finnes i umiddelbar nærhet.

– Jeg oppfatter at de som tenker veldig miljøbevisst rundt bryllupet sitt også er de som ønsker å gjøre mye selv. Et såkalt DIY-bryllup. Det er ikke disse kundene vi ser mest av som bryllupsplanleggere. Likevel, vi som jobber mye i utlandet kan oppleve at brudepar er opptatt av om hotellene vi bruker er miljøbevisste. Dette ser vi det har blitt stort fokus på i den moderne hotellbransjen, forteller Lyngnes.

– Jeg oppfatter at de som tenker veldig miljøbevisst rundt bryllupet sitt også er de som ønsker å gjøre mye selv. Et såkalt DIY-bryllup.

Cecilie Madland Lyngnes

Bærekraftig = budsjettvennlig?

Mange er opptatt av at invitasjoner skal sendes online, og ikke i posten, for å spare papir. Eller at blomsterdekorasjonene skal brukes på flere områder ved at de eksempelvis flyttes fra vielsen og inn til middagen eller festen. Også lysestaker og annet tilbehør er populært å kjøpe på Finn eller i bruktbutikk.

– Så noen bevisste valg tar brudeparene, tror jeg. Men det handler nok også i stor grad om å få maksimalt ut av budsjettet og investeringene. Og at dagen skal stå i stil med drømmene og tankene man hadde for denne store begivenheten.

Lyngnes mener det å planlegge for et bærekraftig bryllup kan bli tidkrevende, og ikke nødvendigvis mer økonomisk lønnsomt.

– Om du regner tid som penger, vil jeg nok si at et slikt bryllup nesten alltid vil bli dyrere. Det legges ekstremt mye tid i å finne det som eventuelt er mer miljøvennlig, enn å kjøpe direkte fra en vanlig kilde. Mange ønsker bryllup i utlandet. Her kan man velge bærekraftig i form av kortreist mat og drikke. Men så kan man jo spørre seg hvor bærekraftig det egentlig er å skulle gifte seg utenlands når man setter alle gjestene sine på et fly.

– Om det ikke er ønskelig med et gjennomført bærekraftig bryllup, men man likevel ønsker fokus på miljø, så tenker jeg det er viktig å se på de små tiltakene som vi alle kan bidra med, råder Lyngnes.

Eksperten uttaler seg om bærekraftige bryllup

CECILIES TIPS TIL BÆREKRAFTIG BRYLLUP

 1. Tenk over hva bærekraft og miljøbevissthet er for dere
 2. Send invitasjoner online
 3. Se på hva i et bryllup som er viktig for dere å være bevisst på: Er det mat, blomster, lokalet eller kanskje gifteringen?
 4. Om dere velger å gjøre alt selv for å ha kontroll på kostnader og miljøavtrykk: Husk å fordele oppgaver slik at dere ikke sitter igjen med alt selv.
 5. Husk at alle små bevisste valg har en betydning!

Kilde: Cecilie Madland Lyngnes, bryllupsplanlegger,
4seasonsweddings Foto: Linda Varpe

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: