Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Black Forest-kake til bryllup

Black Forest kake som du lager selv til bryllup. Rosa og høy kake med vakker blomsterpynt.

Vakker, høy og utrolig imponerende! Lær å mestre Black Forest kake til bryllup gjennom denne guiden og oppskriften til matstylist Marianne Gjengedal. Får du til dette må du love å dele mesterverket med oss – #dittbryllup!

Oppskrift og foto: Marianne Gjengedal

Elsker du å bake kaker – eller har du kanskje lyst på et noe omfattende prosjekt? Da er denne Black Forest-kaken tingen!

Før du begynner anbefaler vi at du tar en kikk på denne guiden med tips fra Marianne Gjengedal.

black forest

Sjokoladebunner:

12 store egg
600 g sukker
300 g kokesjokolade
420 g smør
6 ts bakepulver
3 ss kakao
4 ts vaniljesukker
420 g hvetemel

 1. Sett ovnen på 175 °C, og klargjør tre kakeformene, se introtekst. 
 2. Smelt smøret, ta vekk fra varmen og rør inn sjokoladen til den er smeltet.
 3. Avkjøl.
 4. Pisk en tykk og lys eggedosis av egg og sukker, og vend sjokoladen inn i eggedosisen.
 5. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker sammen og vend inn i røren.
 6. Hell røren i tre smurte kakeformer på 20 cm diameter og stek i 40-50 minutter.
 7. Steketiden varierer fra ovn til ovn så sjekk ved å stikke en grillpinne eller strikkepinne i kaken etter 40 minutter. Hvis det sitter røre igjen på pinnen må den stekes lenger.
 8. Avkjøl kakene opp ned på en rist.

Bærkompott:

½ kg tinte skogsbær og/eller kirsebær

1½ dl kirsch eller kirsebærvin

100 g sukker

Ha de tinte bærene og ha i en kjele sammen med kirsch/kirsebærvin og sukker. Kok på svak varme til bærene blir myk, og sukkeret er oppløst. Avkjøl.

TIPS!

Bilder og oppskrifter kommer fra den kreative matstylisten
Marianne Gjengedal. Besøk hennes Instagram @sweet.n.pfeffer
for flere gode tips og masse inspirasjon. 

Black forest kake med pynt

Mellomsteg:

Klargjør kakeformene og alt du trenger før du lager mascarpone-kremen, for når den er laget er det lurt å jobbe raskt før kremen setter seg. Ta kakebunnene ut av formene og vask formene.

Smør sidene av formene med en anelse med smør.

Klipp strimler av bakepapir som er noen cm bredere enn høyden på formene. Ha papiret på innsiden av formen langs kanten. Smøret hjelper til med å holde papiret på plass.

Del kakebunnene i tre og ha bærkompotten klar.

Fortsett med kremen:

Mascarponekrem

 • 750 g mascarponeost
 • 60 g melis
 • 5 dl kremfløte
 • 4 ts gelatin
 • 8 s vann

Slik gjør du:

 1. Ha gelatin i en liten kjele og hell over vannet. La trekke. Rør mascarponeosten sammen med melis.
 2. Pisk fløte til en myk krem og vend godt inn i osten.
 3. Varm den svellede gelatinen på svak varme til den har smeltet og pisk raskt inn ett par dl krem inn i gelatinen. Vend så gelatinkremen inn i resten av kremen. Det er viktig å gjøre det i den rekkefølgen. Hvis all gelatinen kommer ned i den kalde kremen stivner den i lange tråder. Men ved å ha i litt krem i gelatinen først blir den langsomt kjølt ned.
 4. Monter sammen med kakebunnene med det samme.

MONTERING DEL 1:

 1. Ha ¼ av mascarponekremen i en sprøytepose og klipp et fingerstort hull. Ha en bunn nederst i den ene formen.
 2. Dynk bunnen med litt av saften fra bærkompotten, men ikke vær for raus med dynkingen. Hvis bunnen blir for myk, klarer ikke kaken å holde sammen senere.
 3. Sprøyt litt macarponekrem langs kanten av bunnen så bærene ikke faller ut av kaken. Bre ut et tynt lag med bær innenfor kremen. Bre ut et lag med mascarponekrem oppå bærene, legg på en ny bunn og fortsett med bær og krem.
 4. Avslutt formen med et lag mascarponekrem. Dekk med plastfolie og sett kaldt.

Gjenta med bunn nummer to. Disse to bunnene avsluttes med krem fordi en kakebunn skal oppå de senere.

Med bunn nummer tre starter du med toppen av kakebunnen nederst, og avslutter med en kakebunn øverst i formen, men bruk bunnen av kakebunnen opp ned for å få en slett avslutning. Dette blir toppen av hele kaken. Dekk med plast og sett kaldt til kremen har stivnet helt.

Black Forest kake av Marianne Gjengedal

Italiensk marengs-smørkrem

Dette er en fantastisk grunnoppskrift som gir deg muligheten til å bygge opp høye kaker med en flott og blank smørkrem.

Det er takket være denne kremen at jeg får til å lage kaker som jeg gjør. Den er lettere og mindre søt enn smørkremer laget på smør og melis. Men den er fortsatt mektig og jeg syntes det passer nordisk kaketradisjon at den er utenpå kaken, men ikke inne i kaken også.

Den er myk krem når den er romtemperert, men blir helt fast når den blir kjølig. Så den gir perfekt støtte til kaken og kan sprøytes og formes etter hjertens lyst. 

For å sette farge på kremen kan du bruke fargepasta fra Wilton, Cacas eller ProGel. Kan fås kjøpt på nærmeste Jernia eller annen kjøkkenbutikk.

Dette trenger du:

 • 300 g sukker
 • 1 dl vann
 • 4 eggehviter
 • 450 g romtemperert meierismør
 • 1 klype flaksalt

Slik gjør du:

 1. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. Kok opp og følg med på temperaturen ved hjelp av et sukkertermometer. Ha eggehviter i en ren bolle til kjøkkenmaskin.
 2. Når sirupen når 110 grader begynner du å piske eggehvitene. Når sirupen når 116 grader tar du den av varmen og heller den forsiktig i eggehvitene i en jevn stråle. Pass på å ikke treffe vispen for da slynges sirupen opp langs bollen og kommer ikke i eggehvitene.
 3. Pisk marengsen til den er tykk og glinsende og er helt romtemperert. Ha i litt og litt av smøret og pisk til du har en jevnt, tykk og luftig krem.

TIPS!

Kremen kan oppbevares i kjøleskapet opptil 2 uker i en lufttett boks eller kan fryses. Varm med gradvis til romtemperatur og pisk den opp igjen. Hvis kremen skiller seg når du pisker den opp igjen kan det virke helt håpløst. Men fortvil ikke. Bare fortsett å vispe, så kommer den sammen igjen til en nydelig krem.

MONTERING DEL 2:

Fordi kaken er høy og skal tåle transport, er det lurt med kakepapp og støtte i kaken. Du får kjøpt papp og trepinner hos Jernia eller Cacas. Kjøp papp som er 1 cm smalere eller samme bredde som diameteren på kakebunnene.
Bruk en liten fintagget sag til å kappe trepinnene. Vær nøye med å få lik lengde på pinnene ellers blir kaken skrev. Og kapp de 1 mm lavere enn kaken. Løsne forsiktig på springformene og ta av sidene og bakepapiret.
Bruk gjerne kakepapp under kaken eller monter den rett på kakefatet. Hvis du bruker papp må du bruker tykk kakepapp på 1,5 cm under. Kaken trenger et helt stabilt underlag ellers vil smørkremen sprekke opp nederst på kaken under transport.

Ha litt smørkrem på platen og sett på den første bunnen. Stikk tre pinner jevnt fordelt ned i kaken. Ha litt smørkrem på kaken og legg på en tynn kakepapp. Ha smørkrem ut over kakepappen og plasser kake nummer to, stikk ned tre pinner, smør på smørkrem og legg på den andre kakepappen.
Press godt ned og sjekk at kaken er rett både på sidene og flat på toppen. Bre et lag med smørkrem på plate nummer to og sett oppå den tredje kaken.

Ha et jevnt og tynt lag med smørkrem utover hele kaken. På den måten støtter du opp kaken og fester alle smuler. Sjekk at kaken fortsatt er rett. Sett kaldt i en time før du fortsetter. For å kunne kjøle kaken må du nok stable om i kjøleskapet og ta bort noen hyller. Kremen står ute i romtemperatur så lenge.

TIPS!

Når du kommer til bryllupet med kaken kommer det garantert komme spørsmål om hvordan den skal skjæres opp. Da vet du at det ikke er noe problem, for dette er som tre vanlige kaker stablet oppå hverandre, og det er bare å skjære helt vanlig ned til den første platen. Forsyne alle med det øverste laget, ta bort plate og pinner i det andre laget og fortsette nedover.

Påfør smørkrem:

 1. Fyll sprøyteposen med krem og sprøyt et jevnt lag over hele kaken med en stor og bred tupp. Bruk en bred spatel til å jevne ut frostingen ved å holde den ganske plant mot kanten av kaken og rotere på kaken.
 2. Siden det er så høy kake blir gjerne tradisjonelt kakeverktøy for smått, så en plastikksparkel fra nærmeste malingsbutikk er en billig og fin løsning. Eller murerverktøy.
 3. Skrap av overflødig frosting og fortsett med å slette ut frostingen. Se gjerne på en tutorial på YouTube for noen tips. Trening gjør mester, og bruk god tid. Hvis du føler at alt går galt så setter du kaken kaldt, puster med magen og setter på litt jazz, og jobber videre med kaken med et glass vin.
 4. På et eller annet tidspunkt må du bare bestemme deg for at den ser helt fin ut.
Black forest kake med pynt

Pynt til Black Forest kake til bryllup

Bare fantasien setter grenser! Tegn gjerne kaken i forkant, og bestem en litt rar farge-sammensetning hvis det er en morsom fest. Eller snakk med brudeparet om hva de drømmer om, tema for bryllupet eller hvilke blomster som skal være i brudebuketten. Det meste kan blir brukt til pynt.
Ferdige makroner og donuts fra bakeriet, godt vaskede porselensfigurer eller leker, spiselige blomster, eller ikke spiselige puttet i en liten kopp. Godteri, rosèpepper, hele sjokoladeplater, kjærlighet på pinne, masse popcorn, osv osv.
Her brukte jeg roser fra min egen hage, bladgull (ekte gull er spiselig), nyper og rogn fra nabolaget, lakriskuler fra Lakrids by Bülow og kakestrø (rosa metallpinner) fra SweetaPolita.

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...