Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Bohemsk brudekjole – en tidløs favoritt

Bohemsk brudekjole inspirasjon gjennom tiårene

Bohemsk brudekjole er i vinden som aldri før, men visste du at dette faktisk er en tidløs favoritt? Bli kjent med de ulike bohemske retningene og finn din perfekte, bohemske brudekjole!

Tekst: Malin Lindqvist Foto: Getty

Hva menes med bohemsk brudekjole?

Mange forbinder en bohemsk brudekjole med et mer enkelt design, men det finnes like mange ekstravagante og luksuriøse varianter.

Hva de har til felles er at den naturlige og romantiske estetikken fremstår som mer avslappet. Men fortsatt kan bohembrudekjole gå i alt fra lange til ingen ermer, bare skuldre til åpen rygg, blondedetaljer til minimalistisk silkestoffer.

Alle disse trender kan spores tilbake til de ulike tidsepokene innen motetrender. Bli med på en tidsreise for å finne ut hvilken type bohembrud du er!

Bohemsk brud fra 1920-tallet

1920-tallets Art Deco

Utrykket bohem oppstod allerede i 1800-tallets Paris og ble synonymt for poeter, forfattere og kunstnere som hadde en livsstil som lå noen skritt utenfor samfunnets formelle ideal.

Etter første verdenskrigen kom «de glade 20-årene» med bedre livsstil og økonomi også for arbeiderklassen. Slik ble det mulig å tenke bredere – også kunstnerisk, og slik kom stilepoken Art Deco på banen.

Det er denne tidsepoken vi har å takke for de ekstravagante perlebroderte kjolene og de lange slørene som vi i dag kan bruke som vakre alternativer i den bohemske vintage-looken.

Art Deco-bruden: En vakker, og ukjent, brud poserer med en overdådig bukett på 1920-tallet. Foto: Getty

Les også: Bohemsk brudekjole – 10 favoritter

susann bohemsk brud

60- og 70-tallets Flower Power

Dette er rock, flower power og hippienes gullalder på 1960- og 70-tallet. Og det er også denne tidsepoken som de fleste forbinder med den bohemske, frie livsstilen.

Moten sto i stor kontrast til det mer formelle 50-tallsstilen, og var avslappet og fritt. Disse trendene ser vi også på bryllupsmoten hvor man gikk mer bort fra det tradisjonelle bryllupet.

For eksempel ble det populært med blomster og rosetter i håret isteden for slør, og brudekjolene fikk en mer personlig tvist. Man kunne hente fra tidligere tidsepoker, og mikse det inn i datidens motebilde, ikke ulikt slik vi gjør nå.

Det er også under denne tidsepoken hvor ballongermer, broderier og enkle kjoler uten ermer ser dagens lys!

Vintage-brud: Skuespiller Susan Sarandon giftet seg i 1967 og er et prakteksemplar på den bohemske bruden som her var mer vintage-orientert og viste mye personlighet i antrekket.

Legg merke til fletten!

Foto: @Susansararandon

Beverly hills 80tall bohem brudepar

80-tallets Girl Power

På 80-tallet tok dramatiske klær opp plassen – bokstavelig talt – med både mye volum og sterke farger.

Popikonet Madonna gav bh-en et positivt oppløft, bokstavelig talt. Faktisk så mye at selve bh-en ble et provokativt moteuttrykk. Det samme gjorde skulderputene som også nå var en del av kvinnens garderobe.

Begrepet «Girl Power» vokste raskt i takt med at kvinner fikk mer frihet fra de konvensjonelle kjønnsrollene.

De mer bohemske brudekjolene under denne tid gikk bort fra de store skulderputene og «more is more», i stedet hadde brudekjolene et mer romantisk og minimalistisk preg med små detaljer og bare skuldre.

Á la Beverly Hills: Superkjendisparet Alana og Rod Stewart-Alana Hamilton giftet seg i 1979 i California. De benyttet seg av anledningen og hyllet den bohemske stilen med blonder, hansker og lillafargede blomster i bryllupet sitt.

Legg også merke til Rods beige dress, klassisk 80-talls!

Foto: Getty

Les også: Slik legger du brudesminken helt selv

Kate Moss bohemsk bryllup

2000-tallets Boho-chic

Etter 90-talets casual fashion og grunge fikk den bohemske stilen comeback i begynnelsen av det nye århundret.

Stilikoner som Kate Moss og Sienna Miller ble frontfigurer for det nye boho-chic moten. Særegent for denne tidspokens bohemske stil er at man her tar ulike bohemske elementer og setter de sammen med andre stilarter.

Kuleste boho-bruden: Ingen over og ingen under, Kate Moss viste alle at hun er dronningen av boho-chic da hun giftet seg med Jamie Hince i 2011.

Foto: Getty

Bohemsk brud i dag

Det å mikse elementer fra uliketidsepoker har blitt selve synonymet med 2010-tallet og oppover. I dagens bryllupsmote er det ikke lengre noen tydelige normer på hva som definerer en bohemsk brud eller ikke. Tvert i mot kan hver brud gå i godtehylla og plukke ut sine favoritter fra de ulike stilepokene.

Tenk gjennom hva du liker og hvilke elementer du faller for ved ulike stilarter -og sett sammen din unike bohemske brudekjole!

Boho i båt: Hver brud har sin egen, unike stil. Den danske modellen Caroline Brasch ved å kjenne sin, her som bohemsk brud i en båt, for det blir vel ikke mer bohemsk enn det! Eller?

Vi gleder oss til å se ditt bohemske bryllup!

Foto: @CarolineBrasch

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...