Brette servietter: 37 enkle og imponerende måter å brette servietter på i 2023 og 2024

Brette servietter

Brette servietter er det enkleste og mest elegante tilskuddet som setter kronen på verket under borddekkingen din. Det tilfører en god porsjon sjarm, og det beviser at bordet du inviterer til ikke er tilfeldig perfekt, men dekket med omtanke for gjestene. Det vil se ut som serviettbretting laget med mesterhånd, men vil du vite en hemmelighet? Det er veldig enkelt!

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Instagram @ingeborgshome
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

En vakkert brettet serviett er iøynefallende, og er det noe du ønsker deg når du inviterer til et selskap er det at gjestene skal sette pris på og skryte av (…og instagramme?) innsatsen din.

Her får du mange gode tips, råd og fremgangsmåter til enkel serviettbretting, Dette passer til alle typer selskap – bryllup, konfirmasjon, dåp, festbordet, 17.mai, jul og bursdager.

Bonus: Fine servietter til borddekking er en enkel samtalestarter og en såkalt «ice breaker» mellom gjester som ikke kjenner hverandre så godt.

(PS: Spiraltåret du ser her – du finner fremgangmåte i siste video, #37)

Lær deg å brette servietter med disse enkle fremgangsmåtene fra Upstairs!

Upstairs er blant Norges største leverandører av servietter – med over 300 ulike design å velge mellom.

– Valg av serviett legger ofte litt føringer på annen type dekor som skal brukes, så står du fast kan det ofte være lurt å velge ut servietten først, for å gjøre det enklere å velge annen pynt, sier Pia Håkonsen hos Upstairs.

Servietter kommer i tre ulike størrelser

Cocktail, lunsj og middag er serviettstørrelsene, hvor lunsj- og middagsservietter er blant de mest brukte som dekor til selve festbordet, ifølge Håkonsen.

– Når det kommer til å brette servietter er mulighetene mange, men vi er nok mest opptatt av at det enkle ofte er det beste. Man trenger ikke alltid gjøre det så vanskelig, sier Håkonsen.

Det mest fascinerende med å brette servietter er at det krever kun å brette hjørner til andre hjørner, snu servietten et par ganger og gi kunstverket litt støtte.

1. Vifte

2. Enkel bestikklomme

3. Blad

4. Menyholder

Å brette to og tre servietter sammen

– Hos Upstairs liker vi å dekke festbord med en kombinasjon av både middag- og lunsjserviett. Gjerne en ensfarget middagsserviett i bunn, kombinert med en matchende lunsjserviett. Det gir et fint uttrykk, sier Håkonsen.

Om begge er ensfarget eller den ene har mønster er jo litt opp til hver enkelt å velge. Kombinasjonsmulighetene er i hvert fall mange.

5. Vifte med tre størrelser

Hvordan brette servietter til bryllup?

– Svanebretting kan være fint, men absolutt ikke nødvendig for at festbordet skal bli fint. Ofte så er det kombinasjonen av servietter, lys og blomster som gjør et festbord flott. Har disse matchende farger eller gøye fargekombinasjoner, så er mye av jobben gjort.

Skulle du derimot ønske å begi deg ut på en litt avansert variant av serviettbretting, er dette den enkleste svanebrettingen du kan finne. Gjør du et par YouTube-søk finner du flere andre som krever både to og tre servietter for å ferdigstille svanen.

6. «Enkel» svane

3 flere freshe forslag til å brette servietter

Også Tilbords har flere nyttige filmer med forslag til serviettbretting.

Ditt Bryllup har fått tillatelse fra Tilbords til å dele disse filmene.

7. Vanlig diamant

8. Dobbel diamant

9. Fransk fold

Å brette servietter for «nybegynnere» – denne videoen er fantastisk!

Vi må en liten tur over atlanteren for å finne video og fremgangsmåte av flere måter å brette servietter på. Se hele videoen for å se de 5 neste:

10. Rose
11. Trippel rullet lomme
12. Krone
13. Vifte vol.2
14. Tulipan

(Tips: Spol til 00:54 – det er der tipsene begynner.)

Instagramkontoen «@blossom» deler noen kjente og noen ukjente måter å brette servietter på

15. Dobbel mint
16. Piggsvin
17. Fleur de Lis
18. Hjul
19. Sommerfugl

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

20. Stjerneanis
21. Rød rose
22. Ekorn
23. Kanin
24. Liten rose

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

25. Båt
26. Sløyfe
27. Rosehode
28. Flaggermus
29. Brødrull
30. Softis
31. Gresskar
32. Kopp/flaskeholder

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

33. Flytende blad
34. Lotus
35. T-skjorte
36. Dobbel stjerne
37. Spiraltårn

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Slik velger dere farger og mønstre

– Farger og mønstre skal selvfølgelig være stilfult, men også gi en følelse av en trygg og rolig atmosfære, sier Lise Charlotte Haugeby i interiørbutikken Kottet.. Kanskje man ikke alltid skal gå for de store og voldsomme serviettene, men heller noen litt mindre, med flere farger og mønstre?

Hun forteller at faktorer som tema, årstid og fargepalett man ønsker å ha i bryllupet vil påvirke valg av servietter.

– Husk at det er mye som koster, men man finner mange fine servietter som kan sette prikken over i-en på et dekket bord, uten at det skal sprenge budsjettet.

– Går man for høst- eller vinterbryllup kan ensfargede, rolige servietter passe godt, eller om man vil dra inn metaller i mønstrene. Det er ingen «regler» når det kommer til metallisk dekorasjon i bryllup, men man kan tenke på om man ønsker flere eller holde seg til en type, som bronse, sølv, gull, rosegull og lignende. Dette passer bra til temaer som ball og moderne, industriell eller rustikk stil.

– For vår- og sommerbryllup kan man velge servietter med blomstermotiver og kanskje litt flere friske farger. Dette fungerer ved de fleste temaer, men kanskje spesielt med en boho, landlig, vintage eller elegant stil.

Mange måter å bruke servietter på

– Servietter er jo en viktig del av det oppdekkede bryllupsbordet, og det er mange måter man kan bruke dem. Enten som alene på tallerkenen eller sammen med for eksempel bestikk eller navnekort.

– Ved middagsbordet kan man bruke enten tøyservietter eller papirservietter, men det er også andre steder man kan ha behov for å tenke på servietter – som for eksempel ved baren, eventuelle buffetbord og kake- og dessertbord. Da er det ofte papirservietter som blir brukt.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: