Brudekjole – Hva bør man tenke på?

Kvinne i en brudekjole som tenker på noe
Kvinne i en brudekjole som tenker på noe

Det å finne en perfekt brudekjole kan både ta lang tid, og være stressende – spesielt dersom man ikke vet helt hva man skal se etter. Her får du noen gode tips til hvordan du bør gå frem og prioritere under prosessen!

Tekst: Marita Ormåsen Bannerbilde: Taylor Deas-Melesh /Unsplash

Brudekjole er for mange av oss noe av det viktigste ved selve bryllupsdagen. Dette er dagen man skal se sitt beste ut, og ha en kjole som tar pusten både fra den ene og den andre – med unntak av deg. For den skal jo også være behagelig å ha på.

I tillegg er det hundre andre ting på to do-lista, og det hadde vært greit å ikke bruke for lang tid der ute i kjolejungelen!

Alt i alt, vi skjønner at du kan bli stresset av dette – og har derfor tatt en prat med brudekjolebutikkene White By Green og Brudekjolen i Oslo. Her deler de sine gode tips om hvordan man finner brudekjolen på 1-2-3…4-5-6.

Les også: Bohemske brudekjoler vi elsker

Tips 1: Vær ute i god tid

Det første man burde vite er at man bør alltid være ute i god tid. Det å kjøpe brudekjole er en prosess man ikke burde rushe, og man må belage seg på at det tar noen måneder før kjolen er ferdig, og er perfekt til deg.

Dette gjelder spesielt dersom du har en designerkjole eller en custom-made kjole da disse er laget konkret for din kropp og fasong.

Man kan selvfølgelig kjøpe en ferdigsydd kjole, men denne trenger også mest sannsynlig noen endringer gjort, slik som justering av lengden eller eventuelle finjusteringer i midjen.

Brudekonsulent hos Brudekjolen Silje Grøtta anbefaler å bestille brudekjolen minst 7-8 måneder før bryllupet.

– Det er ca 3-6 måneder leveringstid på de fleste kjoler, så skal man ha tid til tilpassing hos skredder etter at kjolen har ankommet butikken.  

Eieren av brudesalongen White By Green, Marcus Green, sier:

– Gifter du deg vår eller sommer, anbefaler vi at kjolen bestilles før jul, og for høstbryllup i løpet av årets første kvartal. Han legger i tillegg til at nå under corona så burde man beregne ekstra god tid, og gi seg selv noen ekstra måneder.

Les også: Elegant og minimalistisk brudekjole – våre favoritter

Brud prøver brudekjoler på i en brudesalong

Kjoleprøving: Beregn god tid til å finne drømmekjolen din. Nyt opplevelsen! Foto @giovanna_allessandro

Tips 2: Finn den riktige butikken

De aller færreste har noe erfaring med brudekjolebutikker før tiden er inne for å gifte seg. Du bør bruke litt tid og gjøre research på å finne den butikken som har de merkene, samt den kunnskapen du ønsker.

Det kan spare deg for både tid og penger dersom du vet hva du ser etter før du kaster deg ut i det. Grøtta sier man gjør lurt i å begrense seg til to til tre butikker.

– Man prøver fort mellom 10-20 kjoler når man er i en salong, og da gjør man bare jobben vanskeligere for seg selv om man hele tiden er på jakt etter at det kanskje finnes noe som er bedre, understreker hun.

Brudekjoler henger i en brudesalong

Brudesalonger: Velg heller færre antall salonger – slik sparer du både tid og hodebry. Foto: Celia Micion /Unsplash

Tips 3: Lag et budsjett

En brudekjole kan fort bli dyrt. Prisen på selve kjolen er ofte bare en del av den endelige prisen, da man som regel trenger å figursy den. Kanskje ønsker du også flere ekstra detaljer på den enn den opprinnelige kjolen?

Dersom du har et klart budsjett på hvor mye du ønsker å bruke er det lettere å forholde seg til prisene og tilleggsprisene. På denne måten slipper du også overraskelser rundt sluttbeløpet.

Les også: Slik finner du riktige brudesko

Det er viktig å gjøre seg kjent med hva kjolene koster, og hvilke tilleggsbeløp som ofte kommer med. Ifølge brudebloggen til Brudekjolen bør man sette av minimum 15.000 kroner til selve kjolen.

Denne prisen er satt utenom skredder, så dette burde bli lagt til i budsjettet i tillegg.

Marcus Green hos White by Green brudesalong erfarer at man i gjennomsnitt må betale 5.000 kroner for tilpasninger.

– Det vil nesten alltid være nødvendig med tilpasninger for å få kjolen perfekt, forteller han.

Green tipser også om at man alltid bør ha med skoene man skal bruke på bryllupsdagen med til tilpasningen. Dette for å sørge for at man justerer kjolen etter høyden på skoene.

Tilpasninger er vanlige når det kommer til brudekjoler

A dressmaker taking in a wedding dress, pinning and fitting it to the client.

Post i budsjettet: Skredder og tilpasninger må nesten alltid med når man kjøper brudekjole. Foto: Getty

Tips 4: Vent med tilbehøret!

I tillegg til kjolen og skredderen, er det ofte enda mer som hører til kjolekjøpet. Sko, hårpynt, slør og undertøy er store deler av antrekket, og noe man absolutt bør ha i orden før bryllupsdagen.

Uansett hvor glad du er i sko og smykker, så bør alt av tilbehør likevel vente til slutt.

Brud i en stor, hvit brudekjole

Sko, sko, sko: Vi elsker også sko og tilbehør! Men på bryllupsdagen er det kjolen som skal være i sentrum. Foto hentet fra @thewhitecollectionau

– Når det kommer til hår, sko og tilbehør så trenger man ikke tenke på dette før etter kjolen er valgt. En brud har mer enn nok å konsentrere seg om hvilken brud man vil være om man ikke skal tenke på alle detaljene som kommer med. sier Grøtta.

Det er lett å begrense seg dersom man har valgt sko og tilbehør før kjolen. Kanskje går man glipp av drømmekjolen fordi man har feilprioritert rekkefølgen av kjøp?

Tips 5: Vær åpen når det kommer til stil

Dette tipset er kanskje det viktigste for å finne den perfekte brudekjole.

Mest sannsynlig så har du sett på Instagram eller nettsider for inspirasjon til hva slags kjole du ønsker deg. Kanskje du har tenkt på dette siden du var liten og har fremdeles samme drømmekjole i tankene?

Det er absolutt lurt å ha et bestemt syn på hva slags kjole man ønsker seg til den store dagen. Men det er samtidig viktig å huske på at dette samtidig kan være en felle. Grøtta forklarer:

– Man burde komme i en salong med et åpent sinn, prøv alle fasonger og stoff, fordi det er noe helt annet å prøve kjoler på, enn å se de på bilder. 

Ofte ender man opp med det stikk motsatte av hva man skulle tro! Vær åpen, fleksibel og søkende i denne prosessen.

Dersom du har et åpent sinn så åpner du opp mange flere dører enn du hadde i utgangspunktet. Slik finner du kanskje den perfekte kjolen, og hvem vet, kanskje er den noe helt annet enn prinsessekjolen du drømte om som liten?

Brud utendørs i en stor brudekjole og rosa blomster i bakgrunnen

Prinsessekjole eller bohem: Det finnes en verden av muligheter, ikke forvent at du vet svaret før jakten har startet! Foto hentet fra @kayleechelseaphotography

Tips 6: Valget av brudekjole

Jippi, du nærmer deg det store valget!

Når du har fått prøvetime, og tiden er inne for O Store Prøving, er det bare et par ting til det er lurt å huske på. Blant disse er hvem man tar med seg på prøvingen.

– Den største feilen mange gjør er nok å ta med seg for mange til prøvingen, og at det blir for mange meninger og synsinger som er mer til forvirring enn hjelp. Alle er forskjellige selv bestevenninner, mor og bestemor tilhører en annen generasjon. Stol på dine følelser og vel den kjolen du er aller finest i! Understreker Green.

Brud kler på seg brudekjole ved hjelp av mange venninner

Venninnegjengen: Ha kun med dine nærmeste til prøvingen, og stol på magefølelsen! Foto hentet fra @tali_photography

Mens mange ønsker å finne en kjole som reflekterer personligheten, er det samtidig også gøy å overraske litt!

– Dette er tross alt dagen man kan gå «all in», sier Green.

Valg av kjole til denne dagen handler i følge han til syvende og sist om hvem du ønsker å være akkurat den dagen.

– Enten det er den søte og romantiske i en florlett, bohemsk kjole i blonder og chiffon. Prinsessedrømmen i en stor ballgown á la Askepott eller den selvsikre i en moderne og elegant «sheat» kjole i ren silke.

Valget er ditt, og du er nå klar for den store jakten!

Lykke til!

… Og husk å dele bildet med oss i etterkant #dittbryllup

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: