Brukt brudekjole

brukt brudekjole hos carefully collected

Ett plagg, en dag - det er klart vi ønsker å tenke grønt også når det kommer til den hvite brudekjolen. Men hvordan gå frem for å finne en brukt brudekjole - uten at det koster mer tid enn nødvendig?

Tekst: Julie Opsvik Foto: Carefully Collected

– Kvaliteten i brudekjoler er altfor god til at de bare brukes én gang. Brudekjoler lages stort sett i stoffer som tåler omsøm og vask, forteller Kristine Holen Grønningsæter. Hun opplevde selv utfordringer med å finne en brukt brudekjole til sitt eget bryllup, og startet rett og slett opp sin egen tjeneste, Gjenbrud.

Et annet stilig gjenbrukskonsept for brukte brudekjoler er Carefully Collected. Kvinnene som står bak er Nina B. Olson, tidligere bryllupsfotograf, og Lise Bjelland Andersson, som er tidligere regnskapsfører. Sammen jobber de nå med både nytt og brukt innen brudekjoler gjennom butikken i Drøbak og på nett.

– I dagens samfunn, hvor mange er engasjert og opptatt av bærekraft, følte jeg at det manglet et sted hvor bruder kunne kjøpe kjolene sine brukt. Markedsplasser på nettet er jo topp, men det kan føles litt overveldende både for kjøper og selger. Det kan være en utfordring med prøvinger i stua hvor det kan oppstå litt kleine situasjoner hvis kjolen ikke passer eller viser seg å være feil for kjøper, forteller Nina hos Carefully Collected, og fortsetter;

– Flere av brudene jeg har fotografert opp igjennom har sagt til meg at de gjerne kunne ha tenkt seg å kjøpe en brukt brudekjole, men at omstendighetene rundt et bruktkjøp ble for demotiverende. I tillegg vil man jo gjerne ha med seg de nærmeste på prøvingen og ha en wow-opplevelses på lik linje som i en brudesalong!

Nina og Lise i Carefully Collected

BRUDEKJOLESAMLERNE: Nina og Lise står bak bruktkonseptet Carefully Collected i Drøbak. Foto: Carefully Collected

Det kan være en utfordring med prøvinger i stua hvor det kan oppstå litt kleine situasjoner hvis kjolen ikke passer eller viser seg å være feil for kjøper.

Nina, carefully collected
Bohemsk brudekjole fra Carefully collected

Praktisk talt

Hvordan fungerer gjenbruket i praksis?

– Ønsker bruden å kjøpe en brukt brudekjole, betaler hun der og da og vil kunne få brudekjolen med seg hjem med en gang. Vi sender da en gladmelding til selger og samarbeidet er da fullført, forteller Nina hos Carefully Collected.

Noe lignende skjer hos Gjenbrud, forklarer Kristine.

– Når noen vil levere brudekjole til Gjenbrud, fyller de ut en kontrakt med opplysninger om brudekjolen og eventuelt tilbehør, og hvilken pris de ønsker for den. Den brukte brudekjolen kan leveres direkte til salongen, eller sendes i posten. Jeg tar da et servicehonorar på 250 kroner og når brudekjolen blir solgt, overføres salgssummen minus 25% i kommisjon.

Dette er altså et tilbud både til selgere og kjøpere, en videreformidling av salg.

– De som vil selge sin brukte brudekjole og tilbehør kan levere den til meg, og slippe jobben med å fotografere, legge ut på nettet og ta imot de som vil prøve. Og de som leter etter «drømmekjolen» kan komme til meg og få brudesalongopplevelsen i bærekraftig og budsjettvennlig format, forteller Kristine.

Kristine står bak bruktkjolekonseptet Gjenbrud

Fra en brud, til en annen

Kan man selge brudekjolene gjennom dere også i etterkant?

– Ja absolutt, det har hendt at vi har fått tilbake kjoler som vi har solgt tidligere, forteller Nina hos Carefully Collected.

Den brukte brudekjolen må være «hel og ren» som Kristine hos Gjenbrud forklarer. Men de eller renserier kan også hjelpe til med flekker.

– På de fleste brudekjoler er det kanten som får hardest medfart, det kan være flekker, små rifter eller slitasje på innsiden av stoffet – bruksmerker som bare synes om du ser de på nært hold, forklarer hun.

En reise i bryllupsstiler

– Mange bruker litt tid på å bli klar for å gi slipp på brudekjolen sin. Og for de som er klar med en gang, er det lettere å få solgt kjolen sin på nett. Den eldste kjolen jeg har er helt tilbake fra 1968. Den har verdens kuleste slep, og jeg har fått bilde fra vielsen! Det er veldig kjekt å kunne selge plagg som har en fin historie, forteller Kristine.

Hun tar imot alle slags brudekjoler, og har som mål å ha et mangfoldig utvalg både i stil, størrelse og pris. Til tross for noen gamle godbiter, er samlingen størst mellom 2010-tallet og opp til 2018.

– Her har det vært populært med a-form og havfruefasong, så jeg har flest av disse stilene, forteller hun. Men understreker at hun også har fått tak i store ballkjoler, ulike materialer og slep.

– Jeg vil si at jeg har noe for enhver smak, men ønsker meg flere kjoler med ermer. Jeg har heller ikke så stort utvalg av brukte brudekjoler i bohemstil, som er Carefully Collected sin nisje, understreker hun.

Den eldste kjolen jeg har er helt tilbake fra 1968. Den har verdens kuleste slep, og jeg har fått bilde fra vielsen! Det er veldig kjekt å kunne selge plagg som har en fin historie

Kristine, Gjenbrud
Carefully Collected studio

BOHEMSKE VIBBER: I studioet til Carefully Collected får du raskt bohemske vibber. Foto: Carefully Collected.

For ja, Carefully Collected har blitt svært kjente for sin bohemske vibbe. Flere «boho brides» har funnet sin brukte brudekjole-favoritt her.

– Som bryllupsfotograf er vi veldig inspirert av utlandet: Trendene, de fantastiske omgivelser, dyktige fotografer og andre relevante artister som blomsterdekoratører og så videre, forteller Nina hos Carefully Collected.

– Spesielt Australia og New Zealand har så mange fantastiske kjoledesignere som lager bohemske og litt annerledes kjoler. Vi vil så gjerne se mer av dette i Norge. Derfor har vi et brennende ønske om å kunne inspirere og kanskje også introdusere norske bruder for litt annerledes brudekjoler og stiler.

Dette kommer både til uttrykk gjennom de brukte brudekjolene de selger, men også i de nye kolleksjonene de fører, som for eksempel merket Bo & Luca som de var først ut i Norden med å tilby.

Brukte brudekjoler hos Carefully Collected

Brukt brudekjole og riktig størrelse

– Vårt mål er å selge en kjole som bruden føler seg både komfortabel og vakker i, men som også matcher personligheten. Dette er den beste siden ved denne jobben, å se bruden overraske seg selv med å faktisk finne drømmekjolen. Vi fokuser mye på brudens følelser og vil at hun skal føle seg trygg på valget, forteller Lise.

Kan man forhøre seg med dere om størrelser og modeller i forkant?

– Vi får ofte spørsmål via Instagram og eller mail og vi svarer så fort vi kan. Det kan være vanskelig å forestille seg kjolen uten å ha prøvd. Derfor anbefaler vi alle om å komme til oss og prøve brudekjolen på. Samtidig får de da prøve flere kjoler og muligheten er større for å finne den perfekte brudekjolen, forteller Nina fra Carefully Collected.

Dette er den beste siden ved denne jobben, å se bruden overraske seg selv med å faktisk finne drømmekjolen.

Nina, Carefully Collected

Les også: 11 Bohemske brudekjolefavoritter

Tilpasning for perfeksjon

Kristine hos Gjenbrud er enig i at størrelser både er viktig og litt av det vanskelige.

– En brudekjole er for mange det viktigste plagget de bærer i løpet av livet, og den skal sitte godt. Det gjør den sjelden rett fra stativet. Brudekjoler sys i stødige stoffer med mange lag som gir mye støtte. De strekker seg derfor ikke etter kroppen slik plaggene i kjedebutikkene gjør, forklarer Kristine.

– Mange blir motløse når de får på seg en brudekjole i den størrelsen de er vant til å bruke, og den ikke sitter perfekt. Det er imidlertid helt vanlig å måtte tilpasse en brudekjole. Jeg er opptatt av at størrelser bare er tall på en helt arbitrær skala. Og at det tallet ikke sier noe om din verdi, eller hvor vakker du er, understreker Kristine.

Tilpasning av brukte brudekjoler er vanlig og tilbys de fleste steder. Kristine gjør noen tilpasninger selv, og bruker skredder til andre. Hos Carefully Collected har de samarbeid med designeren Cecilie Melli som syr for dem på fredager.

Les også: Mikrobryllup – fremtidens bryllup?

levere inn brukt brudekjole

Levere inn din gamle kjole?

Det er jo ingen vits i å la brudekjolen ligge på loftet. Har du kanskje en brudekjole du selv sitter på? Eller er dette noe du kunne tenke deg å gjøre med brudekjolen din når du er ferdig med bryllupet?

Ta kontakt med en lokal forhandler av brukte brudekjoler og gjør gjenbruket enda morsommere for kommende bruder!

Ditt Bryllups brukte brudekjolefavoritter

temple by bo and luca

Mae Gown fra Temple by Bo & Luca

Carefully Collected Kjøp her
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: