Bryllup på Beitostølen – Et eventyr midt i den norske fjellheimen

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Etter et spektakulært frieri på Senja, var det dags for bryllupsfest. Her forteller brudeparet, Petter og Ingrid S. Egge, om hvordan de arrangerte tidenes eventyrbryllup midt i den norske fjellheimen. Bli inspirert til hvordan ha bryllup omgitt av norsk natur - nærmere bestemt på Beitostølen.

Foto: Alvin Santos
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_2

Hvorfor landet dere på bryllup på Beitostølen?

Vi visste ikke helt hva slags bryllup vi ønsket da vi startet planleggingen. Vi var tidlig opptatt av at vi ønsket et sted hvor gjestene kunne komme seg bort, overnatte og få tid sammen – og at det gjerne kulle være ved havet eller på fjellet. I hvert fall for Petter sin del var det veldig viktig at det skulle være perfekt.

Samtidig hadde vi begrenset budsjett, og veldig mange usikkerhetsmomenter på grunn av koronaen. Ingen visste hvor mange gjester de ville ha lov til å huse på det aktuelle tidspunktet, eller om de i det hele tatt kunne holde åpent. Vi var innom utrolig mange forskjellige lokaler, og hadde til og med valgt et sted før det viste seg at de måtte stenge.

En stund hadde vi faktisk lagt det hele på is og trodde ikke det ble noe av. Utover våren kontaktet vi Grønolen Fjellgard på Beitostølen, nesten på måfå, bare i tilfelle noe hadde forandret seg og vi kunne ha bryllup der. I motsetning til alle andre vi hadde snakket med, var de kjempepositive og hadde stor tro på at det ville la seg gjøre.

Da fødtes ideen om et ordentlig eventyrbryllup i den norske fjellheimen, og det var jo egentlig akkurat det som var aller mest riktig for oss.

Vi var tidlig opptatt av at vi ønsket et sted hvor gjestene kunne komme seg bort, overnatte og få tid sammen – og at det gjerne kulle være ved havet eller på fjellet.

Brudeparet

Fortell om selve bryllupet

Hva skal man si? Det går nesten ikke an å beskrive. Vi kunne aldri forestilt oss at dagen kunne bli så perfekt. Helt frem til én uke før var det ikke lov å holde arrangementer med mer enn 20 personer – og vi hadde invitert 70. Petter begynte å forberede seg på at det hele måtte avlyses.

Plutselig åpnet regjeringen for at 100 personer kunne samles! Da vi møttes på Grønolen Fjellgard var dermed alle gjestene helt i ekstase allerede i fra start – dette var den første festen på over ett år. I tillegg fikk vi 26 varmegrader og skyfri himmel!

Vielsen

Vielsen ble holdt i en vakker, gammel stavkirke med utsikt innover Jotunheimen. Bruden ble geleidet inn til Askepott-melodien, med fire små brudepiker i prinsessekjoler som strødde roseblader på kirkegulvet.

Flere venner spilte og sang underveis, hvor høydepunktet kanskje var «The Prayer» etter ekteskapsinngåelsen. Så satte alle vennene våre i med «O Happy Day», og vi danset oss ut av kirken.

Les også: Klassisk vielse i kirke

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?

Vi begynte egentlig ett år i forveien med å se på lokaler og tenke over hvordan vi ville ha det. På grunn av koronapandemien møtte vi mange utfordringer som stadig utsatte det hele. Sånn sett kom vi egentlig ikke i gang med selve planleggingen før vi snakket med Grønolen Fjellgard i slutten av februar, altså ca. fire måneder før selve dagen.

Bryllupsfesten

Middagen varte i flere timer, og var fylt med tårevåte og lattermilde taler, samt musikkinnslag. Likevel gjorde kjøkkenet en helt utrolig god jobb med å servere knirkefritt og holde den nydelige maten varm.

Etter middag ble det brudevals, hvor Petters forlover og Ingrids bestevenninne spilte og sang live. Etter mingling og benstrekk utendørs med en vakker solnedgang som omkranset oss, ble det offisielle programmet avsluttet med kaffe, kaker, gode drikkevarer og enda flere taler – og vi spilte også en låt selv.

De som orket danset seg videre ut i natten, og «kjernen» holdt ut med champagne, sigar og god stemning helt til soloppgang.

Da vi møttes på Grønolen Fjellgard var dermed alle gjestene helt i ekstase allerede i fra start – dette var den første festen på over ett år.

Brudeparet

Bryllupsfotografering

Bryllupsfotografering foregikk oppe i fjellene, før vi ble kjørt i en venns Porsche ned til festlokalet, hvor alle gjestene tok oss imot med champagne, jubelrop og «bølgen». Våre toastmastere var helt utrolig dyktige og morsomme fra første øyeblikk, og ledet det hele proft – men passe frekt.

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

Ingrid kjøpte alt av bryllupsblader, blant annet Ditt Bryllup, og søkte mye på nettet og sosiale medier. Hun så for det meste på kjoler, sminke og hår, så resten var egentlig resultat av idemyldring og samarbeid oss imellom.

I tillegg ga stilen seg selv da vi først hadde landet lokalet. For måten Grønolen er innredet på, er som tatt ut av et folkeeventyr. Det passet oss egentlig perfekt, og vi valgte å utnytte det til fulle.

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Hvor mye var bryllupsbudsjettet på?

Vi prøvde først å sette en grense ved hundre tusen, men skjønte fort at det var nesten umulig å få et bryllup med så mange gjester innenfor det – selv på Beitostølen. Alle lokalene vi snakket med havnet på en eller annen måte over dette. Vi forsøkte å kutte alt unødvendig, enten det var på grunn av kuvertpris, lokalleie eller andre utgifter.

Selv om vi hele veien tenkte sparing, og brukte vennetjenester på alle mulige områder, havnet vi nok på nærmere det dobbelte. Inkluder alt.

Hvor mange gjester hadde dere?

74 gjester.

Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?

Vi er to personer som har veldig sansen for både det «enkle», gode, gammeldags norske – med fjell og fjord – og samtidig elsker vi litt ekte luksus og klasse, som sigar og champagne. Dette ville vi uttrykke gjennom å kombinere det vakre, hellige, med samtidig veldig lave skuldre, uhøytidelighet og litt «edge».

Vi er begge artister, og har mange venner i samme bransje. Det var viktig for oss å ha masse kreative innslag og mye musikk som vi har et forhold til. Til sammen følte vi dette skapte et særpreget uttrykk som var veldig «oss».

Vi er begge artister, og har mange venner i samme bransje. Det var viktig for oss å ha masse kreative innslag og mye musikk som vi har et forhold til. Til sammen følte vi dette skapte et særpreget uttrykk som var veldig «oss».

Brudeparet

Les også: Del 1: Veien mot mitt drømmebryllup

Hvem av dere tok størst del i planleggingen?

Begge tok like stor del. Vi pratet om alt, og ble enige om alle detaljer før avgjørelser ble tatt.

Var dere noen ganger uenige?

Noen ganger var det litt vanskelig å avgjøre hva vi skulle prioritere, for eksempel i form av pengebruk og hvilke gjester vi skulle invitere. Samtidig var vi egentlig aldri særlig uenig med hverandre, men trengte å diskutere for å bli enige med oss selv. Det ble aldri kasting av tallerkener eller glass, hehe!

Ble bryllupet slik dere hadde sett det for dere?

Nei. Det ble mye bedre!!!

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Er det noe dere ville gjort annerledes?

Nei. Vi føler at vi ikke på noen måte kunne fått det til så bra igjen, om vi så prøvde. Vi må ha hatt noen ovenfra på laget!

Hadde vi hatt mulighet, skulle vi gjerne hatt mer tid da planleggingen først var i gang. Men dette var utenfor vår kontroll. For det første var det på grunn av koronapandemien, men i tillegg begynte vi etter ett år som arbeidsløse artister plutselig å få en mengde oppdrag.

Samtidig som Petter plutselig ble lagt inn på sykehus med akutt blindtarmbetennelse, og Ingrid også måtte gjennom et mindre inngrep. Oppå alt sammen døde vår kjære pus. Vi fikk det dermed ekstremt travelt mot slutten, og svært mye skjedde siste kvelden og på morgenen frem til vielsen.

Dette er ikke å anbefale. Samtidig tror vi at man uansett ville hatt masse å gjøre i siste liten, og da vi først var i mål, falt absolutt alt på plass på helt utrolig vis. Da var det bare å nyte!

Danset dere brudevals?

Selvfølgelig! Som dansere var det et av de store høydepunktene for vår egen del. Vi valgte «At last» av Etta James, som vi begge instinktivt visste var den rette låta da vi hørte den en morgen under frokosten.

Låta ble sunget av brudens beste venninne, og akkompagnert av brudgommens forlover. Etter dansen måtte vi be dem spille låta en gang til uten dans, fordi det var så vakkert.

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Som dansere var det et av de store høydepunktene for vår egen del. Vi valgte «At last» av Etta James, som vi begge instinktivt visste var den rette låta da vi hørte den en morgen under frokosten.

Brudeparet

Les også: Den første dansen

Hvordan fant du brudekjolen?

Åååh, jeg var innom så mange steder for å finne drømmekjolen! Først tre salonger med venninner, og til sist fant jeg egentlig en kjole jeg hadde lyst på.

Jeg brukte en time på Brudekjolen i Oslo, hvor jeg fant en kjole som jeg ikke kunne finne noen feil på. Jeg ville ikke ta den av meg igjen, til tross for at jeg i utgangspunktet ikke ville prøve den i det hele tatt.

Den var egentlig noe helt annet enn det jeg lette etter, men alle begynte å gråte da jeg fikk den på. Jeg har hørt dette fra flere, at det endelige valget ofte blir noe annet enn man hadde tenkt. Derfor anbefaler jeg kommende bruder å være litt åpne og bare prøve forskjellige type brudekjoler. Du vet virkelig aldri hva som plutselig føles perfekt på!

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Derfor anbefaler jeg kommende bruder å være litt åpne og bare prøve forskjellige type brudekjoler. Du vet virkelig aldri hva som plutselig føles perfekt på!

Bruden

Ga dere hverandre morgengave?

Brudgom: Jeg trodde egentlig dette var en gammeldags skikk som ikke var så viktig, så jeg hadde faktisk ikke tenkt å kjøpe noe. Jeg hadde aldri hørt om det engang, før jeg leste i ett av Ingrids bryllupsblader. Jeg fikk etter hvert litt panikk, og måtte høre med mine forlovere.

Det var visst noe som kanskje ble forventet, kunne de bekrefte – som begge hadde giftet seg. Jeg vil ikke røpe hvor sent det var, men la oss si jeg slang meg rundt i siste liten. Likevel synes jeg faktisk at jeg fant det perfekte – et gullsmykke med en skytsengel som skal passe på oss begge igjennom ekteskapet.

Brud: Jeg hadde jo faktisk tenkt på det, og drev og så på forskjellige ting. Men så kom den siste uka hvor alt mulig rart skjedde, og da forsvant det for meg. Så det var litt vondt når jeg likevel fikk av Petter. Som plaster på såret kjøpte jeg ny parfyme til Petter på flyplassen da vi reiste på bryllupsreise, haha!

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Det å invitere alle vi ønsket til bryllupet gjorde at det ble personlig i alle ledd. I tillegg fikk vi tilbrakt mye tid sammen – noe som igjen bygget enda sterkere bånd til alle.

Brudeparet

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?

Vi er veldig glade for at vi valgte å inviterte såpass mange, på tross av at vi var redde for det økonomiske ved en slik avgjørelse. I tillegg er vi glade for at vi brukte så mange av vennene våre til ulike bidrag. Det gjorde at bryllupet gjorde ble personlig i alle ledd. Og – vi fikk tilbrakt mye tid sammen – noe som igjen bygget enda sterkere bånd til alle.

Vi er også veldig glade for at vi valgte å ha et bryllup på Beitostølen, litt vekk fra byen, og et sted hvor alle kunne overnatte slik at vi fikk forlenget festen og tiden med alle samlet.

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

Dro dere på bryllupsreise og i så fall hvor?

Etter et vellykket bryllup på Beitostølen, sto Sicilia for tur! Det var første gang vi kunne reise på halvannet år, på grunn av koronaen, så det ble ekstra stas. Vi hadde først booket reise til Menorca, men så at Spania ble rødt like før vi skulle reise.

Vi tapte derfor forferdelig mye penger på å booke om reisen, på tross av at vi hadde kjøpt alle mulige slags avbestillingsforsikringer med tanke på at nettopp dette kunne skje. Dette satte dessverre en veldig demper på stemningen, men da vi først kom av gårde ble det helt uforglemmelig.

Den første uken bodde vi rett ved stranda, og dro på diverse utflukter til Etna, guidet «Gudfaren»-tur, båt- og snorkletur, generell sightseeing, men også mye soling og bading. Andre uken bodde vi i Taormina, som var en helt ubeskrivelig romantisk liten by.

Vi spiste enormt mye god mat, drakk masse deilig rødvin, røkte sigarer, og en av kveldene spilte vi til og med konsert for gjestene på hotellet vårt. Dette stedet anbefales på det sterkeste til alle som vurderer bryllupsreise!

Hvis dere må trekke frem én gave dere fikk til bryllupet, hva var den beste gaven?

Vi ønsket oss ingen gaver, fordi vi  visste at gjestene allerede brukte en del penger på å komme til Beitostølen og overnatte. I tillegg har vi mange ting og lite plass, og ville spare miljøet for en masse ting vi ikke trenger.

Vi opprettet imidlertid en konto for de som likevel gjerne ville gi oss noe, hvor de eventuelt kunne bidra til en bryllupsreise. Det var dette som gjorde at det ble mulig for oss å reise på bryllupsreise, for det ville vi ellers aldri hatt råd til.

Vi er derfor utrolig glade for at vi valgte å gjøre det sånn, da dette er den eneste gaven som vi virkelig kan ta med oss hele livet. Møter man sykdom eller utfordringer, kan man alltid se tilbake på dette!

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

5 tips til kommende brudepar

  1. Det kan være utrolig vanskelig å sette opp en gjesteliste, det er ofte mange kryssende hensyn å ta, særlig hvis man skal forsøke å begrense seg. Inviter derfor de gjestene som er viktige for deg, og som du virkelig ønsker å ha et forhold til framover – ikke nødvendigvis grandtanten som noen synes du bør invitere, eller barndomsvennen du ikke har snakket med på 5 år.
  2. Velg et sted hvor de som vil kan velge å overnatte, gjerne langt nok vekk fra byen til at de blir en stund. Tiden før og etter festen, frokosten dagen derpå, er virkelig noe av det vi setter pris på i ettertid. At folk får ro, mange så frem til anledningen som en liten ferie, mange fikk litt «barnefri», og mange rakk å stifte nye varige bekjentskaper. Dette gjorde opplevelsen bedre og mer varig både for oss og alle gjestene.
  3. Bruk venner til det de kan! Det er både hyggelig og økonomisk. Har du venner som kan synge, spille, ta bilder, være sjåfør, gjøre hår og makeup, og de har lyst – bruk heller de enn innleide. For oss gjorde det at alt ble mer personlig, samtidig som folk satte pris på å få bidra. Ingenting er for eksempel mer rørende enn å se dine beste venner fremføre «The Prayer» i din egen vielse!
  4. Velg toastmastere som er trygge og trives i rollen! Gjerne to som kan sparre og samarbeide. De skal lede hele kvelden, og hele stilen og stemningen avgjøres derfor mye av dem. Våre var ustyrtelig morsomme, noe som gjorde at alt ble lett og ledig fra ende til annen. Det kan trengs, når mange er nervøse og mye kan gå galt!
  5. Velg et sted som ikke er firkantet. Den personlige servicen og fleksibiliteten fra personalet er helt avgjørende for hvordan festen blir. De ansatte på Grønolen strakk seg til det ytterste for å legge til rette og etterkomme våre ønsker, og var romslige på alle måter. I en tid med utrolig mye usikkerhet rundt restriksjoner og regler gjorde dette virkelig HELE forskjellen!

Vi er derfor utrolig glade for at vi valgte å gjøre det sånn, da dette er den eneste gaven som vi virkelig kan ta med oss hele livet. Møter man sykdom eller utfordringer, kan man alltid se tilbake på dette!

Brudeparet
Endelig gift

Bryllupslisten

Kjolen og sko: Havfruekjole fra St. Patrick Ainsa og sølvsko fra Bianca Di

Brudgommens antrekk: Farfars smoking fra hans eget giftermål i 1944, omsydd og tilpasset hos Bella skredder i Oslo.

Hår og makeup: Ida Bakkum – utrolig dyktig på både hår og sminke. Ingrid kunne ikke vært mer fornøyd, og vil gjerne anbefale henne videre på det sterkeste!

Bryllupsplanlegger: Bryllupshjelperen.no

Fotograf: Alvin Santos – barndomsvenn av bruden, men også utrolig dyktig og allsidig fotograf. Vi kunne ikke vært mer fornøyd med bryllupsbildene våre – de ble enda råere enn vi hadde drømt om!!

Lokale: Grønolen Fjellgard

Vielsesmusikk: Inngang: Tre nøtter til Askepott.

Blomster: Lille Have Blomsterverksted på Nesodden

Kaker: Bryllupskaken lagde Øyvind Grønolen som er konditor i tillegg til kokk. Venner og familie bidro med boller og kaker.

Dekor: Temashop.no, Partyking.no og blomster fra Lille Have

Invitasjoner: Fotoknudsen

Ringer: Bjørklund

Bil: Porsche Panamera

Bordkort og lignende: Temashop.no

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: