Bryllup i Danmark | Kortreist, grønt, vakkert og trendy

Det er dejiligt å være Norsk i Danmark, og det er deilig å arrangere bryllup i Danmark! Her deler jeg mine favoritter fra Danmark, og andre tips og råd som er nyttig når du skal planlegge et bryllup i Danmark.

Tekst: Nina Andersen, bryllupsplanlegger i Prosjekt Bryllup Foto: Banner: Hotel Nimb / KGL: Lene Westergaard / Unsplash.com
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Det er mye fint med bryllup i Danmark, avstandene er korte, vi «kan» språket og de kulturelle forskjellene er minimale. Noe som gjør det enklere også å planlegge et bryllup i Danmark selv uten bryllupsplanlegger.

Bryllup i Danmark

Jeg har valgt å fokusere på København. Kanskje du allerede er lommekjent i byen, men har du sett på byen med bryllupsøyne før? Nei? La oss ta en titt!

De fleste av oss har et nært og kjært forhold til Danmark. Destinasjonsbryllup er mer og mer populært og vi ser brudeparene ønsker et 2-3 dagers bryllup. Med destinasjonsbryllup blir det veldig naturlig å ha det over flere dager, men fordelen med Danmark er at gjester som ikke har 3 dager, rekker å komme seg til destinasjonen enten dagen før, eller samme dag.

PS: Ta med din utvalgte på en romantisk båttur ved Christianshavn. (Og ta med kamera!)

Hva du må tenke på når du planlegger bryllup i Danmark

Jeg sier som alltid: Budsjett, budsjett, budsjett!

Og her er det et stort OBS! Danske kroner!

Norsk og dansk krone kan i utgangspunktet høres veldig likt ut, men husk – den danske kronen er MYE sterkere enn den norske. Så ikke gå i fellen av å ta imot priser med danske kroner og sett dem inn i bryllupsbudsjettet med norske kroner. Ta frem valutakalkulatoren og sørg for å holde tunga rett i munnen.

Tid – pass på å vær ute i god tid. København er en populær bryllupsdestinasjon, ikke bare for nordmenn. Dette gjør at de beste lokalene og leverandørene fort blir fullbooket. Vær ute i så god tid du kan med å kontakte hovedleverandørene du ønsker til ditt bryllup. Og med hovedleverandører mener jeg bryllupslokale, vielse/vigsler og fotograf. Det er disse som oftest blir booket tidlig. Og når du først er i gang, kjør på med kaker, underholdning, blomster og ellers det du trenger for å sette sammen ditt drømmebryllup. Hjelp til å komme i gang kan du få i artikkelen min «Slik blir du prosjektleder i eget bryllup».

Betaling til danske leverandører

I Danmark er de ryddige, profesjonelle og enkle å forholde seg til. De setter opp tilbud, lager kontrakt og sender faktura på forskudd. Som i Spania er de fleste leverandører her ikke 100% booket før de har mottatt et forskudd på 20% – 30% av totalbeløpet.

Når det gjelder selve betalingen og overføring fra din norske konto til leverandørens konto i Danmark, kan dette foregå på flere måter. Det kan foregå via PAYPAL, eller via en overføring i banken. For overføring via banken må du ha dette klart:

  • Mottakers konto, navn og adresse
  • Mottakeren og deres IBAN-nr
  • Mottakerens BIC/SWIFT-adresse
  • Hvilken vatulasort du ønsker å betale i
  • «For beløp over 100.000, – nok må du også huske på å rapportere til Valutaregisteret. Myndigheten krever informasjon om transaksjoner til utlandet som er større enn 100.000, – nok. Dette er et ledd i å forhindre hvitvasking.» – DNB

I alle de nordiske landene har vi samme hovedstats for moms 25%. Noen få varer og tjenester er 6% og 12% i Danmark, men hovedsats for mva. er altså 25%. Det står alltid godt forklart i alle tilbud og kontrakter dere får oversendt (om det er en seriøs leverandør).

Våre danske favoritter til et bryllup i Danmark

I København må jeg å trekke frem to favorittvenuer, og en dekoratør; Nimb Hotell, Det KGL. Danske Haveselskab og A Table Story.

Nimb Hotell

Først ut er Nimb Hotell. Det er inspirert av maurisk arkitektur og ligger i den vakre Tivoli hagen, midt i København. Dette Boutique hotellet har en historie som går helt tilbake når familien Nimb kom til Tivoli i 1877 for leie den lokale «Divan 2» – restauranten, som Wilhelm og Louise Nimb forvandlet til et elegant samlingssted som tiltrakk seg Københavns elite. Døtrene til ekteparet Nimb tok over ledelsen av den nåværende bygningen, som opprinnelig var bygget som en bazar, og som i dag fremstår som et av de lekreste 5-stjerners hotellene i byen.

 

Nimb åpenbarer seg som ut av et eventyr fra 1001 natt!

Nimb Hotell tar pusten fra deg

Nimb skiller seg godt ut fra resten av arkitekturen du ser i København. Alt er lekkert og ekstremt gjennomført. Det er et hotell som virkelig tar pusten fra deg. Og når du kommer inn dørene får du se et eksklusivt boutique-hotell, med 39 unikt innredede rom og suiter. Og hotellets plassering som en del av tivoliet i København gjør det til en enda mer spennende bryllupsdestinasjon. Med en av byens lekreste takterrasser er det også det perfekte stedet for cocktails under solnedgangen – kvelden før bryllupet.

Bryllup på Nimb Hotell

Inne på hotellet har de flere lekre bryllupslokaler med en klassisk og luksuriøs stil som matcher hotellet og deres profil. Her finner du lysekroner, designstoler, klaver, vinotek og mye, mye mer som sammen setter rammene for ditt luksuriøse bryllup med en klassisk og romantisk atmosfære.

Her er det også mange muligheter for vielse både inne eller ute i en av paviljongene.

Om dere ønsker en mer bohemsk og organisk atmosfære under feiringen, har de det fantastiske drivhuset Gemyse. Restaurant ligger ikke inne på hotellet, men en liten rusletur inn på tivoliområdet. Restauranten er perfekt for veganske eller vegetariske bryllupsfeiringer. Her er det vegansk mat i høyklasse! På Gemyse er grønne, økologiske råvarer hovedrolleinnehaver, med mye smak og tekstur. Og hvordan lokalet er utformet og fylt opp med grønne planter, harmonerer godt med matopplevelsen. Gemyse setter den perfekte rammen for deres bærekraftige bryllup, med en luksuriøs følelse. Det passer også godt innunder en av mine favorittfraser – it`s substainable luxury.

Bryllup i Danmark med fyrverkeri på Nimb Hotell

Mange brudepar drømmer å avslutte bryllupsdagen med fyrverkeri – med bryllup på Nimb får du dette inkludert i prisen – eller, inkludert i opplevelsen.

Hver kveld klokken 23:45 er fyrverkerishow på Tivoliet. Vil du ha fyrverkeri i ditt bryllup? Implementer showet i kjøreplanen for bryllupet og sørg for å få alle gjestene (og fotografen) ut for å få med seg dette vakre fyrverkeriet før festen virkelig begynner.

En opplevelse for livet!

Det Kongelige Danske Haveselskab

Min andre favoritt er Det Kongelige Danske Haveselskap, i bydelen Fredriksberg finner du disse lekre lokalene inne i Fredriksberg Have. Her er det mulig med vielse i hagen og de har fire ulike bryllupslokaler å velge mellom inne i hagen. Paradehuset, Brøndsesalen, Orangeriet og restauranten Mielcke & Hurtigkarl.

Dette er lokaler for deg som ønsker et eksklusivt bryllup, men med en deilig følelse av grønt og bohem.

Hagen er åpen for publikum, men lokalene er deres. Det er mulig gå bruke uteområder til aperitiff med musikk og aktiviteter, men det er altså en del av den offentlige hagen i Fredriksberg; noe som for så vidt vil være helt perfekt for dere når det kommer til å velge områder for bryllupsfotograferingen.

De tilbyr også sette opp til vielse i hagen om dere ønsker det. Det lar seg gjøre med prest fra sjømannskirken, men pass på å sjekke tilgjengeligheten først. Så lenge de er to prester på jobb pleier det å gå bra å sende en til en destinasjon.

Det Danske KGL Haveselskap har kapasitet fra 10 til 200 personer. Lokalene er godt tatt hånd om både ute og inne, ved at de jevnlig restaureres og følger med i tiden. I mai skal jeg arrangere bryllup her for et nydelig par fra Stavanger. Det gleder jeg meg stort til!

Dette er så absolutt en skatt når det kommer til venues i København. Det er ingen overnatting for gjestene her, men det er godt med hoteller i nærheten og ikke noe problem å frakte gjester til KGL.

A Table Story

Jeg kan ikke skrive om favoritter uten å trekke frem A Table Story. For deg som skal ha bryllup i Danmark er de en drøm å jobbe med.

For meg som planlegger er det å ha tilgang på en leverandør som A Table Story helt fantastisk. Disse driftige damene dekker de lekreste bord. De har et stort utvalg av dekketøy – de leverer også blomster. De har produktene, kreativiteten og erfaringer du trenger for å lage de mest fantastiske bord til ditt bryllup.

Vi ved at bordet samler, og at minder skabes sammen med mennesker. Vi skaber bordet, så du kan nyde de samtaler, det nærvær og de oplevelser, der bliver til den slags højdepunkter, som varer livet ud.

A Table Story

Skjulte perler i Danmark

Det er obligatorisk med en tur til Indre By – sentrum av København. Her finner du alt fra de større merkevarene til deilige små spesialforretninger. Husk å ikke bare gå i Strøget, men utforsk sidegater og få med deg nisjebutikkene. Dette er kanskje ikke «skjulte perler», men det må nevnes – og det er noe du må få med deg når du er i byen.

«Vintage Heaven» finner du i Latinerkvarteret. Det kan fint kombineres med et besøk i Strøget. Her finner du noen av Københavns beste second hand, vintage og bruktbutikker.

Som allerede nevnt, ta med din utvalgte på en romantisk båttur ved Christianshavn.

Sett Google Maps på «Overgaden Oven Vandet» og gå nedover de pittoreske brosteinsgatene. Her ligger yachter og husbåter på rad og rekke. Og her kan dere leie en liten robåt og kjenne pulsen av de små bybølgene under rekka på båten.

Behov for total avkobling fra det kokende storbylivet i København? Jeg er en sucker for botaniske hager, og København er intet unntak. Byen bugner av grønne lunger og disse vakre hageområdene ligger midt i bysentrum. Kongens Have omkranser Rosenborg Slott. Og er du der under vår- og sommermånedene kan du nyte mat og drikke fra hagens utekaféer; med hele 27 vakre drivhus i glass er det bare å feede på Instagram også her. På sommerstid domineres Kongens Have av roser, buksbom og lavendel.

Nina Andersen deler sine erfaringer og favoritter fra flere ulike destinasjoner, hun har også en egen spalte «Bryllupseksperten».

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: