Bryllup i Hardanger – En brudeferd i magiske omgivelser

Et overraskende frieri på et vakkert utsiktspunkt ble til et magisk bryllup i Hardanger. Med et bryllup som ble feiret der romansen startet, ble dette drømmedagen til Malene og Vegard. Uformelt, lokalt, festlig og intimt, i hjertet av bruden og brudgommens personlighet: bare la deg inspirere!
En sen sommerkveld i frodige Hardanger, møttes Malene Steiestøl og Vegard Sandven for første gang. Året var 2015 og etter 6 måneder i en romantisk virvelvind, var paret så forelsket at de bestemte seg for å flytte sammen.
En vanlig høstmorgen, fire år senere, var frieriet planlagt. Som de to turglade turtelduene de er, hadde Vegard nemlig bestemt seg for å fri på et vakkert utsiktspunkt i løpet av fjellturen de la ut på denne morgenen. Malene, som ikke er særlig glad i overraskelser, ble veldig tatt på senga med frieriet – og dette ble godt dokumentert av deres venn og fotograf som lå i buskene og fanget øyeblikket.
Hva slags bryllup ønsket dere?
Vi romantiserte lenge tanken om å samle mange viktige folk i livet vårt og feire at vi fant hverandre. Visjonen var alltid at det skulle handle om å samles og feire kjærligheten, og at dette skulle finne sted i Hardanger der Vegard kommer fra. Viktige stikkord var uformelt, lokalt, festlig og intimt.
Fotograf Elias Engevik.
Fortell om selve bryllupet?
Vi ønsket å skjemme bort de viktigste menneskene i livet vårt, og valgte derfor å leie Eikeneset Herregård hele helgen. Der var det 7 suiter der vi og våre nærmeste bodde hele helgen. Det var nydelig vær og varmt i sjøen, så dette ble rene badehotellet.
Bryllupsdagen
Selve bryllupsdagen valgte vi å dele opp slik at vi fikk litt av alt. Vi hadde åpen vielse for alle klokken 12:00 i Strandebarm Kirke, etterfulgt av intim mottakelse og middag for 30 gjester på Eikeneset Herregård. Klokken 18:00 kom det 55 flere gjester til sommerfest på Kinck Gården som også ligger i Strandebarm. Vi introduserte gjestene våre ved å skrive en liten intro om alle, mens de gikk en catwalk fremfor de andre gjestene, og slik fikk vi samlet alle 85 gjestene til en stor gjeng.
Et fullspekket dansegulv
Festen hadde mange høydepunkt som blant annet en koselig trehytte hvor man kunne klatre opp og ta en dram sammen, kakeseremoni med en stor kake til 85 personer, en saluttkanon, pølsebod og fyrverkeri. Ikke minst hadde vi en DJ som lagde vill fest og et dansegulv som aldri var tomt. Bryllupet bar virkelig preg av at folk hadde fått vaksine, smitten var under kontroll i landet og at folk ikke hadde vært på skikkelig fest på lenge. Det var så mye danseglede at vi ble bekymret for gulvet i låven.
Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?
Vi forlovet oss i 2019, og brukte 2 år på å kose oss med planleggingen. Lokalene booket vi tidlig, og de satte rammene for all videre planlegging og visjonen for bryllupet. For eksempel valgte vi lokaler som passet for all slags vær, noe som frigjorde oss fra mye stress rundt værforhold vi ikke selv kunne kontrollere.
Hvor hentet dere inspirasjon fra?
Vi var blant de første av vennene våre som giftet oss, så vi visste at bryllupet vårt bar preg av at mange ikke hadde vært i bryllup før. Dette gjorde det ekstra motiverende å være kreative og finne løsninger som viste særpreg. Mye av inspirasjonen hentet vi fra nordiske bryllup som vi fant via nordiske bryllupsfotografer på Instagram, der vi fant løsninger som var gjennomførbare, moderne og kreative. I tillegg brukte vi Hardanger i seg selv som inspirasjon, og hadde bryllupsfesten i en eplehage, hentet 20 kg moreller som gjestene kunne kose seg med på festen og bunnløs tilgang på hjemmelaget eplecider fra gården til Vegard.
Vi fikk virkelig satt særpreg på feiringen med en herregård vi kunne bo på hele helgen og et gårdstun med en hagefest blant epletrær.
Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?
Vi tok utgangspunkt i Strandebarm i Hardanger, ettersom det fantes mange unike lokaler. En nydelig kirke, en herregård vi kunne bo på hele helgen og et stort gårdstun med hagefest blant epletrær, samt inne på låven. Vi brukte utelukkende lokale aktører som var ekte ildsjeler og synes dette var gøy, og alle lokalene ga rom for at vi fikk gjøre ting selv. Vi fikk virkelig satt særpreg på feiringen slik at det ble veldig personlig. En ting mange snakket om i etterkant var trehytta hvor vi hadde plassert forskjellige typer alkohol. Dette ble en populær og morsom attraksjon som ingen hadde sett før.
Hvor mye var bryllupsbudsjettet på?
Budsjettet var 100 000 kr, og vi brukte de 2 årene av forlovelsen til å spare til bryllupet sammen. Malene jobber som ungdomsskolelærer og Vegard studerer ergoterapi, men siden vi hadde god tid til å spare klarte vi målet vårt uten bekymring. Vi gikk 20 000 over budsjett, men det gikk fint og var absolutt verdt det.
Hvor mange gjester hadde dere?
Vi var ca 85 gjester totalt. Åpen vigsel, intim middag med 30 gjester og så fest med 85 gjester totalt.
Vi er stolte og imponerte over hvor lykkelige og rolige vi var på dagen. I våre øyne ble det helt perfekt.
Hvem av dere tok størst del i planleggingen?
Vi var begge enige om rammene og visjonen, og koste oss med å planlegge bryllupet vårt sammen. Men det var Malene og forlover Elisabeth som stod for de største delene av planleggingen på detaljnivå. Elisabeth er ikke bare bestevenn, men har erfaring med eventplanlegging, og var derfor en stor ressurs.
Var dere noen ganger uenige?
Vi var stort sett enige, men det var en ting vi hadde ulikt syn på, nemlig det å være raus. Vegard mente det å være raus innebar å invitere flest mulig mennesker, mens Malene ønsket en kortere gjesteliste slik at vi kunne skjemme bort gjestene med oppmerksomhet og flere elementer i bryllupet. Vi møttes på midten.
Ble bryllupet slik dere hadde sett det for dere?
Til tross for en brudgom som giftet seg med gips på høyrearmen, ble det bedre enn vi hadde sett for oss! Mange ting kan man ikke øve på eller kontrollere, men heldigvis gikk alt på skinner. Elementer som uhell, været og korona-situasjonen er ikke noe vi kunne styre – men i dette tilfellet spilte alle tre på lag. Vi er stolte og imponerte over hvor lykkelige og rolige vi var på dagen. I våre øyne ble det helt perfekt.
Er det noe dere ville gjort annerledes?
Fotografering! Vi hadde heldagsfotografering og en kjempe dyktig fotograf, og dette var vi storfornøyd med. Men vi hadde 1 time fotografering etter vigselen og 1 time etter middagen. Det var ikke gøy å reise fra gjestene og feiringen for å ta bilder på ulike locations, fordi dette ble to brudd i dagen som vi egentlig kunne tatt en hvilken som helst annen dag. Hadde vi kunne reist tilbake i tid, ville vi beholdt heldagsfotograf, men tatt portrettbilder en annen dag og kost oss hele dagen med gjestene våre.
Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?
Vi er utrolig fornøyd med måten vi organiserte bryllupet på slik at vi fikk prioritert alle menneskene vi er glad i. Det viktigste for oss var å feire kjærligheten med de vi bryr oss om, og dette fikk vi til gjennom å dele spesielle øyeblikk med de nærmeste og skape tidenes fest med venner og slektninger. Vi elsket med andre ord denne løsningen!
Danset dere brudevals? Til hvilken sang?
Ja, vi danset ganske uformelt og uten koreografi til Harry Styles – Watermelon Sugar. Dette er en sang som betyr god stemning og sommer for oss, og gjestene sang med for full hals mens vi danset.
Les også: Sanger til vielse
Det viktigste for oss var å feire kjærligheten med de vi bryr oss om og dele spesielle øyeblikk med alle menneskene vi er glad i.
Hvordan fant du brudekjolen?
Dette var vanskelig! Budsjettvennlige brudekjoler som også er moderne var vanskelige å finne på Vestlandet, og jeg hadde fra første stund et øye for kjolene fra By Malina Bridal. De fantes kun hos tre forhandlere i Norge, alle langt borte. Så første og eneste brudekjoleprøving ble en stressende time på en salong i Bergen uten forloveren, som resulterte i et forhastet kjolevalg. Kjolen var en veldig typisk og romantisk brudekjole med mye tyll, utringing og blonder.
Drømmende og moderne
Når forloveren fikk se denne kjolen for første gang, skjønte hun på kroppsspråket mitt at dette ikke var riktig for meg, selv om kjolen i seg selv var nydelig. Her var det gull verdt å ha en bestevenn som betrygget meg i at det er lov å ombestemme seg og lete videre selv om man har tatt et valg. Få dager etterpå ankom drømmekjolen fra By Malina Bridal i posten og passet perfekt til både meg og bryllupet. Den var sommerlig, moderne og jeg følte meg både nydelig og komfortabel.
Ga dere hverandre morgengave?
Nei, vi sov heller sammen natten til bryllupsdagen og delte en deilig frokost på brude-suiten.
Dro dere på bryllupsreise og i så fall hvor?
Vi valgte å dele opp bryllupsreisen til mange små. Rett etter bryllupet reiste vi på Solstrand Hotel på Os. Senere på sommeren reiste vi til Voss og bodde i minihytte. På høsten reiste vi til Kragerø Resort en helg, og i november reiste vi til København. I 2022 har vi planer om enda flere utflukter sammen, for vi elsker å reise både i Norge og verden.
Hvis dere må trekke frem én gave dere fikk til bryllupet, hva var den beste gaven?
Vi fikk et dobbelt liggeunderlag fra Exped til fremtidige teltturer som var veldig kreativ gave som passet oss kjempegodt!
Les også: Gaveliste til bryllup – disse 7 tingene bør dere ha med
5 tips til kommende brudepar
- Stol på magefølelsen din og valgene deres! Mange av de valgene vi tok som møtte mest motstand fra andre, endte opp som de største suksessfaktorene ved bryllupet vårt. For eksempel åpen pølsebod hele kvelden istedenfor gryterett til nattmat, et ekte champagne tårn og bare EN bryllupskake fremfor et stort kakebord.
- Finn deg en forlover som er investert og engasjert for bryllupsplanlegging. Da blir det mye kjekkere, og partneren din får noe avlastning fra elementer han ikke synes er like spennende som blomster, hår og sminke.
- Ta portrettbildene en annen dag, og fokuser utelukkende på å nyte bryllupsdagen deres.
- Ikke overvurder sminke, hår og kjolevalg på dagen. Det var deilig å se ut som seg selv og føle seg komfortabel.
- Finn lokale ildsjeler å samarbeide med. Disse finnes det mange av i Norge om man leter, og det gjør bryllupsplanlegging meningsfylt og motiverende. I tillegg støtter man lokale helter, noe som er viktig for at tilbudet skal være der.
Bryllupslisten
Kjolen og sko: Flora Gown fra By Malina Bridal. Sko fra & Other Stories.
Brudepiker: Knytekjoler i fargen lys oliven fra Whitestory.
Brudgommens antrekk: Hardangerbunad fra Bunadsbua i Øystese. Smoking fra These Glory Days, kjøpt på Volt.
Hår og makeup: Dette gjorde jeg selv.
Fotograf: Karoline Rage.
Lokale: Strandebarm Kirke, Eikeneset Herregård og Kinck Gården i Strandebarm.Innmarsj: Turning Page – Sleeping At Last.
Utmarsj: Viva La Vida – Coldplay.
Vokalist i kirken: Elisabeth the Artist som sang “Love you like that – Dagny” og “If it aint you – Alicia Keys.”
Ringer: Gifteringer fra Thune.
Transport: Vi bestilte buss til gjestene fra Tide, og brudeparet sin transport var Malene sin far som stod for i egen bil.
Dekor
Blomster: Lagde brudebuketten selv med blomster fra Mester Grønn og prestekrager fra barndomshjemmet.
Kaker: Vi hadde en stor bryllupskake fra Anna’s Kakeri på Sotra.
Dekorasjon: Vi kjøpte diverse dekor fra Søstrene Grene som vi hang opp i trær, lyslenker fra Clas Ohlson og lagde forskjellige skilt av drivved fra fjæra. Ellers brukte vi planter og blomster.
Invitasjoner: Optimalprint + bilde fra frieriet.
Bordkort og lignende: Vi bestilte bordkort fra Inwhiite.