Lesernes bryllup: Vakkert og tradisjonsrikt bryllup på Røros

Bryllup på røros

For ukens brudepar var det viktig at bryllupet skulle være nært og kjært. Med et vakkert og unikt bryllup på Røros, på et familiested fra 1670-tallet, får vi innblikk i et bryllup som vi i redaksjonen uten tvil (!) fikk lyst til å lage selv. Dette er historien til Marie og Eivind!

Tekst: Bruden selv, Marie Foto: Bryllupsfotograf Kat Gade / @bryllupsfotograf.gade / www.bryllupsfotografgade.no
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_1

Vår kjærlighetshistorie i datoer

♥ Marie & Eivind ♥

Møttes 26. april 2017
Forlovet 4. juli 2019
Gift 13. august 2022

♥ Våre bryllupsdetaljer

Kirke/Seremonisted / Røros kirke/Bergstadens Ziir
Bryllupsplanlegger / Vi planla alt selv, med god hjelp fra familie og venner
Antall gjester / 61
Invitasjoner / Optimalprint
Transport / Hest og kjerre fra Røros kjørelag

Jeg har alltid drømt om å gifte meg i en kjole lik den mamma giftet seg i for snart 50 år siden; En enkel 70-tallskjole med chiffonarmer og klassisk snitt.

— Bruden

Bryllupet

Brudgommens mormor og morfar er fra Røros, og vi ferierer ofte på familiestedet på Røros, som består av en nydelig eiendom med bygg tilbake til 1670-tallet. Det var veldig stas å kunne vise alle vi er glade i dette flotte stedet og verdensarven på Røros ved å gifte oss der. 

Siden bryllupshelgen var lagt til Norges lokalmathovedstad, hadde vi drømt om at fredagen skulle være en mini-matfestival, og vi hadde derfor masse lokal mat og drikke på menyen. På tunet mellom husene på gården satt vi opp en lavvo og vi leide benker og stoler for anledningen. Vi hadde også leid inn en fantastisk servitør som hjalp til. Brudgommens bror og kjæreste hadde også laget et nydelig velkommen-skilt.  

Da vi ønsket velkommen fortalte brudgommens mor litt om stedet, iført en tradisjonell Røros-drakt. Etter middagen var det tid for natursti der vi delte inn lag basert på bordsettingen på lørdag, slik at folk skulle bli bedre kjent. Det ble en stor suksess! Etterpå ble det kaffe og “pjalt”; en særegen bakst fra Røros-traktene. Til slutt hadde vi bestilt buss tilbake til hotellet, og mange av gjestene fortsatte kvelden i baren der.

Vielsen

Vielsen hadde vi i den vakre katedralen “Bergstadens Ziir”, også kjent som Røros kirke. Det er en av Norges største kirker, og den ble bygd i kobberverkets storhetstid da gruvearbeiderne på Røros var pliktige å gå i kirken på søndager. Vielsen startet med at sønnen vår og søskenbarna hans gikk opp kirkegulvet. Seremonien ble helt perfekt; Full av vakker musikk, tårer og kjærlighet.

Litt fnis ble det også da niesen vår på to år ropte “NEI” akkurat da Eivind skulle gi sitt offisielle “ja”. Det viste seg at hun bare hadde mistet godteriet sitt på gulvet…

Vielsesmusikk

 • Preludium: Purpuse av Rikard Nordraak.
 • Brudens far spilte “The Wonder Of You” på klarinett, inspirert av The Villagers sin versjon, med brudgommens bror Torkild på trommer.
 • Brudens kusine Åste fremførte “Dagane” av Odd Nordstoga.
 • Brudeparets venn Didrik sang “Torna A Surriento” og “Nessun Dorma”.
 • Postludium: Brudens far og brudgommens bror spilte “Bruremarsj” av The Brazz Brothers.

♥ Bryllupsfotografering

Vi valgte å ta bryllupsfotograferingen i forkant av vielsen, først og fremst fordi vi ville være med på mest mulig av minglingen mellom vielsen og middagen. (Les: Jeg hater å gå glipp av ting…)

Vi tok bildene på formiddagen ute på familiestedet, og det er ekstra stas å se tilbake på bildene når det er et sted som betyr mye for oss. Miksen av bjørketrær, blåklokker og tømmervegger ble så fin.

Noen uker før bryllupet traff vi fotografen vår, Kat, og tok noen prøvebilder. Det var veldig kjekt med tanke på å bli kjent med henne og være mer forberedt til selve bryllupshelgen. Kat tok også bilder på fredagen på Røros og det er vi veldig glade for, hun fanget så mange magiske øyeblikk. 

Fotograf / Bryllupsfotograf Kat Gade
Lokasjon / På familiestedet

Fotografen tok så mange fantastiske bilder som gjør at vi virkelig kan gjenoppleve dagen om igjen og om igjen.

Bruden

♥ Bryllupsfesten og bryllupslokalet

Etter vielsen var det tid for mingling på hotellet. Der ble det, ikke overraskende, servert lokalmat fra Røros. Vi hadde en gjestebok som gjestene kunne skrive i gjennom hele kvelden, og den er det veldig hyggelig å lese i nå i etterkant. Ganske festlig å se hvordan det ble mindre og mindre formelle hilsener utover kvelden…

Middagen hadde vi i et rom med vakker utsikt over Røros Kirke, noe som som knyttet vielsen og middagen godt sammen. 

Toastmasteren vår Stig gjorde en fantastisk jobb og loset oss gjennom kvelden som bestod av rimelig mange taler. Det høres kanskje kjedelig ut, men for noen taler det var! Samtlige taler ble møtt med tårer og latterkramper om hverandre. Vi la også talene i bolker etter hver rett slik at ikke samtalene ble for oppstykket. I tillegg hadde jentegjengen fra videregående et forrykende bra show som også ble kjørt i reprise på dansegulvet de senere nattetimer. 

Etter middagen var det tid for brudevals, dans, glowsticks og bryllupskake. Dansegulvet var fullt til siste slutt, og festen ble over all forventning! Jeg skal ikke nevne navn, men det var et par herrer som fortjener gullmedalje i innsats på dansegulvet den kvelden!

Bordkort og meny / Optimalprint
Bryllupslokalet / Røros Hotell
Bryllupskake / Trygstad Bakeri
Brudevals / «If I Ain’t Got You» av Alicia Keys
Maten / Røros Hotell

Det håndlagde brudesløret fra Ofrenda Studio har et nydelig mønster av markblomster nederst på sløret.

— Bruden

Maten og desserten

Vi spiser ikke så veldig mye rødt kjøtt til vanlig (snikskryt), så for oss var det naturlig å velge fisk til hovedrett. Vi valgte menyen “Aursunden” som bestod av: 

 • Forrett: Kremet skogsoppsuppe med ristet kantarell, tørket elglår og tyttebær.
 • Hovedrett: Skinnstekt Røyefilet med saus av rørossmør og dill, hjertesalat, syltede grønnsaker, duchessepotet og sikrogn fra Aursunden.
 • Dessert: Pavlova med eggehviter fra Galåvolden Gård, whiskymarinerte multer, karamellkjeks og fløte fra Rørosmeieriet.

Bryllupskaken bestilte vi fra Trygstad Bakeri, som etter vår mening er det beste bakeriet på Røros. Vi bestilte kun èn kake, men den hadde til gjengjeld flere smaker, slik at det det var noe for alle. I tillegg satt vi frem diverse snacks. Min erfaring er at man gjerne vil ha noe salt snacks utover kvelden, ikke bare mer kake etter dessert. Nattmat var det ikke behov for – folk var dessuten for opptatt med å danse!

Brudevalsen

Siden brudens far i tenårene ble Norgesmester i selskapsdans kunne vi ikke bomme fullstendig på brudevalsen. Vi tok noen få danseklasser på forhånd, og det var egentlig en veldig hyggelig ting å gjøre sammen.

♥ Kjolen og tilbehøret

Jeg har alltid drømt om å gifte meg i en kjole lik den mamma giftet seg i for snart 50 år siden; En enkel 70-tallskjole med chiffonarmer og klassisk snitt. Mammas kjole er sydd om til dåpskjole for barnebarna, så vi fulgte med på Finn.no for å se om vi kunne sy om noe vi fant der som lignet. (Med “vi” mener jeg “mamma”, hun er helt rå med symaskinen!).

Plutselig dukket en nydelig kjole fra Anna Kara, kjøpt på White By Green, opp på Finn.no og den satt som et skudd. Det er jo ganske nydelig å tenke på at kjolen har en historie og har vært med i et bryllup tidligere, og flere skal det nok bli! (Forhåpentligvis ikke med samme brud, vel å merke…).

Det håndlagde brudesløret fra Ofrenda Studio har et nydelig mønster av markblomster nederst på sløret. Skoene er fra Loeffler Randall – i lyseblå farge som stod fint til de lyseblå veggene i Røros Kirke. Hår og sminke ordnet jeg selv, da jeg var opptatt av å se ut som meg selv denne dagen.

Bli inspirert av brudens Instagram-konto her. 

Brudekjolen / Kjolen ble kjøpt på finn.no og er i merket Anna Kara og er kjøpt hos White By Green i Oslo
Brudesløret / Håndlagd brudeslør fra Offrenda Studio
Brudeskoene / Loeffler Randall
Brudebuketten / Fjellpryd
Hår og make-up / Bruden

Hvor hentet dere bryllupsinspirasjon fra?

Bryllupsinspirasjonen hentet vi først og fremst fra Røros. Det var viktig at alt passet inn i rammen for stedet der vi skulle ha bryllupet.

♥ Deres unike bryllupsdetaljer

Bryllupsreise / Britannia hotell i Trondheim
Gifteringer / Juveler Langaard

Siden bryllupshelgen var lagt til Norges lokalmathovedstad hadde vi drømt om at fredagen skulle være en mini-matfestival, og vi hadde derfor masse lokal mat og drikke på menyen.

Bruden

Hvis dere må trekke frem én gave, hvilken var den beste gaven dere fikk?

Uten tvil minnene fra denne fantastiske helgen og alt det hver og en bidro med for å skape så god stemning. Det ble alt vi hadde håpet på og mer!

Er det noe dere skulle ønske dere gjorde annerledes under planleggingen og på selve dagen?

Faktisk ikke – vi liker å planlegge begge to og var godt i rute underveis. Det er helt sikkert små detaljer man kunne gjort annerledes, men det hadde ikke gjort noen forskjell i det store bildet, så da er det også unødvendig å tenke på det i ettertid.

Hva er dere ekstra glad for at dere fokuserte på/hadde ekstra budsjett til?

Det å legge litt ekstra i god mat og drikke har gjestene gitt uttrykk for at de satt pris på. Samlingen på fredag er vi også veldig glad for at vi hadde – både fordi folk hadde lang reisevei og derfor fikk mer ut av helgen, men kanskje mest av alt fordi folk ble enda bedre kjent.

Bryllupsreisen

Vi reiste noen netter til Britannia i Trondheim, en relativt kort kjøretur fra Røros. Et magisk hotell og vi storkosa oss fra start til slutt. Det var så mange inntrykk å fordøye og morsomme øyeblikk å snakke om etter bryllupet, så det var fint å ha noen dager til å “lande” på etter helgen.

Våre 5 beste tips til kommende brudepar

 1. FØLG MAGEFØLELSEN: Ikke tenk på hva andre har gjort eller mener! Dessuten; Har man først tatt en avgjørelse er det èn mindre ting å fikse senere, ikke se på flere alternativer når du først har bestemt deg for noe. 
 2. PLANLEGG EFFEKTIVT: Lag gode systemer som gjør at man finner igjen mailer, avtaler og viktig informasjon. Vi brukte Trello, delt Google regneark til kjøreplaner, lister og mailer med den bedre halvdelen på kopi. 
 3. GOD FLYT: Legg opp til at det blir en god flyt for dere selv og gjestene; At ikke det går tomt for mat eller drikke, at det er satt opp transport, at det ikke blir venting og at folk har det gøy underveis. 
 4. KOS DERE: Bryllupsplanlegging skal være kos. Det er gi og ta, og begge må få viljen sin i avgjørelsene som skal bli tatt. 
 5. SENK SKULDRENE: Vær tilstede når bryllupet starter. Alt går så fort, så det er helt bortkastet å henge seg opp i detaljer som kunne vært annerledes. Ting blir aldri akkurat slik man planla, men planlegger man godt er det rom for det uforutsette – og vipps blir det enda bedre enn man planla!

♥ Vår bryllupsliste

Kirke/seremonisted: Røros kirke/Bergstadens Ziir
Bryllupslokalet: Røros Hotell
Bryllupsplanlegger: Vi planla alt selv, med god hjelp fra familie og venner
Antall gjester: 61
Blomsterleverandør:
Fjellpryd
Transport: Hest og kjerre fra Røros kjørelag
Fotograf: Bryllupsfotograf Kat Gade / @
bryllupsfotograf.gade / www.bryllupsfotografgade.no
Brudevals(sangen): If I Ain’t Got You – Alicia Keys
Bryllupskake: Trygstad Bakeri
Brudekjole: Anna Kara
Slør: Ofrenda Studio
Brudesko: Loeffler Randall
Partykjole: Rotate Wedding
Kjole fredag: Love Lolita
Hår og makeup: Ordnet det selv
Bryllupsreise: Britannia Hotell
Gifteringer: Juvelèr Langaard

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: