Bryllupsfotografen forteller

bryllupsfotograf michaela klouda

For noen er bryllupsfotograf den viktigste investeringen, for andre ligger den nederst på lista. Hva innebærer det egentlig å ha en bryllupsfotograf og hvordan går det hele for seg? Vi har huket tak i Michaela Klouda som har vært bryllupsfotograf i 8 år!

Tekst: Julie Opsvik Foto: Michaela Klouda

Hvorfor bør man leie en bryllupsfotograf?

Bryllupsdagen er et av livets høydepunkt. Det er ikke ofte man samler alle venner og familie på samme sted, og dagen flyr av gårde. Dere har kanskje brukt flere år på å planlegge alt til den minste detalj og brukt mye penger på å skape drømmedagen deres. Da er det utrolig synd å ikke skulle sitte igjen med gode bilder fra dagen.

Det er en klisjé jeg sier til alle mine kunder, men bildene er faktisk det eneste man sitter igjen med etter bryllupet. Det å kunne se tilbake på alle øyeblikkene i etterkant er verdt hver eneste krone. Jeg tror helt ærlig ingen som har investert i en god bryllupsfotograf noen gang har angret på det.

Hva bør man tenke på når man skal finne en bryllupsfotograf?

De aller fleste har kanskje aldri vært i kontakt med en fotograf i hele sitt liv før de skal finne en bryllupsfotograf. Så aller først er det lurt å finne ut hva slags bilder dere liker. Liker dere det lyst og romantisk eller mørkere toner og kontraster? Liker dere klassiske og oppstilte bryllupsbilder eller vil dere ha en dokumentarisk stil?

Deretter må dere vite hvor mye dere vil investere i bryllupsbildene og hvor viktig det er for dere. En profesjonell fotograf med mye erfaring koster naturligvis mer enn en som gjør det som en hobby.

Har dere et begrenset budsjett kan det være lurere å booke en profesjonell fotograf til en mindre del av dagen, enn en amatørfotograf til å være med hele dagen.

Undersøk flere fotografer før dere bestemmer dere. Book aldri en fotograf uten å ha sett et godt utvalg av bilder fra flere forskjellige bryllup. Og sørg alltid for å ha en kontrakt mellom dere og fotografen. Den må dekke alt av viktige punkter som pris, antall timer og hva dere får etter bryllupet. Slik unngår dere unødige misforståelser.

Champagne-popping i bryllup fanget av bryllupsfotograf Michaela Klouda

Det er en klisjé jeg sier til alle mine kunder, men bildene er faktisk det eneste man sitter igjen med etter bryllupet og det å kunne se tilbake på alle øyeblikkene i etterkant er verdt hver eneste krone. Jeg tror helt ærlig ingen som har investert i en god bryllupsfotograf noen gang har angret på det.

Michaela Klouda, bryllupsfotograf

Hva koster en bryllupsfotograf?

Det finnes bryllupsfotografer i alle prisklasser, men som med det meste andre her i livet så får man ofte det man betaler for. En profesjonell bryllupsfotograf i Norge ligger på mellom 30.000 og 40.000 kroner for en heldagspakke inkludert bildefiler.

I tillegg kjøper mange brudepar bryllupsalbum og forstørrelser etter bryllupet som er greit å legge med i budsjettberegningen. Så mange kunder legger igjen ca. 50 000 kroner hos fotografen.

Pssst...
Vil man ha med seg drømmefotografen til et spesielt område i Norge eller i utlandet kommer også overnatting og reiseutgifter i tillegg. 

Det er helt klart mulig å få en billigere fotograf. Mange nyoppstartede tar kanskje rundt 20 000 kroner for samme jobben. Men da mister man den tryggheten man har med en erfaren fotograf. Ligger fotografen under dette i pris bør begynner man fort å se en sammenheng mellom kvalitet og pris.

Når det kommer til stykket så er bryllupsfoto en luksusvare og det er selvfølgelig ikke alle som har råd eller prioriterer det.

Er det blitt mer vanlig med video? Hvordan løser man i så fall dette?

Det har absolutt blitt mer populært med videograf i bryllup, men den trenden har fremdeles ikke fått helt fotfeste i Norge. Ønsker man video i tillegg til foto må man booke en videograf. Det er en helt umulig oppgave for en fotograf å skulle gjøre begge deler.

En god videograf koster ca det samme som en fotograf. Har man budsjett til det er det jo topp å ha begge deler!

Er det mest vanlig å ta parbildene samme dag, eller er dette best å gjøre en annen dag?

Det vanligste er nok å ta selve portrettbildene samme dag som bryllupet. De aller fleste gjør dette etter vielsen, men det er flere og flere som velger å gjøre det før vielsen også.

Ved å gjøre det før vielsen slipper man å være borte fra gjestene etter vielsen og kan korte ned mingletiden som ofte blir veldig lang. I tillegg får man muligheten til en såkalt «first look» som kan resultere i veldig fine og rørende bilder.

Brudepar feirer

Tips!
Har man lyst til å ta bilder på en spesiell lokasjon, som på en fjelltopp, kan det være lurt å gjøre dette en annen dag enn selve bryllupet. 

Hva er det beste med å være bryllupsfotograf?

Det beste med å være bryllupsfotograf er helt klart det å få lov til å være med så mange fantastiske mennesker på en så spesiell dag. Jeg får vært sammen med folk som er glade, spente, nervøse og skikkelig lykkelige. Det smitter jo over på meg også!

Jeg synes også det er veldig stas å få møte parene så tidlig i planleggingen og kunne være med gjennom hele prosessen, og få gi tips og hjelp gjennom årevis med erfaring fra hundrevis av bryllup.

Det er også fantastisk i etterkant med takknemlige kunder som setter så stor pris på bildene og det å vite at de vil bringe så mye glede i årevis fremover.

Brudens får en hjelpende hånd av sine forlovere

Hvilke ting kan man tenke på i forberedelsene til et bryllup som gjør bildene finere – og kanskje jobben din enklere?

Det er selvfølgelig mye man kan gjøre for å tilrettelegge for best mulig bilder. Jeg tilbyr en forlovelsesfotografering i forkant av bryllupet. Dette nettopp for at jobben skal bli så enkel som mulig for både meg og brudeparet på selve dagen når det virkelig gjelder. Det å benytte seg av det er lurt for begge parter.

Ellers er det ting som å velge et bildevennlig sted for forberedelsene til brud og brudgom, ha vielsen i riktig retning i forhold til sola, tenke på hvor i lokalet brudeparet sitter under middagen og slike detaljer. Alt sånt er ting jeg snakker med parene om når vi planlegger dagen.

En ting som altfor ofte blir glemt er at fotografen også trenger mat og drikke i løpet av dagen! Det er ikke spesielt gøy å jobbe i ti til tolv timer og kun ha noen svette brødskiver i sekken. En mett fotograf er en fornøyd og glad fotograf, og det gjør at jobben blir ganske mye enklere og bedre!

Noen ganger føler jeg nesten at jeg er bryllupsplanlegger i tillegg til fotograf, jeg får spørsmål om alt fra hva slags konfetti de bør ha til hvor de bør dra på bryllupsreise!

Michaela Klouda, bryllupsfotograf

Hva spør du om når du møter brudepar?

Jeg møter alle brudepar allerede før en eventuell booking. Det er så utrolig viktig at vi har god kjemi for at jeg skal kunne gjøre en god jobb og for at brudeparet skal kunne slappe av og stole på meg. Det er helt uaktuelt å booke noen jeg ikke er på bølgelengde med!

Jeg spør selvfølgelig om alt av detaljer om dagen, men det jeg er mest opptatt av er å finne ut av hva slags folk de er; jo mer jeg vet om dem som personer, jo bedre jobb kan jeg gjøre på selve bryllupsdagen.

Vi møtes jo en del ganger før bryllupet. Først før booking, så for forlovelsesfotografering og til slutt for et planleggingsmøte, i tillegg til at det blir en del mailer, så jeg føler at jeg blir godt kjent med alle «parene mine».

Unike øyeblikk fanget av bryllupsfotograf Michaela Klouda

Hva får du oftest spørsmål om av bruden og brudgommen?

Noen ganger føler jeg nesten at jeg er bryllupsplanlegger i tillegg til fotograf. Jeg får spørsmål om alt fra hva slags konfetti de bør ha til hvor de bør dra på bryllupsreise!

Men det jeg kanskje får oftest er «Hva gjør vi hvis det blir dårlig vær?». Dårlig vær er brudeparenes største frykt, men er bryllupet i Norge så er det jo absolutt ikke noen garanti for sol og varme.

Jeg syns ikke regn og dårlig vær skal sette noen stopper for verken humør eller bilder, og liker å fotografere utendørs så langt det lar seg gjøre. Noen av mine favorittbilder er fra bryllupsdager med masse regn og vind!

Brudepar i dårlig vær

Hva er ditt beste øyeblikk som bryllupsfotograf?

Det er så utrolig vanskelig å svare på! Jeg har fotografert så mange fantastiske bryllup og opplevd så mange fine øyeblikk. Jeg tror nesten det beste er før bryllupet, når et par booker meg nettopp fordi jeg er meg og på grunn av akkurat mine bilder. Og at de er så glade for at de fikk meg akkurat meg! Det er en nydelig følelse.

Men opplevelser som å vandre blant vinrankene i Italia i solnedgangen, nakenbading med brudepar og gjester klokken tre på natta i Hellas eller nyttårsraketter på fjellet i Hemsedal i 20 minusgrader, er selvfølgelig ting jeg kommer til å huske for alltid!

michaela klouda, bryllupsfotograf
Full fest!

Kan du si noe om hvilke trender eller stiler du ser rører seg på bryllupsfronten?

Det er så utrolig mange kule bryllupstrender! Men nordmenn er generelt ganske treige med å hive seg på trender og tør ikke helt å gjør noe nytt og spennende før noen andre har gjort det først.

For eksempel trenden med tørkede blomster i bukett og dekorasjoner har vært i utlandet i flere år. Men først i fjor så jeg et par tilfeller av det og tipper at neste år kommer «alle» til å ha det.

En «trend» jeg håper flere vil hoppe på er rett og slett å tenke litt mer utenfor boksen når det kommer til bryllup og gjøre de mer unike og personlige. Det er lov å tenke annerledes og nytt både når det kommer til lokalet, kjolen, maten, vielsen og hele opplegget på dagen.

Bryllupet skal være en feiring av kjærligheten og paret det gjelder, så hvorfor ikke lage en drømmedag som er helt unik? Og ikke bry seg så mye om hva et bryllup burde være eller hva man tror at andre forventer!

Tips!
En trend jeg har lagt merke til, allerede før korona, er mindre bryllup, med kun de aller nærmeste til stede. Det ser jeg for meg at kommer til å bli mer og mer populært.

— michaela klouda, bryllupsfotograf
Bryllupsfotograf Michaela Klouda

Om bryllupsfotografen

Michaela Klouda er 34 år og har jobbet som fotograf i 12 år, med hovedfokus på bryllupsfotografi de siste 8 årene.

Hun har fotografert bryllup over hele landet og i utlandet og har noen hundre bryllup under beltet. Hennes bildestil er dokumentarisk og moderne, med en romantisk touch.

Michaela er også én av grunnleggerne av Blikkfangerne, et kollektiv av bryllupsfotografer som har som mål å fremme bryllupsfotografi i Norge og gjøre det lettere for brudepar å velge en seriøs og profesjonell fotograf.

Michaela Klouda @michaelakloudaphotography

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: