Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Bryllupskake med sitron og timian

Sitron og timian kake som du selv kan lage til bryllup
Sitron og timiankake laget av Marianne

Imponer med en bryllupskake med sitron og timian i det neste bryllupet du skal i! Her guider matstylist Marianne Gjengedal deg gjennom oppskriften.

Oppskrift og foto: Marianne Gjengedal

En vakker og utrolig spennende bryllupskake med frisk smak av sitron og timian som garantert vil gå rett hjem i de fleste bryllup!

Før du begynner anbefaler i å lese denne guiden med tips fra Marianne Gjengedal.

Lag kaker til bryllup helt selv!

Oppskrift sukkerbrød:

Dette trenger du:

  • 380 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
  • 180 g romtemperert smør
  • 250 g sukker
  • 3 store egg
  • 2 økologiske sitroner
  • 2 ss friske timianblader
  • 2,5 dl yoghurt naturell
  • Saften av 1 sitron

Slik lager du sukkerbrød:

Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Pisk smør og sukker til en lys og luftig krem. Pisk inn ett egg av gangen i smøret.

Riv det gule av skallet på sitronene med et fint jern og ta blader av stilkene på timianen. Ha to spiseskjeer med frisk timian i røren sammen med sitronskallet. Pisk inn.

Sikt i det tørre og vend vekselsvis inn i røren med yoghurt. Rør til slutt inn sitronjuicen.

Smør to springformer på 18 cm. Fordel røren likt og stek midt i ovnen i ca 40 min. Steketiden varierer fra ovn til ovn så test med en stekepinne midt i en av kakene mot slutten av steketiden. Hvis det sitter røre på pinnen må kakene steke litt til.

Når den kommer tørr ut er de ferdige. Avkjøl i formene.

Oppskrift ostekrem

Dette er en litt omstendelig krem å lage med tanke på marengsen den er basert på. Men den er helt fantastisk å jobbe med når du skal lage høye kaker, og gir et lettere preg enn en ren smør­­-­ og ostekrem. Så vel verdt arbeidet! Husk å ta vare på eggeplommene og lag en hjemmelaget iskrem, vaniljekrem, majones eller noe annet godt. 

Dette trenger du:

  • 200 g sukker
  • 1 dl vann
  • 120 g eggehvite (ca 4 egg)
  • 240 g romtemperert smør
  • 2 ts vaniljesukker
  • 400 g Philadelphia ost

Slik lager du ostekrem:

Ha 4 ss av sukkeret sammen med eggehvitene. Kok opp resten av sukkeret sammen med vann. Bruk et sukkertermometer.

Når sirupen når 110 grader pisker du eggehviter og sukker til marengs.

Når sirupen når mellom 115 og 118 grader heller du sirupen i en tynn stråle i marengsen mens maskinen går. Pass på så du ikke brenner deg.

Prøv å treffe midt i marengsen og unngå vispen, ellers spruter sirupen og fester seg som dråper på bollen.

La maskinen gå til marengsen er romtemperert. Ikke bli fristet til å ha i smøret før den er helt avkjølt for da smelter smøret og kremen blir for løs.

Pisk i litt og litt smør, og pisk til du har en lys og luftig krem.

Avslutt med å piske i kremosten og stopp når kremen er jevn og fin.

PYNT:

Denne kaken er pyntet med to typer blomster der den ene ikke er spiselig. De store er solhatt fra hagen som er spiselige, men de til høyre er hortensia som ikke er spiselig. De er stukket ned i en liten kopp med oasis, så de holder seg friske og blomstersaften kommer ikke i kontakt med kaken. Når kaken skjæres, er det bare å ta av den lille koppen.

Men bruk aller helst spiselige blomster som usprøytede roser, nelliker, prestekrager, fioler, syrin og epleblomster.

Pynt med litt hakkede pistasjnøtter nederst på kaken.

Timiansirup til dynking:

Hvis du får noe til overs av denne sirupen når bakingen er ferdig, så er dette en super sirup til limonade. Bare hell over ønsket mengde mineralvann og nyt i sola.

  • 2 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 stor neve frisk timian med stilk
  • 1 dl sitronsaft (ca 2 sitroner)

Kok opp sukker og vann i en kjele, rør til sukkeret er oppløst. Tilsett timian, trekk fra varmen og sett på lokk. Avkjøl. Tilsett sitronsaften og sil sirupen. Hell på en ren flaske og sett i kjøleskapet eller bruk til montering av kaken.

Bilder og oppskrifter kommer fra den kreative matstylisten
Marianne Gjengedal. Besøk hennes Instagram @sweet.n.pfeffer
for flere gode tips og masse inspirasjon. 

Slik monterer du bryllupskake med sitron og timian

Del kakebunnene i to. Legg en bunn på et kakefat og ha litt timiansirup på kaken. Bruk gjerne en bred bakepensel. Smør 1 cm tykt lag med krem over bunnen og legg på neste kakebunn. Pensle på sirup og gjenta med krem med alle bunnene.

Spre et tynt lag med krem over hele kaken så alle smulene blir festet til kaken. Sett kaldt i kjøleskapet i 15 min eller mer. Kremen lar du stå i romtemperatur så lenge.

Ha på resten av kremen og bre på jevnt. Det krever litt trening, men det finnes mange filmer på YouTube som viser hvordan man gjør det, ellers kan du også søke opp @sweet.n.pfeffer» på Instagram. Der har vi lagt ut en fremgangsmåte under «stories».

Pynt etter hjertens lyst.

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...