Bryllupskake og pris: Slik finner dere riktig match

bryllupskake og pris

Har dere vurdert et moderne og rimeligere cupcake-tårn istedenfor en klassisk etasjekake? Bryllupskake og pris er en vrien affære. Vi har derfor snakket med to populære eksperter innen feltet - konditor Sverre Sæthre og Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde bak Soulcake.

Tekst: Stine Ravneberget Foto: Ladurée og Charlotte Christensen

Det er mange minneverdige høydepunkter i løpet av bryllupsdagen. Men å kutte opp en bryllupskake sammen – og eventuelt mate hverandre med den første biten, romantisk eller ironisk, er kanskje et av de beste minnene dere får fra dagen.

Da er det viktig at dere har valgt en fantastisk bryllupskake dere begge digger. Og til en like diggbar pris. For ingenting gir en verre bismak enn å ha sprengt budsjettet totalt. Eller å ha bommet på størrelsen på kaken. Eller glemt allergier.

Dette er kakene ekspertene mener dere får til ulike budsjetter – og ikke minst: kaketrendene under korona.

Bryllupskake med kokos og sjokolade

Bryllupskake og pris: Dette får du

Foto: Sverre Sætre Konditori

Ulike alternativer for bryllupskake og pris

– I det store og hele er det fremdeles klassiske kaker som gjelder, med lyse og lette farger. Smaksmessig er det heller ikke store forandringer fra tidligere, men vi ser fargejusteringer fra år til år.

For seks år siden var det korall som gjaldt, i fjor var det grønntoner og metallic i pynten, sier Sverre Sætre.

– Tradisjonelt har man brukt mye frukt, bær og spiselige blomster, som allikevel ikke er vanlige å spise, som roser. Nå ser vi en dragning mot spiselige blomster, og da ofte mer farger.

Sverre Sætre Konditori på Briskeby i Oslo og har lagd bryllupskaker i 15 år. Konditoriet opererer med tre ulike kakealternativer i forhold til bryllupskake og pris.

– Alternativ én er en litt rimeligere kake – ikke på smak, men på pynt. Kanskje ønsker man å holde kostnadene nede eller bare synes kaker er finere uten så mye pynt. Alternativ to åpner for mer pynt, farger og tilpasninger.

80 prosent av kundene våre går for dette alternativet. Alternativ tre er for de som vil ha veldig spesielle ting, som spesialtilpasset pynt, blomster eller stativ.

forloverkake

Sætre forteller at brudepar gjerne har klare meninger om hva de ønsker når det gjelder kakepynt, så da åpner de for spesialtilpasninger.

– Man velger jo mat, borddekorasjoner, kjole og lignende ut ifra det man ønsker. Da skal man også få være med på å spesialtilpasse kaken. Vi er veldig for at det ikke må være en ferdig standardisert kake.

Hvor mye pleier brudepar vanligvis å bruke på kake?

– Hvis man har et bryllup med 100 personer, ligger det gjerne på 7000 til 9000 kroner. Mange ønsker å ha med en tilleggsting, som en liten konfekteske eller makron til gjestene. Jeg vil tro de fleste brudepar kanskje bruker rundt 100 kroner per person på bryllupskake.

Man velger jo mat, borddekorasjoner, kjole og lignende ut ifra det man ønsker. Da skal man også få være med på å spesialtilpasse kaken

— Sverre Sætre

Kake med fiken og bringebær

Kake med fiken og bringebær

Porsjonskaker under korona

En kake er ikke bare en kake. Hva er fort gjort å glemme når det gjelder bryllupskake og pris – og ikke minst små detaljer?

– Pynt, ekstra kaker, allergier, frakt av kaken og lignende passer konditoriet veldig på, sier Sverre Sætre.

Hos konditoriet hans avtaler de et møte med det kommende brudeparet, hvor de i løpet av en time smaker på kaker, ser på ulik pynt og utseende og snakker om ting som allergier.

Sverre Sætre

Sverre Sætre. Foto: Ladurée

– Hvis man vet om allergier hos brudepar, foreldre og forlovere, kan man lettere tilpasse kaken på forhånd. Man trenger ikke å lage en hel kake som er allergivennlig. Hvis man har laktoseallergi og velger en bryllupskake på fem etasjer, kan én etasje være lagd på laktoseredusert- eller havremelk.

Å ha en tilleggskake i tilfelle det skulle dukke opp noen uforutsette allergier kan også være lurt. Eller et par porsjonsstykker som er gluten- laktose- og/eller- nøttefri, mener han.

– Frakt er også viktig – hvem skal hente kaken og hvordan? Er det kjøleplass i bryllupslokalet, er bilen som skal frakte kaken tom eller full av mennesker og hunder?

Det er en ganske lang sjekkliste med erfaringsbaserte småting, som vi tenker på på forhånd for brudeparet, så de kan nyte dagen og kvelden.

Å ha en tilleggskake i tilfelle det skulle dukke opp noen uforutsette allergier kan også være lurt

— Sverre Sætre

Flere etasjer kake med bær og vanilje

bryllupskake

Hvordan har korona og smittevernstiltak påvirket kaketrendene?

– Da man begynte å åpne opp for nedskalerte brylluper i sommer, så vi små bryllupskaker til 20 og 50 personer. Det har også vært en økende tendens at folk vil ha porsjonskaker, så de slipper å kutte opp kaken selv, med tanke på smittevern.

– Brudepar får da en symbolsk kake på 18 centimeter som de får kutte. Så deler servitører ut porsjonskaker til gjestene fra et stativ, så gjestene ikke beveger seg rundt i lokalet.

Instagram-vennlig bryllupskake

Soulcake selger kaker og cupcakes via Instagram, i tillegg til å ha utsalgssted på Grünerløkka i Oslo.

– Vårt konsept er å lage kaker som topper enhver fest, og ikke minst smaker like godt som det ser ut. Vi elsker å tegne nye design og jobber ganske bokstavelig dag og natt for å lage de fineste kakene, sier Ragnhild Gaarde og Sunniva Thorisdottir.

Instagram-kontoen til Soulcake er full av vakre kaker i alle regnbuens farger, som deles med over 17 000 følgere. Og kakene er så freshe at man nesten ikke får lyst til å spise og dermed «ødelegge» dem.

Bryllupskake og pris

Foto: Soulcake

Kake med spiselig gull og blomster

Hva er de mest trendy og Instagram-vennlige brylllupskakene om dagen?

– Det må nok være de hvite eller lysgrå kjent som «Concrete› med litt lett tekstur, gullflak og blomster i ulike toner. Prikken over i-en er ofte en kaketopper med noe litt mer originalt og gøy enn bare «mr & mrs».

De forteller at de likevel fortsatt får mange henvendelser om hvite og mer klassiske bryllupskaker.

– Gjerne med spiselig gull og blomster! Det er jo for en god grunn, da det ser helt magisk ut både i én eller fire etasjer.

Soulcake selger Instagramvennlige bryllupskaker

Soulcake bruker 24 karats ekte gullflak i sine kaker. Foto: Soulcake

Populært med cupcake-tårn

– Vi får også mer og mer forespørsler på mindre bryllupskaker. Også før koronapandemien brøt ut. Cupcake-tårn med en liten kake på toppen er også populært om dagen. Ellers så synes jo vi det er kjempegøy når det kommer litt andre typer kaker, med masse farger eller ulike teksturer, sier Gaarde og Thorisdottir.

Hvordan henger bryllupskake og pris sammen hos dere?

– Priser varierer utifra eksempelvis hva slags dekor som skal være på kaken. Det er startpriser på alle størrelser, og hvilke smaker dere velger har ingenting å si for prisen.

Men én ting får pris på bryllupskake til å skyte til værs;

– Spiselig gull koster mye, da det faktisk er ekte 24 karats gull.

Bryllupskake og pris: Dette får dere

Marmorert bryllupskake og cupcake-tårn er populære valg. Foto: James Richardson

Spiselig gull koster mye, da det faktisk er ekte 24 karats gull

— Gaarde og Thorisdottir

Cupcake – tårn som bryllupskake

De forteller at cupcake-tårn er et rimeligere alternativ til en bryllupskake på 3 til 4 etasjer. Det er også veldig enkelt å forsyne seg fra, i tillegg til å være koronavennlig.

Pris på bryllupskake kan imidlertid variere.

– Foreløpig er jo alt custommade. Men priser kan starte på 1200 kroner for cupcakes og fra 2000 kroner på kaker. Til ganske mye mer også. Vi hjelper kunden å finne frem til sin drømmekake- og kakebord utifra deres budsjett.

Korona har påvirket så og si alle bransjer, også kakebransjen. Gaarde og Thorisdottir forteller at det kom mange avbestillinger da pandemien først brøt ut tidligere i år.

SoulCake lager Instagramvennlige bryllupskaker

Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde i SoulCake. Foto: Charlotte Christensen.

– Men det tok ikke så lang tid før folk begynte å bestille igjen. Vi tror kanskje kake ble et lite plaster på såret for alle de som ikke fikk feiret skikkelig, sier de og fortsetter;

– Mange ønsker å ha et lite bryllup allikevel. Da bestiller de enten små kaker, eller litt større og fryser ned resten. Alt i alt har vi vært veldig heldige oppi det hele. Vi har kommet oss helskinnet igjennom, takket være veldig mange fine kunder.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: