Visste du at det finnes budsjettvennlige diamanter?

diamanter

Mange tenker nok på en forlovelsesring med diamanter som noe nærmest uoppnåelig, som tradisjonelt sett skal koste et par månedslønner. Men det er faktisk fullt mulig å finne en vakker diamant «på budsjett».

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Alekon Pictures via Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Det er nok mange av oss som drømmer om glitrende diamanter på fingeren. Men med priser på flere hundretusener kroner, blir det også ofte bare med drømmen.

Det er imidlertid håp, for visste du at det er fullt mulig å få tak i diamanter til noen tusenlapper? De fire store C-ene som står for carat, cut, clarity og color påvirker prislappen, og man kan faktisk få en en ganske flott ring med flere små diamanter enn én stor diamant.

Slik finner du den perfekte forlovelsesringen med diamanter «på budsjett».

– Caraten, altså vekten og dermed størrelsen på en diamant, påvirker i veldig stor grad prisen på en diamantring. Prisen på diamanter er eksponentiell. Så dersom de andre C-ene color, clarity og cut er identiske, så vil caraten være en viktig prisdriver, sier Terje Gaupseth, diplomgemmolog hos Tesori Diamanter.

Som et eksempel vil en 1 carat diamant koste nesten fire ganger så mye som en på 0,50 carat – så lenge de andre C-ene farge, klarhet og slip er helt like, ifølge Gaupseth.

– Clarity, altså klarhet, handler om hvor mye inneslutninger eller urenheter det er både inne i diamanten og på overflaten.

Både mengden og typen urenheter og imperfeksjoner vil være med på å påvirke prisen.

terje gaupseth
Terje Gaupseth

– For eksempel vil store, sorte prikker synlige med det blotte øyet være typiske inneslutninger som vil trekke prisen ned. Det er viktig å velge diamanter som har eventuelle inneslutninger liggende i «utkanten» av diamanten. Og ikke midt på bordet, som er det store åpne feltet på toppen av diamanten.

– Evaluering av diamantklarhet innebærer altså å bestemme antall, størrelse, type og plassering av disse imperfeksjonene, samt hvordan disse påvirker det generelle utseendet til diamanten.

Husk at ingen diamant er helt ren fordi det er produkt som er skapt av naturen selv. Men jo nærmere perfekt renhet man kommer, desto dyrere vil diamanten være.

Terje Gaupseth

Hos Tesori Diamanter selger de kun diamanter som ikke har imperfeksjoner som er synlig for det blotte øyet.

Hvilke type sliper er de rimeligste om man ønsker en «budsjettvennlig» ring med diamanter?

– Det dyreste slipet, men også det mest populære, er rund briljant. Når det er sagt så har vi de siste årene sett økt interesse for såkalte «fancy cuts», det vil si alle andre slipformer enn rund briljant, sier Terje Gaupseth.

– Særlig oval og cushion cut har blitt populært, og disse to slipene er ofte 10 til 25 prosent rimeligere enn runde briljanter. De er ikke nødvendigvis like briljante, altså reflekterer de ikke like mye lys, men de har definitivt sin sjarm.

Hos Tesori Diamanter skaffer de selvfølgelig alle slipformer.

Disse fargene påvirker prisen

– Såkalte hvite diamanter – og jeg sier dette fordi de egentlig skal være fargeløse, klassifiseres nettopp etter hvor fargeløse de er, sier Terje Gaupseth.

Jo mer fargeløs, desto høyere pris.

— Terje Gaupseth
tesori

På budsjett: Det er fullt mulig å fri med en vakker diamantring som ikke koster skjorta. Foto: Tesori

– Diamanter med gulskjær eller brunskjær er ansett som mindre verdt. Det få vet er at diamanter kommer i mange farger. Og særlig blå, grønn og rosa er farger som er svært sjeldne, og de dyreste diamantene som er solgt er nettopp diamanter med disse fargene.

Alt i alt – hvilke typer diamantringer vil du si er de rimeligste og mest populære?

– Med tanke på at prisen på en diamant fort blir dyr når diamanten blir stor, så vil nok ringer med flere små diamanter være en fin løsning dersom man ønsker en rimeligst mulig ring som samtidig har høy «bling-faktor».

– Når det er sagt så er enstensringen den aller mest klassiske og tidløse. Ikke minst i forbindelse med forlovelse. Og firer man litt på farge og klarhet, så kan man fortsatt få en veldig fin enstensring til en rimelig pris. Men, slipkvaliteten firer vi hos Tesori Diamanter aldri på. Det er den viktigste C-en.

– De fire C-ene har veldig mye å si for prisen på en diamant. Jo større sten av bedre kvalitet, desto raskere stiger prisene, sier Anette Solli, butikkleder på David-Andersen Fornebu.

– Så er det viktig å huske på at en naturlig diamant som ble dannet flere kilometer under bakken for ca 1,5 til 3 milliarder år siden er noe helt fantastisk i seg selv. Og de stenene som da i tillegg er av særlig høy kvalitet, altså helt transparente eller fargeløse – og uten innvendige feil eller fremmedlegemer, er både sjeldent og veldig ettertraktet.

Personlig synes jeg likevel slipen på diamanten er den viktigste av de fire C-ene.

Anette Solli

– Hvordan stenen blir slipt, proporsjonene på diamanten og nøyaktigheten til vedkommende som utfører jobben er helt avgjørende for hvor mye stenen vil glitre og reflektere lys. Som jo er diamantens viktigste oppgave til syvende og sist. «Shine bright like a diamond»!

For å sikre optimal lysrefleksjon bruker David-Andersen kun diamanter med såkalt «triple excellent slip» i deres klassiske enstenssmykker. Og det beste tipset hun kan gi i forhold til å kjøpe diamantringer må være å alltid prioritere kvalitet fremfor størrelse.

 

En litt mindre sten som glitrer fantastisk og reflekter lys i alle regnbuens farger er så utrolig mye finere enn en stor diamant med lite glød.

Anette Solli

Hvorfor er det slik at en ring med flere små diamanter er rimeligere enn en ring med én stor diamant?

– Fordi store stener av høy kvalitet er mer sjeldent. Derfor, hvis man har et ganske stramt budsjett, så er det mange som velger en rosettring med flere diamanter satt inntil hverandre – i stedet for én liten diamant.

Hos David-Andersen har de et godt utvalg både av rosettringer og klassiske enstensringer.

I butikken deres på Fornebu har de akkurat nå diamantringer fra 8.000 kroner til 250.000 kroner.

– Det skal med andre ord være gode muligheter for de aller fleste til å finne en ring som passer til deres budsjett og smak.

I tillegg har de dyktige gullsmeder som kan lage alt hva kunden måtte ønske seg. Og de har også en gemmolog som kan spesialbestille akkurat den diamanten kunden ønsker seg i forhold til fasong, størrelse og kvalitet.

– Ønsker du for eksempel en dråpeformet eller hjerteformet diamant, en diamant med flouriserende effekt – eller en gul diamant? Alt kan skaffes hos oss.

– Det er også verdt å merke seg at vi kun selger the real thing hos David-Andersen. Altså naturlige diamanter, og du trenger aldri være redd for å ende opp med en laboratorieskapt syntetisk diamant hos oss.

Alt i alt – hvilke ringer vil du anbefale om man ønsker en mer «budsjettvennlig» diamantring?

– Vi er veldig opptatte av kvalitet i David-Andersen, og vil derfor alltid anbefale en liten diamant av høy kvalitet enn en stor diamant av lav kvalitet.

Jeg vil si at kvaliteten kanskje er ekstra viktig når man kjøper en forlovelsesring, en ring som er et symbol på ekte kjærlighet – og forhåpentligvis skal gå i arv i mange generasjoner.

Anette Solli

– Derfor vil David-Andersen heller aldri være et sted hvor du finner «billige diamanter», et begrep som er en motsetning i seg selv.

For diamanter er en av jordens største underverker, forteller hun.

– Og det er en helt spesiell følelse å gå rundt med en sten på fingeren som er opptil tre milliarder år gammel. Derfor må man dessverre bare konstatere at naturlige diamanter er noe svært kostbart. Og skal være kostbart.

– Styr derfor unna tilbud og priser som virker for gode til å være sanne. Da er det ofte noe som ikke stemmer. Velg høy kvalitet på diamanten din, og gjerne en ekstra god slip. Dette vil gjøre at diamanten du velger vil glitre fantastisk hver dag – i flere generasjoner!

Hun har også et lite tips på lur til de som har fått en diamant på fingeren.

– Mange kjenner til hardheten til en diamant og at kun en annen diamant kan lage riper i den. Likevel er det overraskende mange som ikke vet at en diamant likevel kan knuse. Så vær forsiktig med å eksempelvis ta den av og på i et rom med flislagt gulv.

– Og kom innom oss jevnlig for å sjekke at klørne på forlovelsesringen din er intakte og sterke, så stenene sitter trygt og godt.

Forlovelsesring
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: