Sy brudekjole selv med Ingrid Bergtun

Ingrid Bergtun viser hvordan man kan sy brudekjole

Influenser Ingrid Bergtun hadde aldri drømt om å stå brud. Da hun ble forlovet var det likevel en ting som var klart for henne; hun skulle sy brudekjole selv. Vi følger veien fra idé til ferdig resultat, slik at du kan få hennes beste tips og triks for å lage din egen brudekjole.

Tekst: Redaksjonen Foto: Redaksjonen
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Etter lang tid som venner og 8 år som kjærester, ble sy- og gjenbruksinfluenser Ingrid Bergtun fridd til på norgesferie i fjor sommer. Hun hadde aldri drømt om å stå brud, og hadde derfor heller ingen tanker om hva som var det ideelle bryllupet. To ting var likevel klart for henne; hun ønsket en fest der venner og familie kan kose seg, samt fokus på bærekraft.

– Rundt bryllup har det dessverre blitt en veldig bruk og kast mentalitet, sånn jeg ser det. Jeg ønsker derfor å ha fokus på bærekraft og gjenbruk i bryllupet vårt, på alt fra kjole til dekorasjoner. Det er viktig at bryllupet gjenspeiler de verdiene vi har til vanlig.

Ingrid Bergtun skal sy sin egen brudekjole

SYR EGEN BRUDEKJOLE: Ingrid har god erfaring med planlegging og gjennomføring av sy-prosjekter.

Mange grunner til sy brudekjole selv

Ingrid var aldri i tvil om at brudekjolen enten skulle være et resultat av gjenbruk eller omsying. Ikke bare av miljøårsaker, men også på grunn av pris. Normen er at brudekjolen kun skal brukes en gang, og er samtidig så kostbar at man blir redd for kose seg og søle på den. Argumentene for gjenbruk er mange, mener Ingrid.

– En brukt brudekjole får man respekt for, den har levd et liv før og andre er glad i den. Samtidig har du mer frihet, enn ved en kjole for titusenvis av kroner. For eksempel kan kjolen farges eller gjøres kortere i etterkant av bryllupet, så den ikke bare blir hengende i skapet. Slik økes både bruksområdene og levetiden.

Sett av god tid er rådet til Ingrid

FINN INSPIRASJON: Mye av forarbeidet går ut på å gjøre research og finne inspirasjon til brudekjolen.

Store følelser i en kjole

Tross lang og bred erfaring med både redesign og sying, var likevel brudekjole et rimelig nytt felt for Ingrid. Hennes eneste tidligere erfaring var fra et samarbeid med brudekjoledesigner Leila Hafzi i 2019, på bakgrunn av en forespørsel om å redesigne en av brudekjolene i hennes nye kolleksjon.

Denne utfordringen tok Ingrid på strak arm, og kjolen endte med å bli med på Bridal Fashion Week i Milano. Ikke bare fikk hun her erfare alle prosessene rundt en brudekjole, men også litt av magien alle snakker om ved å prøve de på. Den hadde hun ingen kjennskap til, og ble overrasket over at kom i det hele tatt.

– Det opplevdes så spesielt å prøve kjolene på, og da skjønte jeg mer av alle de følelsene som kan ligge i en brudekjole. Samtidig tror jeg det er lett å bli skuffa når man prøver kjoler, og ikke kjenner det sånn man har sett for seg. Det er nok et godt argument for redesign; ved å sy brudekjole din egen brudekjole, kan du skape magien selv.

FØR OG ETTER: Her er kjolen Ingrid Bergtun redesignet for Leila Hafzi, før og etter. Foto: Ingrid Bergtun

Ved å sy din egen brudekjole, kan du skape magien selv.

Ingrid Bergtun

Ingrids 3 beste tips for å komme i gang

Bli inspirert av andre bruder

1. Sett av nok tid til research

Tiden fra man starter den første planleggingen til bryllupet faktisk står, den går fortere enn man tror. Begynn derfor tidlig med å gjøre research på brudekjoler, og samle opp det som inspirer deg. Se på bilder av ekte bruder, fremfor modeller, da er det lettere å finne noen som ligner en selv. Dette kan være nyttig for å bli inspirert rundt stil og passform.

 

Prøv brudekjoler før du bestemmer deg

2. Prøv brudekjoler for å se hva som passer deg

Start med å booke deg en time i en brudesalong, slik at du kan få prøvd brudekjoler på. Det er ikke sikkert at du lander på hva du ønsker med en gang, men du vil bli en god del klokere ved å prøve mange ulike kjoler. Hvilke snitt passer faktisk til din kropp? Hva kjenner du deg komfortabel i? Ermer eller stroppeløs? Her er det masse inspirasjon å hente, som er viktig for prosessen videre!

Se vår guide om brudekjole og kroppsfasong her.

Planlegging er viktig

3. Finn riktig passform før du skal sy brudekjole

Ingrid er en av jentene bak «Fæbrik», et kreativt sy-kollektiv med lidenskap for redesign. De har lansert en rekke mønstre for klær, som alle kan få til – deriblant ulike korsetter, kjoler i samarbeid med ByTimo og mer.

Ved å bruke et mønster har du et supert utgangspunkt for å sy brudekjole, da du kan teste litt før du går videre i prosessen. Ingrid anbefaler å sy ulike overdeler av mindre eksklusive stoffer, som bomull, så du kan leke deg med passformer og finne den perfekte.

Tips! Mønstre finner du blant annet hos FæbrikBurda og Stoff og Stil.

Pssst… Neste måned deler Ingrid Bergtun flere tips – da skal vi se nærmere på det å sy brudekjole og hva man bør tenke på. Følg med!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: