Den rosa elefanten i rommet – Gode råd for budsjett til utdrikningslag

Budsjett og utdrikningslag

Har du fått i oppgave å arrangere et utdrikningslag for den kommende bruden eller brudgommen og er stresset i forhold til hvordan du skal legge opp et budsjett? I såfall stress ned, vi har tipsene du trenger! 

Tekst: Tonje Reusch Tandstad og Anniken Reusch Pettersen  Foto: Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Den rosa elefanten i rommet er som oftest penger – og den er så absolutt til stede når det er snakk om å arrangere utdrikningslag! Hvor mye bør det koste? Hvordan kan man få med seg flest mulig? Hvordan kan man gjøre morsomme ting i et utdrikningslag uten at det overskrider et gitt budsjett?

Man ønsker først og fremst ikke å ekskludere noen økonomisk. Et utdrikningslag kan fort bli dyrt, og vi har alle ulike forutsetninger, det er derfor viktig å tenke nøye gjennom et solid og bærekraftig budsjett som alle er komfortable med. Men det er også viktig å lage et opplegg som er bra for bruden eller brudgommen. Og husk at hedersgjesten ikke skal ha noen utgifter denne dagen.

Derfor er det i alles interesse med et budsjett som er så riktig som mulig.

Tonje og Anniken
Forloverekspertene Tonje og Anniken

Spør om litt mer enn du trenger

Siden man skal forvalte andres penger, er det viktig at man planlegger til fingerspissen sånn at ingen føler at du har sløst med pengene deres. Dette er viktig både for gjestene og deg som forlover. Kommer det overraskende tilleggsregninger, risikerer du som forlover å måtte dekke disse i etterkant av utdrikningslaget. Da det fort kan blir dårlig stemning ved å sende ut ekstraregninger til deltakerne etter festen. Derfor er det i alles interesse med et budsjett som er så riktig som mulig. Så målet bør være at du heller vippser penger tilbake til deltakerne etter at utdrikningslaget er ferdig

Tips!
Usikker på maksgrensen for budsjett til utdrikningslaget? Det er lov å lodde stemningen blant deltakerne i forkant! Gi dem ulike prisforslag for å måle hvor mye alle er villige til å bruke. Dette gir deg også en pekepinn på hva slags aktiviteter dagen kan tillate seg å inneholde.

planlegging er viktig for å få utdrikningslag og budsjett til å gå hånd i hånd

Husk at mange aktiviteter krever at du betaler inn 50% av beløpet på forhånd, så et hot tips er å gi beskjed om at første innbetaling er bindende påmelding.

Tonje og Anniken
Forloverekspertene Tonje og Anniken

Vær ute i god tid

Et godt tips er å gi deltakerne forutsigbarhet når det kommer til budsjett. Sørg for innbetalinger i god tid før selve utlegget. Del gjerne opp innbetalingen i flere «avdrag» på Vipps. Slik kan alle begynne å spare tidlig og det er mer gjennomførbart for de fleste å betale i mindre porsjoner.

Husk at mange aktiviteter krever at du betaler inn 50% av beløpet på forhånd. Et hot tips er å gi beskjed om at første innbetaling er bindende påmelding, og da ikke blir refundert dersom deltakeren ikke kan bli med. Dette skaper også forutsigbarhet for deg som arrangør. Nå slipper du å sitte med skjegget i (debit -) postkassen dersom noen melder avbud- -Og det gjør det som regel alltid når det nærmer seg dagen for utdrikningslaget!

Les også: Forloverne forteller – slik gjennomfører du utdrikningslag i utlandet

Gjør et budsjettestimat

Det er også viktig at du har grovregnet på hva de ulike aktivitetene koster når du setter et tak på utdrikningslaget. Slik unngår du å be om mer penger senere. Et tips her er å heller be om litt for mye i forkant av et utdrikningslag, og heller gi beskjed til deltakerne om at alt overskudd vil bli Vippset tilbake og at du skal prøve ditt aller beste å komme under budsjett og gi mest mulig valuta for pengene.

Det er derfor viktig å huske på at det er ikke hvor mye utdrikningslaget koster som er det avgjørende for en vellykket dag eller helg. Men alle de kreative innslagene du kan lage selv som ikke trenger å koste et øre. Noen ganger er de beste tingene i livet virkelig gratis!! Se blant annet her for noen tips til kreative aktiviteter som ikke koster noe: Link her til artikkel skrevet tidligere.

budsjett for utdrikningslaget kan holdes med smarte tips i planleggingsprosessen

Tips!

Lag et tema for dagen og eventuelt be deltakerne ta med sitt eget kostyme. Hvem vil vel ikke rote litt i gamle skatter på loftet for å finne frem 90-talls klærne man brukte på ungdomsskolen? Det vil vi!!

Det er derfor viktig å huske på at det er ikke hvor mye utdrikningslaget koster som er det avgjørende for en vellykket dag eller helg, men alle de kreative innslagene du kan lage selv som ikke trenger å koste et øre.

Tonje og Anniken
Forloverekspertene Tonje og Anniken

Les også: Forlover? Dette er forventet av deg det kommende året

Budsjett-“killere”

Alkohol

En killer for budsjettet er alkohol, så la hver enkelt deltaker ta med egen drikke. Da slipper du å tenke på hver enkelt deltakers preferanser (rødvin -, hvitvin -, øl eller alkoholfritt til for eksempel gravide deltakere). Sats heller på noen stopp underveis hvor du kan servere enkelte forfriskninger.

Selvfølgelig må bruden eller brudgommens drikke gjennom dagen være inkludert i planleggingen! Det er også viktig å tilpasse alkoholnivået etter hvilke aktiviteter dere skal på. Husk å sjekke at arrangører tillater at man har drukket alkohol.

Måltidene

En annen budsjettpost  man må tenke på er mat. Hvis utdrikningslaget varer en hel dag, fokuser på å ha kun et måltid ute (på restaurant, hotell etc). Resten av måltidene gjør du low key. Kanskje dere kan ha grilling i parken med pølser og burgere eller en hjemmelaget gryte på kvelden? Uansett bør du ha det måltidet som eventuelt skal være det fjongeste tidlig på dagen, siden ingen bryr seg særlig om maten utover kvelden.

Uansett bør du ha det måltidet som eventuelt skal være det fjongeste tidlig på dagen, siden ingen bryr seg særlig om maten utover kvelden.

Forloverekspertene Tonje og Anniken

Transport

Transport kan fort bli veldig kostbart, spesielt hvis du skal kjøre maxi-taxi mellom de ulike aktivitetene. Prøv å planlegg utdrikningslaget i samme område i så stor grad som mulig, slik at man sparer penger på transport. Kanskje også kan ta bena fatt mellom noen aktiviteter? Eventuelt allier deg med en bekjent som for eksempel har båt som kan frakte dere fra A til B for en billig penge eller en flaske vin.

Obs!
Pass så på at du regner inn totalkostnaden for alle aktivitetene. Dette inkluderer utgifter på transport, mat, drikke og annet nødvendig innhold. Totalen deler du på antall deltakere, men husk at hedersgjesten ikke skal betale.

budsjett-tips er å spare penger på transport - her er utdrikningslaget på en båt

Budsjett til side – det viktigste med et utdrikningslag er å ha det gøy!

Vi håper noen av våre tips kan hjelpe deg å holde deg på budsjett og skape et supert utdrikningslag. Vær trygg på at bruden eller brudgommen uansett kommer til å glede seg over dagen! Nettopp fordi alle hennes beste venner tar seg tid til å feire det kommende ekteskapet til hennes livs kjærlighet.

Derfor er det viktigere at flest mulig venner kan delta, enn at de ikke kan ta seg råd pga for høye kostnader. Så ikke føl at du må overforbruke for å få gjennomført de “kuleste” aktivitetene. Det viktigste burde jo være å ha det gøy! Og PS: Ofte skyldes også overforbruk bare dårlig planlegging – og det gjelder jo ikke deg;)

Hedersgjesten kommer til å være overlykkelig bare det er gjennomtenkt, moro og god stemning!

Lykke til!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: