Diamantsmykke: 4 universelle elementer som avgjør prisen på diamanten

Hender som åpner en ringboks med et diamantsmykke

De 4 C-ene i et diamantsmykke er en universell metode for å vurdere og fastsette diamantenes kvalitet og pris.

Lær de vanligste feilene og fallgruvene som kan koste deg tusenvis av kroner når du skal gå til innkjøp av forlovelsesring eller giftering med diamant.

Tekst: Next Content Studio Foto: Getty Images
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

De 4 C-ene i diamanter

Ifølge sier Terrance W. v. GIA. betydde utformingen av de 4 C-ene to viktige ting:

 1. Diamantkvalitet kunne kommuniseres på et universelt språk
 2. Kunder fikk en troverdig kilde til å vite akkurat hva de betaler for

Den aller vanligste feilen som gjøres på let etter et perfekte smykket, som f.eks. en forlovelsesring eller giftering med diamant, er å forveksle kutt på diamanten med diamantens form. En firkantet diamant er en firkantet diamant uansett kutt.

La oss ta en nærmere titt å de 4 C-ene i et diamantstykke; 4 elementer som påvirker enhver diamant sitt utseende, egenskaper, kvaliteter, verdi og pris:

 • Cut (kutt)
 • Color (farge)
 • Clairity (klarhet)
 • Carat (karat)

Å kjenne til de 4 C-ene hjelper deg med å ta en opplyst og informert avgjørelse når du er på let etter et smykke med diamant.

Smykkedesigner, Monica Vinader

Å velge et diamantsmykke er en stor og viktig avgjørelse, og det er utvilsomt en fordel å forstå hvordan disse elementene påvirker diamanten før du går til innkjøp.

De 4 C-ene er basert på hvordan vi kategoriserer diamanten. Det er viktig å vite hva du skal se etter når du er på let etter forlovelsesring eller giftering med diamant. Diamanter har faktisk fullstendig tidløs potensiale til å forbli en forlokkende glitrende edelsten når du finner den rette kombinasjonen av de 4 C-ene.

Cut ♥

«Cut is King!»

Diamantkuttet er den første av de 4 C-ene. Kutt er mest brukt til å forklare formen på diamanten, men kutt er faktisk den viktigste indikatoren på diamantens evne til å reflektere lys, og derfor edelstenens evne til glans og glitter. Kutt er med andre ord ikke definisjonen på formen, men teknisk sett hvordan symmetrien, poleringen og proporsjonene i diamanten er.

En diamant som er halvveis slipt til en rund diamant

Kuttet i de 4 C-ene er mer enn bare formen på diamanten

En godt slipt diamant vil reflektere optimalt med lys og derav glans – bedre kjent på diamantspråket som «brilliance»

Kuttet klassifiseres i ulike kutt eller ulik sliping.  Jo mer «brilliant» et diamantslip er, jo høyere glans og refleksjon av lys har diamanten. Dersom en diamant slipes for dypt eller for overfladisk, mister diamanten noe av lysrefleksjonen.

Fasettene, de flate overflatene på diamanten, avgjør egenskapene til diamantens lysrefleksjon, derav glansen. Godt slipte diamanter, også kalt «well cut diamonds» vil reflektere maksimalt med lys tilbake til øyet som ser på diamanten, og gi edelstenen den oppmerksomheten den fortjener.

Basert GIA’s system graderes diamantkutt slik:

 • Excellent
 • Very Good
 • Good
 • Fair
 • Poor

Ifølge GIA vil ikke grad av diamantkuttet påvirke prisen like mye som tre andre av de 4 C-ene i diamanter, men de anbefaler å sikte mellom Excellent og Very Good for å få en velslipt diamant med mye glans. Dette er basert på at fargen og klarheten i diamanten kan – for det blotte øyet – se ut som den klareste, mest fargeløse diamanten så lenge diamanten er godt slipt.

12 vanlige diamantformer

Selv om begrepene form og kutt brukes om hverandre, er de ikke det samme når det kommer til dyrebare edelstener. Form er ikke en del av de 4 C-ene, men de aller fleste forveksler form med kutt. En firkantet diamant kan ha et dypt kutt, et overfladisk kutt eller er briljant kutt; uansett kutt vil formen være firkantet.

Noen vanlige diamantformer:

 • Baguett
 • Smaragd
 • Dråpeformet
 • Navett
 • Pæreformet
 • Oval
 • Prinsesse
 • Hjerteformet
 • Rund
 • Radiant
 • Asscher
 • Puteformet

Disse vanlige formene finnes i et mangfold av ulik design på forlovelsesringer og gifteringer, så vel som andre smykker som øredobber, kjeder og armbånd. Formen på diamanten handler om personlige preferanser, men også hvilken type diamantform som estetisk passer best til ulike former på hender og fingre.

Når du vet hvilken form du liker best, kan du f.eks. bruke den nye kunnskapen du nå har om de 4 C-ene og be om å få se ulike kutt, men av samme form. Et dårligere kutt kan nemlig by på en større diamant til en hyggeligere pris (og PS: som regel er det kun det trente øyet som vil se forskjellen på stor brilliant og stor diamant med for dypt kutt).

Clarity ♥

Den neste av de 4 C-ene i diamanter er clarity, diamantens klarhet. Diamantklarhet refererer til kvaliteten til den indre strukturen i diamanten.

Diamanter blir skapt over mange år under enorme mengder med press. Hvis andre kjemikalier er tilstede når diamanten blir til, får diamanten små «fødselsmerker», kalt inneslutninger. Ifølge Tesori Diamanter er inneslutninger flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i diamanten siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden.

Jo færre inneslutninger diamanten har, jo mer verdifull er diamanten. Regelen sier at en diamant er luperen når et trent øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.

Tesori Diamanter
diamantklarhet i diamantsmykke

Inneslutninger i en diamant påvirker fargen og hvordan lyset reflekteres. Det betyr ikke at inneslutninger nødvendigvis er negativt; de kan være like slående vakre, til og med passe bedre til dine personlige preferanser. Dog er forlovelsesringer og gifteringer et diamantsmykke som gjør seg svært godt med høyere klarhet; det sørger for at diamanten virkelig skinner.

Color ♥

Du ser gjerne for deg en blendende klar edelsten når du tenker på en diamant, men i virkeligheten varierer diamanter i farge. Det kan være vanskelig å se fargen på diamantene, og du må som regel sammenligne diamantsmykker dem ved siden av hverandre for å se kunne se det.

Diamantfarge faller under skalaen D-Z, hvor D er fullstendig fargeløs og Z har en lys gulfarge. Standard for de mest solgte diamantene faller mellom D-J.

Diamantfargene er rangert etter bokstavkoder:

 • D/E/F = Fargeløs
 • G/H/I/J = Nær fargeløs
 • K/L/M = Svak farge
 • N/O/P/Q/R = Svært lys farge
 • S/T/U/V/W/X/Y/Z = Lys farge

Formen på diamanten påvirker hvor synlig fargen blir. En brilliant rund diamant skjuler fargen ekstremt godt, hvilket betyr at du kan gå lenger ned på fargeskalaen uten å se antydning til gule toner. Mer avlange former på diamanten, som baguett og oval, vil lettere røpe diamantfargen.

Diamantfargen i ditt diamantsmykke handler om hva du selv foretrekker, og vit at fargen ikke er en indikator på kvaliteten på diamanten. Det er derfor ingen rett eller gal farge på en diamant, men merk deg at fargen påvirker prisen ettersom en D (fargeløs) er mer sjelden enn en diamant med farge. 

Carat ♥

Sist, men ikke minst. Den fjerne C-en i de 4 C-ene er karatvekten.

Diamantkarat blir like ofte forvekslet med karat i gull, da både rose, gult gull og hvitt gull, som diamantkutt blir forvekslet med diamantform.

Karat og diamantkarat er ikke det samme, og på engelsk deles ordene med ulik forbokstav.

 • Karat av gull
 • Carat weight av diamant

Ifølge GIA er en diamantkarat lik 1/5 av et gram. Jo høyere karatvekt, jo dyrere er diamanten.

Men, ingen diamant er 100% identiske. Du kan 10 pæreformede diamanter ved siden av hverandre, alle med samme farge, klarhet og kutt, men de vil alle variere litt i både størrelse og form. Derfor kan en diamant med en spesifikk karatvekt se større ut enn karatvekten normalt sett tilsier. Med andre ord: Ifølge Brides kan du finne en diamant med vekt 2.00 karat som ser ut som en 2.20 karat diamant. Du kan derfor få tak i diamant som virker større – uten den ekstra kostnaden.

Verdiøkningen på en diamant er ikke alltid satt i forhold til diamantkaraten. En mindre og fargeløs diamant med høy klarhet kan være mye dyrere enn stor diamant med lavere klarhet og mer farge.

Nå som du kjenner til de 4 C-ene kan du være trygg på at du finner den rette diamanten til forlovelsesringen eller gifteringen.

Er det en større diamant du er ute etter, uten at budsjettet tillater en 3.00 karat fargeløs briljant rund diamant, be om å få se større diamanter med lavere klarhet og mer farge.

Forlovelsesring
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: