Dette er dine fem viktigste oppgaver som brudgom

brudgom og oppgaver

Har du fridd til kvinnen i ditt liv og fått «ja»? Da er det på tide å planlegge bryllup ­– men kanskje er du usikker på hva din rolle skal være i forberedelsene og på selve bryllupsdagen? Her får du vite hva ekspertene mener er dine viktigste oppgaver som brudgom.

Tekst: Betine Bernadotte Huflåtten Foto: Alex Hoo via Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_2

Å gifte seg er et av livets største høydepunkter. Mange jenter har drømt om bryllupet siden de var små, men for gutta kan frieriet være første steg inn i en hittil ukjent bryllupsverden. For hva forventes egentlig av deg som brudgom, bortsett fra å møte opp tidsnok til vielsen? Vi har tatt praten med en bryllupsplanlegger og en bryllupsfotograf for å få deres beste råd og erfaringer.

Involver deg i planleggingen

­– Som brudgom bør du ta aktivt del i bryllupsplanleggingen. Bryllupet er et fellesprosjekt og da må begge parter bidra, fastslår Thomas Bendiksen Dahlberg, bryllupsplanlegger og profesjonell toastmaster med erfaring fra et tresifret antall brylluper.

I forkant av et bryllup er det mange beslutninger som skal tas og mye som må ordnes ­– en jobb han mener endel vordende brudgommer er litt for raske med å overlate til sin framtidige kone.

– Ofte kan bruden føle at mannen melder seg litt ut, og det er synd. Jeg anbefaler alltid brudepar å fordele oppgavene og gjøremålene mellom seg på en god måte, gjerne 50/50. Da får begge to like stort eierskap til bryllupet.

– Det er plenty med morsomme ting for oss gutta å fikse, for eksempel antrekk, lokale, kjøretøy, musikk og alt det andre som skal til for å lage en uforglemmelig fest. Bryllupsplanlegging handler mindre om å brette rosa servietter enn det noen kanskje tenker.

thomas dahlberg toastmaster i bryllup
Bryllupsplanlegger og profesjonell toastmaster Thomas Bendiksen Dahlberg

Dahlberg tror enkelte menn kan ha et feil bilde av hva det innebærer å stelle i stand et bryllup.

– Det er plenty med morsomme ting for oss gutta å fikse, for eksempel antrekk, lokale, kjøretøy, musikk og alt det andre som skal til for å lage en uforglemmelig fest. Bryllupsplanlegging handler mindre om å brette rosa servietter enn det noen kanskje tenker.

Han har også en oppfordring til kvinner som kan synes det er litt vanskelig å gi fra seg kontrollen.

– Det er kjempeviktig å faktisk la mannen slippe til!

prøv antrekket i forkant

Unngå kleskriser – test antrekket i forkant

En som har reflektert mer over brudgommens rolle enn de fleste, er bryllupsfotograf Jakob Storm Leth, som sammen med fotografkona Karen har fulgt utallige brudepar på deres store dag.

Han mener at en av dine viktigste oppgaver som brudgom i tida før bryllupet, er å sørge for at antrekket er i orden.

– Brudgommen må faktisk ha ting på stell, selv om det «bare er en dress». Det innebærer blant annet å teste antrekket på forhånd, slik at du vet at alt fungerer når du står der på bryllupsdagen, forteller Storm Leth.

Den erfarne bryllupsfotografen fikk selv erfare hvordan det kan gå dersom du ikke tester antrekket, da han selv skulle gifte seg i 2015.

­– Jeg hadde kjøpt en sløyfe på nettet som jeg syntes var så kul – i det jeg trodde var en dempet, matt rødfarge. Men da jeg kom ut i dagslys oppdaget jeg at den glinset og var knallrød. Det var litt krise, så det ble fotoshop på alle bildene, for å si det sånn, forteller Jakob.

Han har dessuten en oppfordring til alle vordende brudgommer som skal velge tilbehør til dressen.

– På bryllupsdagen har du sannsynligvis en flott og dyr dress, og da må tilbehøret stå i stil. Jeg har opplevd brudgommer som har sløyfe med strikk. Det er litt synd å ikke gå for «ekte vare» på en så viktig dag, forteller Storm Leth.

– Brudgommen må faktisk ha ting på stell, selv om det «bare er en dress». Det innebærer blant annet å teste antrekket på forhånd, slik at du vet at alt fungerer når du står der på bryllupsdagen.

Bryllupsfotograf Jakob Storm Leth
brudgom med slips

Øv deg på å knyte slipset eller sløyfa korrekt

Dersom du skal ha slips eller sløyfe til antrekket, men er usikker på hvordan du knyter, bør du sette av tid til å lære deg dette god tid i forveien. Jakob Storm Leth møter stadig brudgommer som ikke har teknikken inne.

– Vi har mange bilder av brudgommer som står på bryllupsdagen og Googler hvordan de knyter sløyfe eller slips. Det er heller ikke uvanlig at brudgommen får gjestene til å hjelpe seg med slipsknuten før vielsen, sier han.

Han har dessuten en oppfordring til alle vordende brudgommer som skal velge tilbehør til dressen.

– På bryllupsdagen har du sannsynligvis en flott og dyr dress, og da må tilbehøret stå i stil. Jeg har opplevd brudgommer som har sløyfe med strikk. Det er litt synd å ikke gå for «ekte vare» på en så viktig dag, forteller Storm Leth.

brud og brudgom har sine oppgaver

Gi bruden tryggheten hun trenger

De fleste kjenner seg både spente og nervøse når bryllupsdagen endelig kommer, etter mange måneder fylt med forberedelser og forventninger. Da er det viktig at du som brudgom er rolig og avbalansert slik at bruden får den tryggheten hun trenger.

– Forsøk å beholde roen og vis at du har kontroll på situasjonen. Vær den støtten bruden har behov for, på den måten vil hun også klare å slappe bedre av, sier Thomas Bendiksen Dahlberg.

Bryllupsfotograf Jakob Storm Leth er enig.

­– Mannens rolle på bryllupsdagen er å være løsningsorientert og prøve å roe ned. Bruden er gjerne stressa, så det er fint om brudgommen har is i magen og tenker at «dette ordner seg». For én ting er i alle fall sikkert: Det skjer alltid noe uforutsett i et bryllup.

Han understreker også at du som brudgom har et ekstra ansvar for at bruden skal ha det bra gjennom hele dagen, blant annet ved å sørge for at hun får i seg nok væske.

– I et bryllup er det gjerne tett program og mye som skjer, så bruden kan fort glemme å drikke. Selv om også forloveren hennes har et ansvar her, er det fint om brudgommen passer på at bruden alltid har vann tilgjengelig.

– Mannens rolle på bryllupsdagen er å være løsningsorientert og prøve å roe ned. Bruden er gjerne stressa, så det er fint om brudgommen har is i magen og tenker at «dette ordner seg». For én ting er i alle fall sikkert: Det skjer alltid noe uforutsett i et bryllup.

Bryllupsfotograf Jakob Storm Leth
brudgom og forlovere på bryllupsdagen

Møt opp god tid – og ha talen klar

Vielsen står for døra, og du skal snart smis i hymens lenker med drømmedama. Da gjelder det å møte opp god tid, noe det slett ikke er en selvfølge at alle gjør, i følge bryllupsfotografen.

– Mange brudgommer tar det veldig med ro mens de forbereder seg før vielsen. De skal jo tross alt bare ha på seg en dress. Allikevel klarer enkelte nesten å komme for sent til bryllupet, forteller Jakob Storm Leth.

– Som brudgom har du flere viktige oppgaver på bryllupsdagen, blant annet å ta imot gjestene. Derfor er det avgjørende at du er tidsnok og ikke står og bruker tid før vielsen på å knote med slipsknuten. Det bør du ha satt deg inn i på forhånd, sier Storm Leth.

Under bryllupsmiddagen er brudgommens tale til bruden noe mange knytter store forventninger til. Det er ikke rart om du kjenner deg nervøs før «den store talen», men dette er en oppgave de fleste mestrer med glans.

– På bryllupsdagen får brudgommen gjerne mye selvtillit fordi han har kompisgjengen sin til å backe seg. Det blir rett og slett litt guttastemning – i positiv forstand, forteller bryllupsfotografen.

Han legger til at det er fint om du som brudgom i tillegg til å holde tale til din utkårede, også ønsker velkommen til bords, for deretter å introdusere toastmasteren. Og dersom middagen ikke rundes av med en takk for maten-tale, kan det dessuten være fint om du takker toastmasteren for innsatsen.

Pssst…
Din aller viktigste oppgave som brudgom er uansett å nyte bryllupsdagen til det fulle sammen med din kjære. (Og forresten: Ikke glem å kjøpe morgengave!)

Dine 5 viktigste oppgaver som brudgom:

  1. Delta aktivt i planleggingen
  2. Test antrekket på forhånd
  3. Øv på å knyte slips eller sløyfe, slik at teknikken sitter
  4. Vær ute i god tid til vielsen
  5. Ønsk velkommen til bords, og hold en uforglemmelig tale til din utkårede
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: