Dresscode til bryllup – slik tolker du det

dresscode til bryllup
Artikkelen inneholder annonselenker

Gal­la, smo­king, mørk dress eller pent – er du usik­ker på hvordan du tolker de ulike dresscodene i bryllup? Med dis­se tipsene er det umu­lig å trå feil.

Tekst: Cecilie Mevatne og Anette von Osten Foto: Getty
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_2

Dresscode til bryllup

Dette er de mest brukte termene, rangert fra mest pyntet til minst:

  • Galla
  • Smoking
  • Mørk dress
  • Dress
  • Pent

Står ingen av disse dresscodene på invitasjonen din? Ikke bli forvirret – den mest brukte kategorien i norske bryllup er den minst formelle — pent. Mer normalt har det også blitt at dresscoden er formulert slik: «Kom i det du føler deg fin i.«

Dresscode: Galla
dresscode

Slik tolker du kleskoden «Galla» | Her skal du ikke å spare på noe!

Er dette kanskje alles drøm?

Å bli invitert til et majestetisk bryllup hvor invitasjonen har satt på smoking- eller galla-etiketten, hvor du får muligheten til å kle deg i glamorøse drømmekjoler?

Har du blitt invitert i et bryllup med kleskoden «galla» — tenk storartet prins- og prinsessebryllup.

Galla er den mest formelle kleskoden og er vanligst i bryllup som arrangeres på majestetiske slott, på eksklusive herregårder eller luksuriøse hoteller. Kjolene i denne kategorien er ofte ekstravagante og utstyrt med lekre snitt. PS: Bunad er et godkjent galla-antrekk.

Når du skal finne kjole til «Dresscode: Galla», kan du gå for både perler, paljetter, puffermer, blonder, rysjer, fjær, glitter og glam. Med slike detaljer kommer også høyere priser; det er derfor vanlig å leie kjole til bryllup fremfor å kjøpe til slike an­led­nin­ger.

Tidligere var galla forbeholdt de største, mest sjeldne begivenhetene, hvor knekorte selskapskjoler ikke var et godkjent antrekk. Dette har endret seg med tiden, men er du usikker, velg en ankellang kjole, gjerne av eksklusivt og tungt materiale.

Inspirasjon til galla kan utvilsomt hentes fra antrekket til den fargerike moteprofilen, Olivia Palermo, her fra bryllupet til Simon Huck og Phil Riportella i november 2021. Hun stråler her i en gul paljettdrøm med fjærdetaljer, stylet med håret bak i en chic bun og en nydelig og glitrende veske.

Tips!
Er det skikkelig galla-galla, ta kontakt med ballkjoleforretninger og hør om de tilbyr utleie.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Dresscode: Smoking
getty

Slik tolker du kleskoden «Smoking» | Sofistikert eleganse

Står det «Dresscode: Smo­king» på bryl­lupsin­vi­ta­sjo­nen kan du være sik­ker på at bryl­lu­pet er so­fis­ti­kert og for­melt.

Tommelfingerregel er: Når menn tar på seg smo­king er det fot­sid el­ler kne­lang kjo­le som gjel­der for kvinner. Bunad er også et flott alternativ her.

Du kan absolutt gå for et todelt antrekk som et knelangt skjørt med en overdel i et pent materiale som f.eks. silke.

Velg kjo­ler som er fest­fine i både de­sign og ma­te­ria­le. Sil­ke, chif­fon, sa­teng og fløy­el er alle gode al­ter­na­ti­ver. Styr helst unna ens­far­ge­de kjo­ler i svart og dropp kjo­ler med alt­for ut­ford­ren­de snitt.

Inspirasjon til smoking blir ikke bedre enn Rachel Barns sitt antrekk som bryllupsgjest. Elegante rysjer, blomster, sløyfer og duse farger, stylet med nude pumps, hårpynt og lekker solparaply.

Tips!
Gå for splitt hvis du synes lange kjoler blir kjedelige.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Dresscode: Mørk dress

Slik tolker du kleskoden «Mørk dress» | Formelt og festfint

Står det «Dresscode: Mørk dress» på invitasjonen er dette en formell kleskode, men litt mindre formell enn kleskoden smoking.

Til denne dresscoden er det riktig både med kjoler med lan­ge er­mer el­ler sma­le strop­per, og i lengden kan du velge mellom maxi eller midi. Unngå minikjole, kjo­le­n skal være fest­fi­n og en­ten fot­sid el­ler kne­lang.

Du tren­ger ikke å hol­de deg til mør­ke far­ger selv om et bryllup har dresscode «mørk dress». Det vik­tig­ste er at du er pent an­truk­ket og ikke bru­ker for kor­te og ufor­mel­le kjo­ler. Alternativt kan du også leke deg med en stilfull buk­se­dress eller et todelt antrekk.

Hele instagramkontoen til Micah Gianneli er en inspirasjonskilde til pene, trendy og eksklusive antrekk, men akkurat denne mocca-fargede drømmekjolen er et nydelig eksempel på en perfekt kjole til et bryllup med dresscode «mørk dress».

Tips!
Er du usikker på hvor formelt eller uformelt fokus brudeparet legger i kleskoden «mørk dress», velg en fotsid kjole, da er du sikker på at du treffer riktig.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Dresscode: Dress
kjole

Slik tolker du kleskoden «Dress» |

Står det «Dresscode: Dress» på invitasjonen kan du trygt leke deg litt med både stil, form, farge og lengde.

«Dress» gir in­di­ka­sjo­ner på et mind­re høy­ti­de­lig bryl­lup hvor du står mye mer fritt til å vel­ge ak­ku­rat den kjo­len du selv vil ha.

Far­ge­ri­ke kjo­ler er midt i blin­ken for en slik dresscode. Ha li­ke­vel i bak­ho­det at du som bryl­lups­gjest all­tid skal unn­gå hvitt og krem­hvitt, og at du skal kle deg pent for den store dagen.

Det beste med den­ne kles­ko­den er at du kan bru­ke kjo­len i man­ge uli­ke an­led­nin­ger i etterkant av bryllupet.

Se på denne fargerike kjolebuketten fra når Tine Andrea og Marius hadde sitt drømmebryllup i Toscana (som du kan lese mer om her…)

Psst…
Dersom du ikke vil bruke kjole, er skjørt, dress eller buksedress aktuelle alternativer innunder dresscoden «Dress».

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Dresscode: Pent
pent klegg bryllup

«Pent» som kleskode er den mest vanlige, og går som en av de mindre formelle. «Pent» taler egent­lig for seg selv. Her skal du se pent kledd ut, uten at du tar det så langt som til gal­la-nivå.

«Pent» kan tol­kes på ulikt vis, men vis­se for­holds­reg­ler bør man li­ke­vel ta.

Unn­gå de alt­for dris­tig­ste kjo­le­ne og ikke velg plagg som på noen måte kan kon­kur­re­re med bru­dens kjo­le.

Abstrakte mønstre eller blomsterprint er klassikere for denne kleskoden og blir oftere valgt enn de mer glamorøse kjolene med glitter og paljetter. Om­slags­kjo­ler er også et kjem­pe­fint al­ter­na­tiv til denne dresscoden.

Er du invitert i et bryllup med denne kleskoden kan du fint gå for en kort eller lang kjole, bare pass på at den ikke blir for dristig eller vulgær.

Antrekket over er et strålende eksempel på riktig bekledning til dresscode «Pent».

Les også: Blomstrete kjoler til bryllup – 35 favoritter

Tips!
Hvis du els­ker rødt, er både rosa og rust­rød fine al­ter­na­ti­ver til bryllup.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Dresscode: Hagefest eller strandbryllup
hagebryllup

Står det ha­ge­fest eller strandbryllup på in­vi­ta­sjo­nen er det mes­te lov. Det­te er den mest av­slap­pen­de dresscoden du kan få på en bryl­lups­in­vi­ta­sjon. Her er det bare å finne fram kjolefa­vo­ritter fra som­mergarderoben. Lange, korte,

Også enkle blomsterkjoler og ufor­mel­le kjo­ler i bom­ulls­stof­fer går greit når det er bryllup med dresscode «Hagefest».

Li­ker du ikke bloms­ter er det selv­føl­ge­lig lov å kle seg i and­re mønst­re el­ler ens­far­get. På ha­ge­fest bør du også droppe sti­lett­hæ­ler, da det som re­gel er gress som er un­der­lag. Med andre ord: Her kan du trygt gå for flate og behagelige sandaler, men om du vil litt opp i høyden er kilehæler eller block heels veien å gå. (Vi ser til og med flipflops i bryllup med denne dresscoden.

Lene Orvik sine vakre og mange ferieantrekk kan brukes til stor inspirasjon for kleskoden hagefest eller stransbryllup.

Pssst: Se også vår Pinterest-mappe med inspirasjon til deg som er gjest i bryllup!

Tips!
Husk sko uten stillettheler – eller ta med deg et par helstoppere før du setter av gårde til hagefest-bryllupet!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: