5 eksempler til bryllupstale | Sliter du med ideer til talen? Her er konkrete ideer og eksempler

bröllopstal exempel

Eksempler til bryllupstale er gjerne alt du trenger for å komme i gang.

Under en bryllupstale er det ofte mye du vil si, innenfor en gitt tid, samtidig som drømmen er at munnvikene smiler og gjerne at øyekrokene ikke er tørre. Men hvordan koker du sammen en tale som både treffer blink, rører og underholder?

Her deler Therese Kihlander, en av sveriges eksperter innen taler, kommunikasjon og retorikk, sine ideer og eksempler på bryllupstaler som du kan bruke.

Tekst: Linn-Eva Sørlie m. Therese Kihlander Foto: Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Eksempler til bryllupstale

Er det vanskelig å skrive den første setningen? For ikke å glemme å sette sammen en hel tale – som gjerne skal vare et par få og hyggelige minutter? Fortvil ikke.

Therese Kihlander bak kihlanderretoriska.com har hjulpet tusenvis med å skrive sine bryllupstaler.

Nedenfor lister hun opp noen klassiske triks som du kan bruke når du ikke vet hvordan du skal komme i gang, eller når du ikke engang klarer å tenke ut hva talen bør inneholde.

«Kjærlighet er som en klokke»

— Å bruke en personlig metafor eller analogi for å beskrive noe er et klassisk eksempel som ofte setter kreativiteten i gang, forteller Kihlander. Det fungerer utmerket når ideer ikke kommer.

— Selv har jeg en partner som er urmaker og som virkelig ELSKER klokker. Ved en fremtidig bryllupstale kan jeg f.eks. bruke en klokkeanalogi for å beskrive vår kjærlighet.

— En stilig, personlig og gjenkjennelig tilmærming kan være: «Kjærlighet på sitt beste tikker som en eksklusiv Rolex».

— Når det gjelder metaforer og analogier er det kun fantasien som setter grenser. For eksempel kan du snakke om at kjærlighet er som en motor, en dans, golf, en koreografi, et fly, et hav, en båt osv. Hva enn person(ene) interesserer seg for kan omformes til en analogi eller metafor som får fart på kreativiteten, og som brudeparet vil kjenne seg igjen og føle er personlig rettet mot dem. Her er det bare å være kreativ og teste flere vinklinger!

Utbringa en skål efter ditt bröllopstal

Hvis du starter med denne oversikten, vil du se at det også er en god måte å huske anekdoter på. Også følelser og situasjoner som du kan ta opp i talen.

Therese Kilander ger idéer och exempel på bröllopstal
Therese Kihlander

Konkrete eksempler til bryllupstale

Ta utgangspunkt i relasjonens tidslinje i bryllupstalen din

— Det høres kanskje kjedelig ut, men hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, er det lurt å ta utgangspunkt i tidslinjen til relasjonen. Ta en titt på forholdet dere og begynn fra første gang dere møttes, tipser Kihlander.

— Bruk gjerne «Da jeg-metoden». Det er alltid enkelt å starte med å si «Da jeg møtte … for første gang» og så videre. Fortsett deretter til hvordan relasjonen ble sterkere og «knyt deretter knuten». Gjør det ved å fremheve følelsen og forholdet i dag.

— Hvis du starter med dette, vil du også merke at det vekker minner som ligger litt langt inn i barken. Det er en god måte å huske anekdoter, følelser og andre hendelser og situasjoner som du kan løfte frem i bryllupstalen.

En gjenstand som utgangspunkt

— Det er nok mange som, akkurat som meg, har vært i et bryllup hvor en taleren har brukt en gjenstand. Et bilde, et brev, en sang, et smykke eller lignende. Ut fra dette kan du ofte bygge opp bryllupstalen med den nøye utvalgte gjenstanden i fokus. Det forhindrer at du sporer av, og at du enklere kan memorere talen og å huske andre ting som denne gjenstanden minner deg om, sier Kihlander.

— Kanskje du har mottatt noe rart eller noe veldig koselig fra personen du vil hylle som virkelig står for deres særegne sans for humor eller personlighetstrekk?

— Eller kanskje du mottok et brev, et kort eller en tekstmelding på et tidspunkt som fremhever hvem denne personen virkelig er for deg og for de rundt seg?

Følelser over fakta

— Til slutt vil jeg gi noen generelle råd om noe som er vel verdt å tenke på. Fortell om følelsene dine fremfor rene fakta. Det er mer interessant og rørende om du forteller om hvordan du føler og tenker, i stedet for bare å fortelle fakta om dere relasjon og minner, påpeker Kihlander.

— I et slikt eksempel kan det selvsagt viktig å også fortelle litt fakta slik at de andre bryllupsgjestene får en kontekst til dine tanker og følelser. Glem likevel aldri følelsen du hadde i det øyeblikket du forteller om.

Har du skrivesperre? Synes du det er vanskelig å sette sammen bryllupstalen og ønsker flere tips eller hjelp? Kontakt Therese Kihlander på kihlanderretoriska.com

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: