11 praktiske ting dere bør vite om ekteskapsloven og vielsen

dette må du vite om ekteskapsloven
Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Jeremy Wong Weddings via Unsplash

Å gifte seg handler hovedsakelig om å oppfylle drømmen om deres perfekte bryllupsdag. Men, glemmer du punkt #8 i denne artikkelen – kan ikke vielsen gjennomføres.

Om du tenker at bryllupsplanlegging kun handler om å legge til rette for en vidunderlig vielse og en heidundrende vellykket bryllupsfest, er dette lesning du burde få med deg.

De praktiske oppgavene som må løses på veien til ditt bryllup er hakket mindre romantisk enn gifteringer og dekor, men helt nødvendig å vite om.

1. Ekteskapsloven

Ekteskapsloven er loven om ekteskap. Den trådde i kraft 1. januar 1993, og inneholder regler om hvem som kan gifte seg og bestemmelser om hvordan man blir skilt, i tillegg til regler om det økonomiske forholdet under ekteskapet, og ved ekteskapets opphør, ifølge Lovdata.

2. Prøvingsattest

Før dere kan gifte dere må Skatteetaten sjekke at dere oppfyller vilkårene for å kunne inngå ekteskap. Dette gjør dere ved å søke om en prøvingsattest.

Dersom dere begge har norsk personnummer eller D-nummer (et midlertidig identitetsnummer), er en elektronisk søknad den raskeste måten å både søke og motta dokumentene på, ifølge Skatteetaten.

Det kan ta litt tid å få dokumentene, vær derfor ute i god tid før bryllupet deres.

Attesten sendes til en av dere via Altinn. Prøvingsattesten er gyldig i fire måneder, og må sendes videre til vigsler.

kjenner du til ekteskapsloven?

Attester: Sørg for å ha alt av papirer i orden før dere gifter dere.Foto: Leon Seibert via Unsplash

3. Forlovererklæring

For å kunne gifte dere, må to forlovere eller to vitner fylle ut en forlovererklæring. Dere må ha en forlover hver, og vedkommende må være en som kjenner deg. Statsborgerskapet til forlover har ingen betydning, men må være over 18 år, ifølge Skatteetaten.

Visste dere at forlover ikke trenger å være til stede ved ekteskapsinngåelsen? Det kan være nyttig å vite slik at dere unngår stress og spørsmål dersom forlover plutselig og uheldigvis ikke kan delta i bryllupet.

4. Erklæring om skifte

Dersom du har vært gift, må du fylle ut en erklæring om skifte, ifølge Skatteetaten.

Der må du oppgi opplysninger om at det er foretatt et skifte etter tidligere ekteskap/partnerskap/samboerskap.

Er det mindre enn to år siden skilsmissen ble innvilget, må din tidligere ektefelle underskrive på del 1. Er det mer enn to år siden skilsmissen, kan du benytte egenerklæringen i del 3.

10 ting dere må vite før dere gifter dere

Vielse: Skal dere ha kirkelig eller borgelig vielse? Foto: Nathan Dumlao via Unsplash

5. Kirkelig vielse

Dere kan velge å gifte dere kirkelig, borgerlig eller humanistisk. Om dere ønsker å gifte dere i kirken, tar dere kontakt med det lokale kirkekontoret for å bestille vielse. Er dere usikre på hvilken kirke dere sogner til, fyll ut adressen deres på nettsiden til Den norske kirke, der får dere enkelt svaret.

Ønsker dere å gifte dere i en annen kirke enn den dere sogner til, kan dere selvfølgelig det.

Merk at noen kirker er mer populære enn andre. Ta kontakt med aktuell kirke og sjekk tilgjengeligheten – noen kirker har lang ventetid.

PS: Vær obs på at noen kirker tar en liten avgift. Ellers skal det være gratis å gifte seg i kirken.

Les også: Klassisk vielse i kirke

6. Borgerlig vielse

Ønsker dere å gifte dere borgerlig, opererer de ulike rådhusene rundt omkring i Norge med forskjellige priser og dager.

Rådhuset i Oslo er det eksempelvis gratis å gifte seg på onsdager og fredager. På lørdager koster det 1896,-. Dette gjelder om du/dere har folkeregistrert adresse i Oslo eller i utlandet.

Dersom dere ikke har adresse i Oslo koster det 1005,- på onsdager og fredager, og 1896,- på lørdager.

Les også: Borgerlig vielse

7. Humanistisk vielse

En humanistisk vielse har fullstendig frie rammer utenom de lovpålagte vigselsordene.

Om dere ønsker en humanistisk vielse, finnes det seremoniledere rundt om i hele landet, og det kun den norske lov og fantasien setter grenser for hvor og hvordan dere ønsker å ha vielsen.

For seremonilederen er det viktigste at brudeparet får friheten til å feire kjærligheten akkurat slik de ønsker, i tråd med alt de er og bryr seg om.

Les også: Skap en personlig vielse med Humanistene 

Humanistisk Vielse på Preikestolen. Foto: Amalie Kivijärvi

Humanistisk Vielse på Preikestolen. Foto: Amalie Kivijärvi

8. Husk legitimasjon på bryllupsdagen

En vielse kan ikke gjennomføres før brudeparet har vist frem gyldig legitimasjon. Dette gjelder både for kirkelig og borgerlig vielse, ifølge Oslo kommune.

Tips: Legg begges legitimasjon i en lukket konvolutt, skriv et notat på konvolutten og gi forlover eller foreldre ansvar for å sørge for at legitimasjonen ikke blir glemt. Det er lett å glemme de små tingene på den store dagen.

Gyldig legitimasjon er pass, og førerkort og bankkort med bilde og personnummer (utstedt i Norge).

9. Vigselsattest

Vigselsattesten dokumenterer at du er gift og hvem du er gift med. Etter ekteskapsinngåelsen, sender vigsleren dokumentene til Skatteetaten, og Skatteetaten sender deretter en bekreftelse til innboksen i Altinn. Om dere ikke er digitale brukere, blir bekreftelsen sendt i posten, ifølge Norge.no.

På bryllupsdagen er det viktigere å huske legitimasjon enn gifteringene.

gifteringer

Foto: Sandy Millar via Unsplash

10. Ektepakt

Ektefellenes normale formuesordning, som gjelder hvis ikke noe annet er avtalt, kalles for felleseie, ifølge Lovdata.

Formue og gjeld i felleseie deles likt ved skilsmisse.

Gjeld, formue eller formuesobjekt kan være eiet av en av ektefellene, men likevel være felleseie. Eieren av et formuesobjektet har retten til å beholde det, men verdien av objektet deles likt ved skilsmisse dersom objektet er felleseie.

Er det ikke ønskelig med felleseie, som f.eks. at det ikke er ønskelig med felleseie av en arvet hytte eller et objekt, må det inngås en kontrakt om fullt eller delvis særeie i ektepakten. Ved avtaler om særeie er det viktig å huske å tinglyse ektepakten.

Les også: 10 ting brudepar ofte glemmer

11. Husk på nytt pass ved navnebytte

Før i tiden var det vanligst at kvinnen tok mannens etternavn da de giftet seg. I dag er det mange som velger å beholde sitt eget etternavn, eller kombinere begges etternavn med dobbeltstrek. Eller til og med finne opp et helt nytt etternavn sammen.

Skal enten du, forloveden din eller dere begge endre navn når dere gifter dere, er det viktig å huske å endre navn i passet deres. Det er kjipt å stå på flyplassen med to forskjellige navn i passet og på flybilletten når dere skal på bryllupsreise.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: