Elopement i Norge – slik går du frem

elopement norge

Ønsker dere en stressfri feiring med kun de nærmeste til stede - kanskje på en episk lokasjon? Hvorfor ikke velge elopement? Fotograf Christin Eide gir her sine beste tips for vellykket elopement i vårt vakre Norge.

Tekst: Christin Eide og redaksjonen Foto: Christin Eide Photography

Christin Eide beskriver seg selv som en kunstner og oppdager – og det er noe av grunnen til at hun nå fokuserer fullt og helt på nettopp elopement i Norge og på Island.

– For Nordmenn er det lett å overse at landet vårt er et internasjonalt turistmål kjent for sine nydelige fjorder, dramatiske fjell, sjarmerende sagn og magiske himler. Vi bor jo her, midt i det hele, og det gjør nok at vi også tar det litt for gitt, forteller fotograf Christin Eide.

– Men for besøkende er Norge et ubestridt, utendørs paradis! Og det ser ut til å bare bli mer populært for hvert år, understreker hun.

I løpet av de siste årene, 2020 ekskludert, har Norge nemlig trukket en ny type besøkende, kan Christin fortelle. Et stort antall par, spesielt fra USA og Storbritania ønsker nå å «elope» i midnattsolens land.

– Elopement i Norge har økt såpass mye at jeg har endret fokus som bryllupsfotograf fra store arrangementer til små sammenkomster. Her bruker jeg min kunnskap om Norge og ulike bryllupsleverandører for å veilede parene mot et eventyr man sjelden får oppleve ellers, sier Christin.

Brudepar som gjør elopement i Norge

Norge – aktuelt for elopement også for nordmenn

– De siste årene har jeg også sett at denne trenden har smittet over på Nordmenn, som er blitt mer lystne på eventyr og intime opplevelser, forteller fotografen. Hun er helt klart mest opptatt i sommerhalvdelen av året – hvor «alle» ønsker elopements mellom mai og oktober.

– Da elopements i all hovedak foregår utendørs, velger de fleste par å komme i denne perioden når dagene er lange og temperaturen god, forklarer hun.

For ønsker du å stå brud på en fjelltopp, kan den på vinterstid være mer iskald enn romantisk.

– Temperaturen varierer jo en del fra lavland til fjelltopper, så selv om det er sommer kan det blåse friskt i toppene, sier Christin og smiler.

– Mitt beste tips er å høre på fotografen og hans eller hennes erfaringer, for de kjenner gjerne bedre til eventuelle begrensninger i dine drømmer og ønsker. Dagen blir sjelden 100% som planlagt – faktisk blir den som regel bedre! Men det er disse detaljene som gjør at dagen sitter bedre fast i minnene dine, sier hun.

Elopement-dagen bygges ofte opp på grunnlag av et tradisjonelt bryllup, men det som skiller et bryllup fra en elopement er ofte tidslinjen og antall gjester.

Christin Eide
Brudepar på sandstrand i Lofoten

En typisk dag for elopement

– Elopement-dagen bygges ofte opp på grunnlag av et tradisjonelt bryllup, men det som skiller et bryllup fra en elopement er ofte tidslinjen og antall gjester.

Tidslinjen er ofte mer løs og ledig, og selv om man gjerne har noe planlagte holdepunkter som vielse og feiring legges sjelden resten av dagen opp etter tid. Dette er magien av en elopement. Man fyller dagen med det man ønsker og tar det litt som det kommer. Antall gjester varierer som oftest fra bare brudeparet til +/- 10 gjester.

brudepar som klatrer et fjell for fotografering

Er gjestene med på alle aktivitetene, eller blir de med på for eksempel vielse og middagen?

– Hvis man har med gjester på elopementet er disse som regel med på forberedelser, vielse, noen portrettbilder samt middag og fest. Hvis man velger å gå opp et fjell eller til en avsides lokasjon for vielsen, pleier gjestene enten å trekke seg tilbake etter returnere for en pause før middag og fest. Men man har også de som ikke skal ha middag, og heller legger opp til en aktivitet for gjestene resterende del av dagen.

– Har man med gjester er det også populært å legge opp til aktiviteter spesielt for området i dagene rundt. Dette kan være flere fjelltoppturer, kajakkturer, hvalsafari, fisketurer, rideturer i midnattssol eller fjordtur i båt. Valgene og mulighetene er mange, understreker Christin og legger til at man ikke må nøle med å høre med fotografen om gode tips her. De har ofte utført flere elopements, og har flere gode tips på lur!

Tidslinje for elopement-dagen

Men for de av dere som allikevel trenger å se for dere en typisk elopement-dag, kan Christin fortelle at den kan se slik ut:

Kl 10.00: Sen frokost, god stemning og klargjøring sammen eller hver for seg.

Kl 12.00: «First look» – veldig populært!

Kl 13.00: Vielse

Kl 14.00: Roadtrip til episke lokasjoner i Norge

Kl 17.00: Tid for mat (Restaurant, hjemmelaget eller piknik)

Kl 20.00: Klar for eventyr: Klatre, gå, snakke, le, kysse, og slappe av.
Mulighetene er mange.

Kl 22.00: Nyt solnedgangen med Champagne og første dans som nygift.

Merk at tidspunkt for fotografering ikke er spesifisert. Det er nemlig vanlig at hele dagen blir dokumentert under en elopement.

brudepar som hopper i havet under fotografering på deres elopement

Derfor velger brudepar elopement:

 • De ønsker at opplevelsen skal være 100% deres egen uten maler og regler. Seremonien er ofte viktig og ønskes gjennomført uforstyrret.
 • Paret er hardtarbeidende og har lite tid sammen. En elopement føles mer som en ferie i stedet for et stort arrangement der mye må organiseres.
 • Paret ønsker å bli gift umiddelbart og ha festen på et senere tidspunkt.
 • Stress rundt familierelasjoner, hvem som skal inviteres og hvordan disse skal plasseres «til bords».
 • Mange par trives ikke i rollen som festens midtpunkt.
 • Paret synes de får for lite eller ingen tid sammen på selve bryllupsdagen, da mye av dagen går med til å underholde gjester, samt holde styr på selve arrangementet.

Fra skam til eventyrlyst

Elopement har ikke alltid vært forbundet med en positiv opplevelse.

– Uttrykket kommer fra en tid da par gjerne stakk av fra en situasjon som ikke passet omgivelsene. Derfor ble det ofte forbundet med skam. Elopements har vært stigmatiserende, men har i nyere tid fått en oppblomstring i positiv retning. Skam har blitt erstattet med eventyrlyst og fokus på den intime opplevelsen paret imellom.

Mange par opplever tanken på å planlegge et bryllup som stressende. Samtidig kan en mer intim feiring gi større, mer kreative muligheter.

brudepar som omfavner hverandre

Skam har blitt erstattet med eventyrlyst og fokus på den intime opplevelsen paret imellom.

— Christin Eide

En seremoni i det fri

Fri ferdsel og muligheten til å ha en rettmessig seremoni så og si hvor som helst, har gjort Norge til et yndet mål for eventyrlystne gifteklare.

– Jeg har ved flere anledninger fotografert vielser på toppen av fjell. Men er man ikke interessert i å gå på tur på bryllupsdagen, er det nok av magiske lokasjoner som bare ligger et steinkast unna nærmeste bilvei, kan Christin forsikre oss om.

– Bare fantasien setter stopper for hvor magisk dagen kan bli!

Elopement i Norge på toppen av et fjell

Hvis du ikke har fått oppleve noe av det vakreste Norge har å by på, kan bryllupet ditt være en perfekt grunn til å dra i gang eventyret.

Christin Eide

Men hvordan gjennomfører man en vielse ute i det fri?

– I dag kan flere vigsler skje i det fri, og noen aktører gjør dette mer enn andre. Jeg har hatt både ordfører og human etisk vigsler opp på fjelltopper, forteller Christin. som opplever lite utfordringer rundt selve vielsen.

– Men jeg tror det viktigste er at man er tidlig ute med å avklare hva man ønsker for å se om det kan la seg gjøre. Ønsker man vielse på en fjelltopp, er det for eksempel viktig å avtale dette i god tid da noen er lettere å få med seg enn andre, tipser hun.

For det er faktisk slik at de fleste vielsene i såkalte elopements faktisk blir utført utendørs – på en lokasjon.

– Dette er en viktig del av opplevelsen paret er ute etter. En av de største avgjørelsene i livet er å si ja, og parene ønsker dette blandet med den fantastiske følelsen episke omgivelser gir, understreker Christin.

– Hvis du ikke har fått oppleve noe av det vakreste Norge har å by på, kan bryllupet ditt være en perfekt grunn til å dra i gang eventyret. Man kan også kombinere elopement med en rekke aktiviteter, så det er bare å gjøre drømmene til virkelighet, avslutter Christin.

champagnesprut som avslutning på elopementet

Populære steder for elopement i Norge:

 • Lysefjorden/Preikestolen
 • Aurland
 • Geiranger
 • Trollstigen
 • Lyngsalpene
 • Lofoten
 • Senja
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: