Elopement på kjærlighetsøya Kypros

Elopement på Kypros byr på fantastiske bildemuligheter
Elopement på Kypros byr på fantastiske bildemuligheter

Frister det med et annerledes bryllup? La deg inspirere av Maria og Sean Mumford som valgte et intimt elopement på øya som betydde mest for dem, nemlig Kypros.

Tekst: Redaksjonen Foto: Alena Belan. Merk: Elopementet fant sted før korona.

Hvordan kom dere på ideen om elopement på Kypros?

– I utgangspunktet var ikke situasjonen vår veldig stereotypisk. Jeg var bosatt i Russland, mens mannen min bodde i Norge. For giftemålet kunne vi derfor velge et helt eget sted. Kypros er vårt spesielle sted – det var nemlig her vi møttes første gang og ble forelsket. Derfor var det ingen tvil – vi skulle ha vårt elopement på Kypros!

Hva var årsakene til at dere ønsket elopement sammenlignet med et mer tradisjonelt bryllup?

– Enkelt og greit: Vi ønsket noe uvanlig og spesielt bare for oss to!

Hvor lenge planla dere elopementet?

– Det tok omtrent to måneder å planlegge elopementet. Det var også veldig enkelt, jeg planla alt på nett via e-post og sosiale medier.

Hva var den beste delen ved elopement på Kypros?

– Det beste var den unike atmosfæren på «kjærlighetsøya» vår. Vi giftet oss i en veldig gammel bygning med lang historie. Skjønnheten til Kypros og historien vår var «perfect match»! Den dagen var vi så glade og avgjørelsen vår var et av de beste valgene vi noensinne har tatt!

… Og hva var ikke fullt så bra?

– Det var et tøft øyeblikk da vi ikke kunne få tak i gifteringer! Vi var i hver eneste smykkebutikk over hele øya, og overalt vi fikk beskjed om at ringene må tilpasses og bestilles noen uker før bryllupsdagen. Men vi hadde jo bare en natt! Rett før stengetid, i den siste butikken vi hadde sett oss ut – fant vi ringene våre. De var perfekte!

Les også: Elopement i Norge – slik går dere frem

Hvordan var de praktiske tingene – som seremoni og det å gifte seg i utlandet?

– Seremonien var veldig vakker og så spesiell! Regjeringskontoret hjalp til med alt fra å svare på mine millioner spørsmål under planleggingen til å lage apostille til vielsesattesten. De gjorde virkelig sitt for å gjøre denne dagen spesiell for oss.

Gifter man seg i utlandet og en part har utenlandsk statsborgerskap kan man enten gjøre det etter norsk rett eller utenlandsk rett. Hvilke valgte dere og hvordan opplevde dere prosessen?

– Vi giftet oss etter Kypriotisk rett og da vi kom til Norge, leverte vi papirene til Folkeregisteret. Slik ble vi registrert i Norge og det hele gikk veldig greit for seg. For å registrere ekteskapet i mitt hjemland, Russland, var det likt som i Norge – vi leverte papirene til myndighetene der som registrerte det.

Les mer om ekteskap hvor en har utenlandsk statsborgerskap her.

Elopement på Kypros

Hvis du kunne gjøre det igjen – hva ville du gjort annerledes og hva ville du gjort på samme måte?

– Jeg ville aldri byttet fotograf – hun var fantastisk! Men vi hadde sikkert tatt gifteringer med oss – selv om jakten etter de perfekte gifteringene gjorde dagen vår unik.

Tok dere bryllupsreise rett etter, og i så fall hvor?

– Etter seremonien fortsatte vi bryllupsreisen på denne magiske øya. Vi utforsket så mange fantastiske steder. Kypros er virkelig et bra sted for bryllupsreise!

– Et annet pluss med elopement er at du enkelt får kombinere bryllup og bryllupsreise. Perfekt for dem med lite budsjett!

-Et annet pluss med elopement er at du enkelt får kombinere bryllup og bryllupsreise. Perfekt for dem med lite budsjett!

Når og hvordan fortalte dere venner og familie, og hvordan reagerte de?

– Familiene og vennene våre var veldig støttende og forståelsesfulle. Bestevenninnen min hjalp meg med å velge brudekjole noen dager før jeg reiste til Kypros. Svigerforeldrene mine, som jeg aldri har møtt før personlig før, men via telefon, skrev et varmt brev som vi åpnet på bryllupsdagen. Det var så rørende og så søtt!

Jakten etter gifteringer

Hva er dine beste tips for planlegging og gjennomføring med en elopement

– Ikke vær redd for å gjøre det! Det er mye lettere enn du tror. I tillegg er det mange selskaper som kan hjelpe deg med alt det praktiske. Ikke glem å kjøpe gifteringer hjemme! Og for meg er fotograf en av de viktigste delene av bryllupet, så legg heller litt penger her, så du er sikret vakre bilder.

– Til sist: Husk at denne dagen handler om dere to. Dette er et intimt øyeblikk bare for to personer som er forelsket i hverandre. DIN historie, DITT liv, DIN kjærlighet.

Ikke vær redd for å gjøre det! Det er mye lettere enn du tror. I tillegg er det mange selskaper som kan hjelpe deg med alt det praktiske.

Les også: Slik finner dere perfekte gifteringer

Litt praktisk informasjon om elopement i utlandet

Hva bør man tenke på hvis man skal gifte seg i utlandet og en har utenlandsk statsborgerskap?

– Dere bør undersøke med myndighetene i landet dere skal gifte dere i hva de krever av attester og dokumentasjon, kan Skatteetaten opplyse.

– Dersom det kreves en ekteskapsattest, såkalt «certificate of no impediment to enter into marriage», må dette søkes om. Den som er bosatt i Norge må sende inn egenerklæring og forlovererklæring. En slik forlovererklæring fylles ut av en person over 18 år, som kjenner deg godt, og som kan bekrefte opplysningene i skjemaet.

– Det er ikke noe krav om at det er de samme forloverne som er med på vielsen, informerer Skatteetaten. Les mer om forlovererklæring her.

I tillegg må den som er bosatt i Norge fylle ut et dokument med informasjon om «tilkommende».

Hva må man gjøre i etterkant av vielsen?

I etterkant av giftemålet må Skatteetaten få oversendt originale attester for å kunne registrere en såkalt utenlandsk vigsel. Dette vil si at attesten må ha apostillestempel eller være legalisert av landets utenriksdepartement. Attester som er verifisert av norsk utenriksstasjon godtas også, opplyser Skatteetaten.

Hva betyr apostille og apostillestempel?

Apostillestempel er en måte å gjøre dokumentasjon «godkjent» for bruk i utlandet. På Skatteetaten forklarer de det slik:

– Norske dokumenter som skal brukes i land som har sluttet seg til Haag-konvensjonen, kan få apostillestempel av Statsforvalteren. Du må selv sende dokumentet til Statsforvalteren for å få påført apostille, og her må du også oppgi hvilket land dokumentet skal brukes i. Attester som skal brukes i nordiske land behøver derimot ikke apostille.

Merk at oversettelse kan være nødvending hvis ikke attesten er skrevet på engelsk, dansk, svensk, tysk, fransk, portugisisk, italiensk eller spansk.

Les mer om ulike vielsesformer her.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: