Bryllupseksperten | 10 tips til hvordan dere får en vellykket bryllupsmiddag – med dos’ and dont’s

10 tips til en vellykket bryllupsmiddag

Etter over 40 bryllup på samvittigheten har jeg opplevd det meste under bryllupsmiddager. Med andre ord: Jeg vet hva som skal til for at det blir en suksess.

Her kommer mine tips for en vellykket bryllupsmiddag.

Tekst: Nina Andersen | Prosjekt Bryllup AS Foto: Nolita Studio
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Jeg har alt fra uerfarne servitører til fulle onkler og fantastiske overraskelsmomenter i ryggsekken av opplevelser fra bryllupsmiddager. Her ønsker vi jo at gjestene (og brudeparet) skal kose seg og nyte, og vi ønsker ofte en lett og ledig stemning, men ikke rotete. Derfor er struktur minst like viktig som humor når det kommer til toastmaster.

— Nina Andersen

1. Tydelig bordoversikt

Opplevelsen av bryllupsmiddagen starter når gjestene skal finne sin bordplassering. Her er det svært viktig at dere har en god og tydelig oversikt. Gjestene bør enkelt finne sitt eget navn, og enkelt forstå hvor de skal sitte. Om dette ikke er gjort vil det føre til spørsmål og litt mer stress, og det føles uoversiktlig og dårlig planlagt for gjestene. Dette vil være en dårlig start på bryllupsmiddagen, men det unngår du med en tydelig bordoversikt.

Det er mange kreative og gode måter å gjøre dette på – her er Pinterest med søkeordet «seatingplan» din beste venn.

2. Detaljert kjøreplan er essensielt for en vellykket bryllupsmiddag

Kjøreplan er noe dere bør sette bort og slippe å ha kontroll på selv. Dette er toastmaster sitt ansvar, men dere må gjerne hjelpe toastmaster for å finne formen, da denne er svært viktig for en vellykket bryllupsmiddag.

Hjelp toastmasteren med hva som er viktig, og hvem toastmasteren må jobbe sammen med for å få den komplett. En god støttespiller for toastmasteren er hovmesteren. Hovmesteren har lang erfaring med bryllupsmiddager og vil være behjelpelig med timing av mat og drikke i forhold til taler og andre innslag. Det er også viktig at alle som er nevnt i kjøreplanen vet hva de skal gjøre når. Så et møte med talerne, underholdere, DJ/lyd- og bildeansvarlig må gjøres før bryllupsdage slik at alle vet hvilke tidspunkter de har å forholde seg til. Den detaljerte kjøreplanen bør inneholde:

 • Introduksjon av taler (toastmaster)
 • Taler med taletider
 • Innslag/underholdning med tider
 • Servering
 • Sjenk
 • Rydding
 • Pauser

Til taler og innslag er det viktig å avklare på forhånd hva som behøves av teknikk til fremvisning av f.eks. video/bilder, mikrofon og evt. annet. 

 

3. Praktisk informasjon

Når alle sitter til bords og toastmaster ønsker velkommen er det viktig med praktisk informasjon til gjestene som:

 • Toaletter
 • Pause(r)
 • Nødutganger
 • Dagens meny
 • En dedikert «tilbake til bordet»-låt som spilles når gjester skal tilbake til bordene etter pausene

Om man velger å droppe dette kan det føre til unødvendig mas og undring fra gjester om når pause(r) skal være. Det kan også føre til mye gjennomtrekk til og fra toalettet, og noen som må lete og spørre etter toalettet. Dere ønsker at bryllupsmiddagen skal gå mest mulig smooth, og ved å tenke på og informere om «alt» vil dere enklere få til en vellykket bryllupsmiddag.

4. Riktig toastmaster

Toastmaster er en svært viktig brikke for å få en vellykket bryllupsmiddag. Det er fort gjort å lete etter den morsomme bryllupsgjesten som er god på å lage topp stemning og gi han/henne toastmaster-rollen. Men om toastmaster er morsom, men ikke strukturert, risikerer dere en ustødig kjøreplan som igjen kan gi dere kald hovedrett og teknisk rot. Så sørg for å ha en toastmaster som er strukturert og har kontroll på kjøreplanen og tar jobben seriøst.

Samtidig kan en for seriøs toastmaster kan gi dere en platt og tørr bryllupsmiddag. Så let etter gjesten som er strukturert og har glimt i øyet, da er dere er på god vei mot en vellykket bryllupsmiddag. Om dere ikke har en passende toastmaster i gjestelisten finnes det også mange som tilbyr sine profesjonelle toastmaster-tjenester til brudepar.

5. Taletider sørger for en vellykket bryllupsmiddag

Taler kan fort drøye og bli for lange. Det kan føre til at bryllupsmiddagen blir alt for langtekkelig og til tider uinteressant. For, helt ærlig… Hvor spennende er det å høre en 20 minutter lang historie om brudens oppvekst?

For å ha en vellykket bryllupsmiddag mener jeg det er et must å ha kontroll på, og begrense taletiden. Dette vil gi dere taler med punch, hvor de gode poengene og historiene kommer tett, det gir gjestene en mer dynamisk opplevelse av middagen uten for lange pauser hvor de lurer på om de kan spise eller ei, og det gjør at timene rundt bordet ikke blir for lange. Jeg vil anbefale å sette taletiden fra 2-5 minutter.

Gjør det klinkende klart at det ikke er rom for en full onkel på slutten av middagen som ikke står i kjøreplanen. Det opplevde jeg en gang for noen år siden, og det ble som et mareritt for den fortvilte bruden…

6. Mathensyn

Pass på å be om informasjon om mathensyn i invitasjonen. Mathensyn går i all hovedsak på allergier og livsstillsvalg som f.eks. vegansk kosthold. Be også om informasjon om det er noe spesielt gjestene ikke liker. En bryllupsmiddag er ofte ganske kostbart og man ønsker jo at gjestene nyter hele middagen – noe som er med på å gi de og dere en god opplevelse.  Og som regel er det ikke noe problem å ta hensyn til dette i oppsett av middagen så lenge det er avklart i god nok tid på forhånd og kommunisert med kokken.

7. Overraskelsesmoment

Skal et WOW-øyeblikk ingen av gjestene forventer. Noe som får frem smilet og løfter stemningen enda noen hakk er så absolutt å anbefale.

Det er mye forskjellig dere kan gjøre, men mange velger å gjøre en eksepsjonell entré med drinker eller shots. Noe jeg har planlagt i flere bryllup er å skru av lyset i lokalet og la servitørene komme inn med brett til alle gjestene med drinker med stjerneskudd i. Dette har ofte vært akkompagnert av en form for underholdning for å få skikkelig prikken over i’en. Jeg har veldig god erfaring med å bruke underholdning i ulike former.

For å hente tips til dette punktet henvendte jeg meg til en ekspert på underholdning. Mariann (Surfe)Rosa Thomassen i Popjoy DJ-Booking:

Book den beste DJ’en som også kan synge, og plutseleg tek mikrofonen og syng favorittsangen til brudeparet! #thatmoment

Mariann Rosa

8. DJ under middagen

For å ha en vellykket bryllupsmiddag vil jeg anbefale å investere i en DJ under hele bryllupsmiddagen.

DJ i bryllup opplevde jeg for første gang under et bryllup jeg planla på en takterrasse i NYC i 2014. For meg var dette nytt den gangen. DJen booket vi bare inn til kvelden, men jeg så virkelig verdien av å ha DJ under bryllupsmiddagen. Nå booker jeg det inn i de fleste av bryllupene jeg arrangerer. Ved å ha en profesjonell DJ under hele middagen har dere en som kontrollerer lydbildet, følger kjøreplan og stemning i festen. Dere har også en som styrer det tekniske i forhold til lyd og bilde under taler.

9. Pauser

Jeg anbefaler å legge inn en felles pause i kjøreplanen. Det er viktig at denne times i forhold til matserveringen. Jeg vil anbefale å legge den til når servitørene rydder av etter hovedrett, og den bør vare i 15-20 minutter. Da får gjestene tid til å strekke på beina og gjøre unna toalettbesøk osv.

Noen velger også å legge inn to pauser om det er mye taler, bare pass på at de alltid er timet med maten. En utfordring etter pauser kan være å få alle gjestene tilbake til bords. Å få toastmaster til å være gjeterhund og mase på gjestene for å få dem inn er ikke å anbefale, det tar tid og er ikke en veldig hyggelig oppgave for toastmaster. Men, å ha en låt som gjestene på forhånd har blitt informert om at: «Når denne spilles på høyt volum skal de tilbake til bordene etter pausen.» Det blir alltid suksess! Om toastmaster velger en litt morsom låt vil dette også føre til et smil om munnen og god stemning mens gjestene finner sine plasser igjen.

Tips: Pausen etter hovedrett er ofte godt timet med golden hour. En tid under middagen fotografen gjerne ønsker å ha dere med ut i det fine lyset for å ta bryllupsbilder.

10. Servitører

Tradisjonelt sett i norske bryllup bruker man bekjente som servitører og kjøkkenhjelp under bryllup. Som bryllupsplanlegger ser jeg virkelig verdien av å ha profesjonelle til dette. Sørg for å ha en profesjonell hovmester som har med sitt team til å holde kontroll på middagen. Etter min mening legger dere for mye jobb og penger ned i bryllupet, middagen og alt rundt, til at dere skal ha tomme glass ved bordene, lite effektiv servering og rydding av stressede damer i 50-årene. Ved at dere booker profesjonelle (ofte utdannede) servitører har de kontroll på kjøreplanen, og er vant med å jobbe sammen i team. De har ansvar for sine bord og sørger for at glassene er fylt opp og at servering og rydding går så sømløst som overhodet mulig.

Etter å ha arrangert flere titalls bryllup siden 2013 er dette mine absolutt viktigste dos’ and dont’s når det kommer til bryllupsmiddagen. Jeg håper disse tipsene vil hjelpe dere på veien mot en vellykket bryllupsmiddag. Bare husk å planlegg i god tid og tenk gjennom alle detaljer. Vær gjerne en støtte for toastmaster i forhold til utforming av kjøreplan om dere føler at han/hun trenger det.

Masse lykke til! Og kos deg videre med planleggingen av livets største fest!

Har du mer du lurer på i forhold til bryllupsmiddagen? Følg med på Instagramkontoen til Ditt Bryllup hvor jeg kommer til å holde en Q&A om akkurat dette temaet!

Hilsen Nina – Prosjekt Bryllup

Bryllupseksperten

Nina Andersen er en del av vårt ekspertpanel og skriver fast for Ditt Bryllup i sin egen spalte «Bryllupseksperten». Her finner du alle hennes tidligere temaer og saker:

Å planlegge bryllup på budsjett | Underholdning i bryllupet | Stil og tema til bryllupet | Hvorfor velge profesjonell fotograf? | Slik blir du prosjektleder i egen bryllupsplanleggig | Bryllup i Portugal | Bryllup i Frankrike | Bryllup i Danmark | Bryllup i Spania |

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: