Endre navn? Slik gjør dere det

par som kysser

Skal dere gifte dere og ønsker å hete det samme? Å endre navn er faktisk veldig enkelt, men det er noen ting man likevel bør huske på først.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty

Mens det før i tiden ikke engang var et spørsmål om kvinner skulle endre navn til ektemannens etternavn (selvfølgelig skulle de det), er det i dag mer vanlig å enten beholde navnet sitt, eller at begge tar hverandres navn.

Det skulle man i hvert fall tro. Men selv om Norge er et av de mest likestilte landene i verden, gjelder det tydeligvis ikke når vi skal gifte oss. Fremdeles i dag er det mange norske kvinner som tar ektemannens navn, slik at hele familien heter det samme.

Slik går du frem når du skal endre navn

Selve prosessen med å ende navn er såre enkel. Du kan endre ditt eget navn, og navn til barn du har foreldreansvar for, hvis de er over 16 år. Du endrer kjapt navnet ditt på Skatteetatens nettside her.

Dersom saken godkjennes automatisk, registreres navneendringen umiddelbart. Det kan imidlertid ta inntil fire uker å behandle en søknad manuelt. Om søknaden din har gått til manuell saksbehandling, vil du få beskjed. Da logger du elv inn og ser status på saken din.

Når det nye navnet ditt er registrert, mottar du en bekreftelse på navneendringen i innboksen din i Altinn.

FRA «POSH» TIL BECKHAM: Noen valg er enklere enn andre – gifter du deg med Beckham er det vel ikke så mye å lure på..   Foto: RB/Bauer-Griffin/GC Images

Dette må du huske på før du skal endre navn

Det er ikke alltid bare bare å endre navn. I Norge skiller vi mellom frie og beskyttede etternavn.

Dersom et etternavn deles av flere enn 200 personer her til lands, er etternavnet såkalt fritt. Man kan som hovedregel velge fritt blant frie etternavn.

Du kan sjekke på Statistisk sentralbyrås navnesøk her hvor mange som har etternavnet du vil ta.

Hvis 200 personer eller færre i Norge har det gjeldende etternavnet, regnes navnet som beskyttet. For at du skal kunne ta et beskyttet etternavn, må alle som allerede heter det, samtykke.

Man kan også ta et beskyttet etternavn dersom man har en tilknytning til navnet.

For eksempel hvis din ektemann eller kone heter det. Eller ved slektskap, samboerskap der man har bodd sammen i minst to år eller har felles barn, adopsjon, steforeldreforhold eller fosterforeldreforhold.

Da vil saksbehandler ta kontakt med deg hvis det er behov for dokumentasjon.

Dersom du vil endre navnet ditt til å ha to etternavn, må du skrive etternavnene med bindestrek. Ønsker du å unngå bindestreken, må du velge det ene etternavnet som mellomnavn.

Nå kan du endre navn digitalt

NYTT NAVN MED ET KLIKK: I dag kan du kjapt registrere nytt navn elektronisk. Foto: Kelly Sikkema /Unsplash

Må gå ti år mellom hvert navnebytte

Husk at om du er over 16 år, kan du i utgangspunktet ikke ta, endre eller fjerne fornavn eller etternavn mer enn én gang hvert tiende år.

Unntakene er likevel følgende om du:

  • Tar etternavnet til en ektefelle eller en samboer som du har bodd sammen med i minst to år, eller som du har barn sammen med.
  • Tar et etternavn som du har hatt tidligere.
  • Tar etternavnet til steforeldre, fosterforeldre eller adoptivforeldre.
  • Endrer fornavnet tilbake til det fornavnet du hadde før du endret det.
  • Tar, endrer eller sløyfer fornavn eller etternavn dersom det foreligger særlige grunner.

Så endret du for eksempel navnet ditt året før du møtte drømmepartneren din og vil hete det samme, kan du altså likevel endre etternavnet ditt dersom dere eksempelvis gifter dere.

Hailey Bieber skiftet navn da hun giftet seg

FRA BALDWIN TIL BIEBER: Hailey Bieber tok ektemannens navn da de giftet seg i 2018. Til Bustle har hun uttalt at «It took some getting used to, for sure. It’s definitely strange, it takes adjusting.» Foto: Crown Media/MEGA/GC Images

Huskeliste til etter navneendring

Akkurat som når man endrer ny adresse, må du selvsagt huske å endre alle steder det gamle navnet ditt står.

Husk å endre navnet ditt i pass og førerkort, hos forsikringsselskap, din lokale bank og eventuelt hos Posten. Meld navneendring til alle abonnementstjenester som strøm, mobiltelefon, bredbånd, streamingtjenester, aviser og lignende. Bytt navn på ringeklokke og postkasse.

Glem ikke å endre navn på sosiale medier, e-postsignatur og eventuelt ny e-post, i tillegg hos nettbutikker og nyhetsbrev du er påmeldt hos.

Les også: Elopement i Norge – slik går du frem

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: