Forlovelsesfotografering – hva er egentlig det?

Forlovelsesfotografering av et kjærestepar i sterk vind utendørs

Forlovelsesfotografering må være et av fotobransjens vakreste og mest romantiske ord! Men hva betyr det egentlig, og ikke minst innebærer det for deg som kommende brudepar? Bryllupsfotograf Andrea Hestad forklarer!

Tekst: Julie Opsvik Foto: Andrea Hestad

Andrea Hestad er kvinnen bak Hestad Media og Hestad Foto. Hun legger stadig ut vakre bilder av brudepar på sin Instagram-konto @andreahestad. Det ene bildet, som her er hovedbilde, var rett og slett så fengslende at vi var nødt å starte en dialog med henne. Bildet viste seg å være fra en forlovelsesfotografering – og her kommer en liten guide i hva dette innebærer og hva du bør tenke på i for en forlovelsesfotografering.

Forlovelsesfotografering – for et vakkert ord! Hva innebærer og betyr det?

Forlovelsesfotografering er rett og slett en parfotografering, eller prøvefotografering, før man gifter seg.

Dette er en kjempefin mulighet til å bli bedre kjent med fotografen, samtidig som man kan få fine bilder til trykksaker som kan brukes i bryllupet. Det fører til at man er mer avslappet rundt fotograferingen på selve bryllupsdagen, og man vil få mye finere bilder.

Forlovelsesfotografering av brudepar i solnedgang

Hvorfor tar man forlovelsesbilder?

Jeg inkluderer en forlovelsesfotografering i alle pakkene mine, slik at brudeparene skal føle seg mer avslappet og komfortable foran linsen. Det er ikke noe hemmelighet at de fleste av oss ikke er vant med å stå foran et kameraet, og målet mitt er å vise alle brudeparene mine hvor fantastisk fine de er – akkurat som de er! ❤️ Det er så gøy, for da er vi alltid så glade for å se hverandre igjen på selve dagen.

Du får se parene i en unik setting! Hvordan oppfører de fleste seg?

De aller fleste er nervøse til å begynne med, men blir varmere i trøyen etterhvert. Mannen er ofte positivt overrasket i etterkant over hvor kjekt det faktisk var, og det er alltid gøy å høre. Stemningen kommer veldig an på paret som skal fotograferes, for det vil til syvende og sist være mye mer naturlig å fange den tøysete stemningen mellom et lekent par, enn å tvinge de inn i en unaturlig romantisk setting.

Jeg oppfordrer alltid til litt kliss da - det er tross alt ikke hver dag man gifter seg!

Andrea Hestad
forelsket par ved stranden

Hva bruker brudeparet disse bildene til?

Bildene kan brukes til forskjellige trykksaker i forbindelse med bryllup. Jeg har hatt par som har brukt det til invitasjoner, til kirken, pyntet lokalene med de, lagt ut i avisen i forkant av bryllupet og mye mer. Jeg anbefaler å ta bildene tidsnok til at man kan bruke bildene til f.eks invitasjoner, men har opplevd å hatt prøvefotograferingen dagen før bryllupet også, og både jeg og parene har hatt stor glede av det.

Det er kjempenyttig for fotografen å vite hvordan kjemien og samspillet mellom paret er, da det gjør det mye lettere å planlegge en knirkefri fotografering på selve dagen

Hvordan klær har man på seg og hvordan styler man seg?

Når det kommer til antrekk, anbefaler jeg å velge nøytrale farger på klærne til mannen, og gjerne penbukse og skjorte. Klær som beveger seg i vinden er alltid helt supert for bruden. Mye bevegelse i bildet gir en kjempefin stemning og er prikken over i’en. Lange, løse kjoler, spesielt med splitt, er helt nydelig.

Det viktigste er at paret føler seg fine, om det så er med hverdagsklær eller pyntet. Ofte har de også en stilguide med tips til klær og farger man kan ha på, og ofte kan man finne mye flott inspirasjon inne på Instagram eller nettsiden til fotografen man har valgt.

Klær som beveger seg i vinden er alltid helt supert for bruden.

— Andrea Hestad
Forelsket brudepar omfavner hverandre under en forlovelsesfotografering i solnedgang

Har du noen andre tips til kommende brudepar?

Om dere har mulighet, anbefaler jeg å ta det samme dag som prøvetimen hos frisøren! Da føler man seg som regel ekstra fresh 😊 Snakk med fotografen om å ha med rekvisitter, som f.eks blomster, en fin sykkel, piknikkurv eller hva det måtte være. Det er kjempefint å ha med litt personlighet på bildene, men husk også å undersøk nøye stilen til fotografen du booker.

Alle fotografer er forskjellige og jobber på forskjellig måte, så finn en fotograf som tar bilder i stilen du liker, stol på fotografen din og still spørsmål i forkant om det er noe du lurer på. Prøv å definer hva det er du tiltrekkes av i bildene; er det f.eks fargene, stemningen, poseringene eller redigeringsstilen?

Psst...
Alle fotografer har sin egen måte å redigere og utnytte lyset på, så det er viktig at man har sett på dette i forkant, slik at man ikke ber en fotograf med en moderne stil, redigere bildene sine veldig tradisjonelt (eller omvendt!).

— Andrea Hestad

Hvor foregår det?

Fotografen vet som regel om mange fine perler til fotograferingen, og som man kan se på ene bildet jeg tok, så er været veldig sjeldent en hindring for flotte bilder. Mange lurer på om vi burde ta de der brudebildene skal tas, og svaret på det vil nok variere fra fotograf til fotograf. Personlig synes jeg ikke det er nødvendig, da det ofte er flere måneder mellom forlovelsesfotograferingen og bryllupet. Både naturen og lyset har endret seg mye dersom det er utendørs, så det vil ofte bli ganske forskjellige uttrykk i bildene.

Jeg anbefaler å snakke med fotografen man har booket, da det er hun/han som sitter med ekspertisen der. Man kan ta bilder i alt fra kafeer til fjelltopper, det er kun fantasien som setter grensene. Vær da obs på at det kan påløpe ekstra kostnader dersom fotografen må reise ekstra langt, også om man får selve fotograferingen gratis.

Hvor mye koster en slik fotografering? Og hva bør man tenke på ved bestilling av dette hos en fotograf?

Prisen på dette vil variere fra fotograf til fotograf. Hos noen er man nødt å bestille en fotografering utenom bryllupsfotograferingen, og da er det de vanlige prisene til fotografen som gjelder. Ofte koster selve fotograferingen rundt 1500kr, og så kommer produkt/bilder i tillegg.

Pass på å planlegg i god tid om man ønsker en spesiell årstid, slik at man er sikret plass i kalenderen. Dette gjelder spesielt fra høsten og mot jul, da dette ofte er den travleste tiden på året. Mitt inntrykk er at de aller fleste ønsker å ha en forlovelsesfotografering, og det er noe jeg vil anbefale på det varmeste.

Jeg anbefaler å høre om dette når man bestiller bryllupsfotografering, og eventuelt bestille parfotografering samtidig.

— Andrea Hestad
Portrettbilde av Andrea Hestad

Andreas tips til forlovelsesfotografering

  1. Ta gjerne bildene på høsten/vinteren når solen er lavt på himmelen hele dagen, eller gå for å ta det på kveldstid på våren/sommeren. Lyset blir så mykt og varmt, noe som passer veldig fint til stemningen man ofte ønsker.
  2. Ta dere gjerne litt god tid før fotograferingen. Kanskje dere vil ha bilder av ringene? Da er det ekstra fint med velstelte negler.
  3. Slapp helt av, kle deg i noe du føler deg fin i, og tenk gjerne ut noen sanger dere vil høre på. Musikk hjelper ofte på stemningen om man er litt nervøs.
  4. Ikke vær redd redd for været! Tåke, regn eller vind kan være minst like fint og romantisk som en skikkelig solnedgang.
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: