Forlovelsesringer «på budsjett» – slik kan du spare tusenvis av kroner

Fargerike edelstener som safir, rubin og smaragd er ikke bare forbeholdt kongelige bruder. De passer helt perfekt til en vakker forlovelsesring - til en hyggeligere pris.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Canva og produsentene

Har du planer om å fri? Du trenger faktisk ikke å svi av flere hundretusener av kroner på en ring.

Det finnes massevis av vakre, fargerike edelstener perfekte til forlovelsesringer «på budsjett». Men hvilke stener egner seg til en slik ring? Hvilke former og fasonger kommer de i og hva påvirker prislappen?

Her deler ekspertene sine beste tips til vakre forlovelsesringer «på budsjett».

– Det er egentlig ingen sammenheng mellom type edelsten og pris. En rubin kan variere fra rimelig til ekstremt dyr etter fargegraden, altså hvor ren stenen er og hvor transparent den er, sier Tirill Steenberg hos David-Andersen, avdeling Fornebu.

– På rubinen sier man at den optimale fargen skal være «dueblod-rød». Men hvis man synes at det er like fint med en mer rosa-rød farge, kan man få slike rubiner til en lavere pris.

Det viktigste man bør tenke på hvis man skal velge en forlovelsesring med en farget edelsten er hvor mye stenen tåler. 

tirill stenberg
Tirill Steenberg

– Edelstener graderes etter et system som kalles Mohs skala, der de får en verdi mellom 1 til 10, basert på hvor harde de er og hvor lett de kan bli ripet opp.

Og siden forlovelsesringer normalt sett brukes hver dag, er det viktig at stenen tåler hverdagsbruk, mener hun.

– Diamant er jo desidert den edelstenen som tåler hverdagsbruk best.

Det betyr ikke at andre fargesteiner ikke egner seg.

– Men det er greit å vite at man må være litt mer forsiktig med disse. Basert på dette kan det være lurt å velge en safir. De kommer også i mange ulike farger.

– Safirer scorer nemlig 9 av 10 på Mohs skala, og er jo kjent fra blant annet forlovelssringen til prinsesse Diana. Andre stener som egner seg til bruk i forlovelsesringer kan være røde rubiner eller morganitt – som er en ukjent sten for mange, men som har en nydelig ferskenrosa og delikat farge.

Dette symboliserer og representerer de ulike edelstenene

– Dette kommer nok litt an på hvem du spør, for hvis man googler en type edelsten vil man finne utrolig mange forskjellige beskrivelser av hva samme sten betyr.

– Vår erfaring er at de aller fleste kundene våre velger edelstener etter utseende heller enn symbolikk. Hvilken sten som passer til for eksempel hudtone eller øyenfarge, en sten i favorittfargen deres og lignende.

Noen kommer til David-Andersen og faller helt for en sten de kanskje aldri har sett eller hørt om før, forteller hun.

– Man skal også huske på at edelstener er naturlige, og man finner derfor sjelden to stener som ser helt identiske ut. Ofte har man kanskje en spesiell tilknytning til en spesiell sten også.

– Sjefen min, for eksempel, er gift med en mann fra Colombia, og hun har derfor en colombiansk smaragd i forlovelsesringen sin.

Likevel er det mange som enes om at en rubin for eksempel, representerer mot og lidenskap. Safirer blir ofte forbundet med ærlighet og lojalitet, mens smaragder ofte knyttes til harmoni og fruktbarhet.

— Tirill Stenberg

– Ametyster sies å ha helbredende egenskaper og beskytte mot negativ energi. Mens en morganitt skal symbolisere betingelsesløs kjærlighet – og burde sånn sett være et godt valg i en forlovelsesring.

Hvilke fasonger finnes på edelstener og hvilke er mest vanlige til forlovelsesringer?

– Alle edelstenene vi selger er slipt og polert. Derfor er det nesten ubegrensede muligheter i forhold til fasong. Vi kan skaffe det aller meste for kundene våre. Likevel er det rund og oval brilliantslip som er det vanligste. Eventuelt en mer firkantet slip, som for eksempel «cushion cut».

– Veldig mange av forlovelsesringene vi selger med farget sten har også diamanter rundt, i en såkalt rosettform. Da får man jo på en måte det beste fra to verdener. Klassiske diamanter, kombinert med en fargesten som gjør ringen mer uvanlig og personlig.

I mange år har det blitt snakket om at en forlovelsesring skal koste cirka to månedslønner, men jeg opplever heldigvis at dette ikke er så viktig lenger.

Tirill Steenberg

– Men det er klart at en forlovelsesring er jo for veldig mange den flotteste gaven man noen gang skal gi partneren sin. Derfor legger mange så mye tid og penger i det som de har mulighet til.

Jeg har solgt forlovelsesringer fra cirka fem tusen og helt opp til et par hundre tusen kroner. Men vi er veldig opptatt av å ha nydelige ringer i alle prisklasser – for at alle kunder skal finne ringen som er helt perfekt for deres smak og lommebok.

— Tirill Steenberg

– Man skal absolutt ikke være redd for å komme til oss fordi man tror vi bare selger kjempedyre produkter. Vi har et enormt utvalg i alle prisklasser, og kan også gi tips om hvordan man kan gjøre det hele litt mer økonomisk der det er ønskelig.

– Én stor edelsten er for eksempel dyrere enn flere små. Så dersom man har lyst til å fri med en blå safir, men synes det blir litt for kostbart, kan løsningen kanskje være å gå for en ring med tre små safirer i stedet for én stor!

I Thune sin kolleksjon Precious by Thune finner du mer klassiske rosettringer med safirer, som kan minne om den prinsesse Diana brukte og som prinsesse Kate nå går med, i tillegg til smaragder og rubiner.

– Før i tiden trodde kongelige at safir hadde evnen til å beskytte en mot fiender. Så det kan være grunnen til at den brukes mye blant kongelige, sier Anne Skjefstad, produktdirektør hos Thune.

– Det finnes fargerike edelstener med ulike typer kvaliteter og egenskaper, litt som med diamanter. Det er mange kriterier som må på plass.

Alt fra størrelse og karat på steinen til klarhet og farge vil avgjøre prisen.

Anne Skjefstad

Hos Thune har de ringer med fargerike edelstener som har en startpris på rundt 7000 kroner.

– Stenene deles inn i precious og semiprecious, altså edelstener og halvedelstener. Mens safir, smaragd og rubin alle er  precious, er eksempelvis topas og ametyst semiprecious.

– Det som er så flott med diamanter er hardheten deres. En diamant ligger på 10 på den såkalte hardhetsskalaen og tåler dermed mye.

Men det samme gjelder også preciousstener, som ligger høyt oppe på skalaen, påpeker hun.

– Safir og rubin ligger på 9. Og det er positivt for en ring som skal brukes mye og som bør tåle litt, slik som en forlovelsesring.

Også typen slip er med på å avgjøre sluttsummen på kvitteringen.

– Vi ser at selv om mange i Norge er veldig tradisjonelle og velger en enstens briljantring, ser vi en trend at folk nå velger ulike typer sliper.

I serien Bridal Eternity har Thune flere ulike sliper, som ovalslip og cushion.

Å heller sette flere små stener sammen til én ring istedenfor å ha én stor sten kan også gjøre prisen på forlovelsesringer litt hyggeligere.

– Når man setter flere mindre stener sammen får man en sten som gjør mer ut av seg. På en firkantet «princess cut» finnes det mange ringmodeller hvor man setter flere stener sammen slik at man får en større look.

– Én diamant på en carat koster mye mer enn fire små stener satt sammen til en carat.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: