Forloverens tale: Slik skriver du talen som møter brudeparets forventninger

forloverens tale

Som forlover til enten brud eller brudgom er det mange forventninger til deg opp mot O Store Bryllup - hvor det hele kuliminerer i en tale! Vi har snakket med forloverekspertene våre - Tonje Reusch Tandstad og Anniken Reusch Pettersen. Her gir de sine beste tips til hvordan du som forlover lager en tale som sitter som et skudd og samtidig passer inn i ethvert bryllup!

Tekst: Redaksjonen Foto: Getty Images
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Dette må du huske på å ha med i forloverens tale

Det aller viktigste man burde fokusere på i talen er å finne en måte å feire ditt vennskap på med bruden. Dette kan gjøres på mange ulike måter, og gjør gjerne en kombinasjon av undernevnte;

  • Et godt tips, hvis du ikke vet hvor du skal starte, er å fortelle hvordan du kjenner bruden eller brudgommen i talen din. Hvor lenge har du kjent vedkommende og hvor kjenner dere hverandre fra? Har dere delt noen morsomme opplevelser sammen? Bryllupet er kanskje ikke det aller beste stedet å komme med «groviser» og litt-på-kanten historier dere kanskje har delt på ferier sammen som unge, men det er lov å være morsom. Hvis du har noen morsomme historier hvor bruden eller brudgommen kommer frem i et godt lys, så er det bare å fyre løs i materialet ditt. Husk at de kun skal skinne denne dagen og pass på å ikke bli for intern!
  • Vær varm; Fortell om hvordan hun/han er som venninne/venn som indikerer nettopp hvor fantastisk hun/han er som person. Si noen ord om hvorfor du setter så stor pris på henne/han og vær gjerne personlig.
  • Ta gjerne med et fint  sitat dersom du synes det passer, men husk å få med hvem det er som har skrevet det eller formuler deg eksempelvis “som en klok mann en gang har sagt..” slik at ingen tror det kommer direkte fra deg.
  • Ikke glem partneren! Er det noe morsomt å fortelle fra hvordan de møttes? Hvordan fremstod brudens/brudgommens førsteinntrykk av han/henne? Si gjerne også noe om hvorfor hun/han er så bra for brudgommen/bruden og ønsk de all lykke for fremtiden sammen.

Hvilken rolle har du som forlover i tale-settingen i forhold til de andre talerne i bryllup?

Forloverens tale er nesten som et blankt lerret i forhold til de andre talerne i et bryllup. Utfordringen er først og fremst å sikre at du ikke gjentar det som blir sagt i de andre talene. Det vil si at som forlover har du egentlig et ganske fleksibelt format og fremgangsmåte til å holde tale i bryllup.

Husk – mange andre kommer til å si fine ord om bruden og brudgommen. Her må du, som forlover, passe deg for å gjenta andre og ikke vær for generell i beskrivelsen. Dersom du ønsker å nevne et framtredende trekk ved bruden eller brudgommen, bør eksemplene du gir være noe som er spesielt for nettopp deres forhold.

Les også: Forventninger til deg og din rolle som forlover

hvordan holde takk for maten tale

FORLOVERENS ROLLE: Som forlover er det absolutt innafor å være morsom – og historier om deg og brud/brudgommen som trekker på smilebåndet må med! Foto: Getty

Det aller viktigste du fokuserer på i talen er en måte som feirer ditt vennskap med bruden.

Når pleier forloverens tale å komme i et bryllup?

Forloverens tale er som regel nummer 4 eller 5 i talerekken.

Dette avhenger ofte av om bruden selv skal holde tale,  og om det er mange talere i nærmeste familie. Brudens forlover holder alltid tale før brudgommens forlover.

Hvor lang bør talen være?

Keep it short and simple!

Jo kortere jo bedre er et godt utgangspunkt. Det er ofte veldig mange som vil si noe til brudeparet. Derfor er det som regel bedre å ha en kort tale med noen gode poenger og punchlines, enn en lang og tørr tale. Hvor lang taletid du har får du ofte vite av toastmasteren i forkant – etter han/hun har satt opp taleplanen for bryllupet. Det vanlige er et sted mellom 2-5 minutter. Er dere flere forlovere kan det være dere får tildelt litt ekstra tid.

Les også: Kjole til bryllup for deg som er forlover, gjest eller brudepike.

TID FOR TALESKRIVING: Bruk talekort og skriv i stikkord – dette anbefaler taleekspert Berrit Kvorring. Foto: Pexels

Pssst….
Ikke glem partneren! Er det noe morsomt å fortelle fra hvordan de møttes? Si gjerne også noe om hvorfor hun eller han er så bra for vedkommende og ønsk de all lykke for fremtiden sammen.

Hvilke kreative innslag er vanlig eller passende i forloverens tale?

Det har blitt vanligere og vanligere at brudens og brudgommens venner har et eget innslag under middagen. Gjerne en sang med en up-beat-melodi som får opp stemningen mot slutten av middagen. Dette er absolutt innafor.

Det blir ofte mange taler. Et litt annerledes innslag enten med sang, musikk eller andre ablegøyer er bare positivt.
Ettersom bryllup kommer i ulike former, som formelle og mer uformelle bryllup, kan det være vanskelig å vite om leker passer inn i bryllupet. Brudeparet har ofte brukt mye tid på å planlegge et program. Dersom du tenker å ha en lek underveis må dette planlegges nøye med toastmaster, og du må finne ut om en lek er noe brudeparet ønsker seg.

Et tips er å spare eventuelle leker til etter bryllupsdansen og kaken. Da pleier som regel programmet til brudeparet å være ferdig. Hva med å få med alle gjestene med på en morsom polonese på dansegulvet gjennom lokalet?

Bør du ha med rekvisitter eller overrekke gave underveis?

Det er flere som velger å ha med bildevisning eller videoklipp på projektor under forlovertalen, dersom dette er mulig. Det må selvfølgelig avklares med toastmaster i forkant. Ellers er det ikke vanlig å ta i bruk mye rekvisitter for forloverne. Dette sørger som regel toastmasterne for. Men som nevnt tidligere, det er lov å trikse litt med din indre kreative spire når du planlegger gjennomføring av talen.

brud og forlover som klemmer etter tale i bryllup

VÆR VARM: Husk at brud og brudgom kun skal skinne denne dagen! Foto: Unsplash

Hva gjør dere når dere er flere forlovere?

Hvis forloverne kjenner hverandre kan det være fint å holde en tale sammen. Er dere fra samme vennegjeng er det kanskje enklere å skrive den sammen, og tale hvert sitt avsnitt.

Er forlovere fra ulike bekjentskapskretser til bruden/brudgommen, anbefales det likevel å holde en samlet tale for å ikke bruke for lang taletid. Da kan dere vurdere å skrive deres del hver for dere. Ta for eksempel utgangspunkt i hvor og når dere kjenner bruden/brudgommen fra. Kanskje har en av dere vært en venn siden barneskolen, og den andre er en studievenninne? Da er det være fint å dele opp talen i to. Pass på å samordne den i forkant slik at lengde og stil er noenlunde lik.

Avslutt med en felles skål for brudeparet!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: