Fra parterapi-timen: Slik skaper dere et lykkelig ekteskap

relasjoner
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Raymond

Bli med som flue på veggen når Emma går til parterapi hos Katrine Axholm som en del av bryllupsforberedelsene. For hva er det egentlig som skaper et lykkelig ekteskap og hvordan kan man unngå skilsmissestatistikken?

Tekst: Katrine Axholm. Foto: Jonathan Borba /Unsplash. Foto av Katrine Axholm: les kaner.

Emma er 32 år og forlovet med sin kjæreste, Oliver. Hun har gått til parterapi for at få hjelp til å holde styr på alle tanker og forventninger opp mot bryllupsdagen.

– Oliver og jeg skal gifte oss i mai, og vi snakker en del om hva det vil si å ha et godt ekteskap. Hvordan får vi kjærligheten til at vare hele livet? Vi vil også gjerne ha barn på et tidspunkt. Men vi trenger ikke se så langt ut i vennekretsen før vi ser hvor stor belastning også det har på mange av dem.

– Vi er veldig uenige om hva kjærlighet faktisk er. Jeg tror på den romantiske kjærligheten, at vi skal elske hverandre og gjøre fine ting for hverandre. Mannen min har studert filosofi og tror mer på at vi selv er ansvarlig for vår egen lykke.

– Jeg synes ærlig talt at det er litt kynisk. For hva skal jeg med han, hvis han ikke kan gjøre meg lykkelig? Er ikke kjærlighet nettopp noe vi skal gi hverandre slik at vi føler oss elsket?

Jeg tror på den romantiske kjærligheten, at vi skal elske hverandre og gjøre fine ting for hverandre. Mannen min har studert filosofi og tror mer på at vi selv er ansvarlig for vår egen lykke.

emma

Kultur og kjærlighet

Emma og jeg snakker om hennes forestilling og forventning til kjærligheten i et ekteskap.

I kulturen vår har vi en forestilling om at kjærlighet er noe som skal komme fra den andre parten. At kjærlighet handler om å finne den rette, den som passer til oss og kan gi oss det vi har bruk for. En som kan elske oss på den helt komplette, riktige måten. Vi vil være alt for hverandre og forestiller oss at hvis vi bare finner en sterk nok kjærlighet, så vil vi aldri heller få interesse for andre.

Vi bygger kjærligheten på en forelskelse. Når vi er forelsket har vi en forestilling om at «når jeg kan føle så sterkt som nå, så må det være fordi det er meningen at jeg skal være sammen med dette mennesket». Men en forelskelse er ingen garanti for kjærlighet. En forelskelse er det som bringer oss sammen, og kjærligheten skal helst være det som holder oss sammen.

Men en forelskelse er ingen garanti for kjærlighet. En forelskelse er det som bringer oss sammen, og kjærligheten skal helst være det som holder oss sammen.

Katrine Axholm

Ekteskap kan kreve sitt - men med parterapi kan man finne frem til gode løsninger
Ektepar som holder rundt hverandre

Les også: Fra mannens perspektiv – 6 tips for et langvarig, lykkelig forhold

Med skyhøye forventninger

– Når vi snakker om kjærlighet på denne måten, ser jeg tydeligere at mine forventninger til kjærlighet er skyhøye. Oliver skal være min livspartner og mitt livsvitne, min beste venn og skulderen jeg kan gråte på.

– Han skal være den som jeg kan sparre med og bli inspirert av, den, jeg kan dele opplevelser og livsverdier med, den som kan være den andre forelderen i den familien som jeg ønsker meg. Og så ønsker jeg å være den eneste ene for ham…

Samtidig med de høye forventningene tar vi også kjærligheten for gitt. Vi tror at hvis vi en gang var så forelsket, så passer kjærligheten bare på seg selv. Vi tenker at hvis vi husker på å gå på kino eller dra på spa, så passer vi godt på kjærligheten.

Men man kan sitte på det flotteste hotell og kjede seg, eller fylle hele helgen med konflikter eller krangel. Kjærligheten får ikke nødvendigvis næring av å reise på tur eller gjøre noe gøy sammen.

Ektepar som smiler til hverandre etter parterapi

Mine forventninger til kjærlighet er skyhøye. Oliver skal være min livspartner og mitt livsvitne, min bedte venn og skulderen jeg kan gråte på.

Emma

Så hva er det som skal til for å få kjærligheten til å vare gjennom mange år?

Emma og Olivers generasjon er ofte bedre til å snakke sammen enn de eldre generasjonene. Derfor blir de forhåpentligvis også bedre på å forventningsavstemme og rydde opp i forholdet sitt underveis. Slik kan man klare å bevare kjærligheten gjennom mange år sammen!

Les også: Mette Kirstine Goddiksens 10 råd for et langvarig og lykkelig forhold

Katrine Axholm er parterapeut i ALT

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: