Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Frieri og forlovelse

Mann og kvinne etter et frieri
Mann og kvinne etter et frieri

Har du startet å tenke på et aldri så lite frieri? Eller går du og tripper etter at kjæresten din skal gjøre det? Her er litt info og inspo om frieri og forlovelse!

Tekst: Redaksjonen Foto: Jakob Owens /Unsplash

For noen kribler det i magen, for andre er frieri og forlovelse rene mageknipen. Her er en liten guide som kanskje gjør frieri og forlovelse litt enklere, og ikke minst får deg til å senke skuldrene og nyte tiden fremover mot en av de mest romantiske dagene i livet ditt!

Hvor kjøper du forlovelsesring?

Mens du kanskje starter researchen på nett, er det stor sannsynlighet for at du kommer til å gå for en forlovelsesring hos en av dine lokale gullsmedbutikker. Faktisk så mange som 70% velger en lokal eller nasjonal butikk fremfor nettbutikker! I Norge har vi mange store gullsmeder, men det kan også være lurt å gå i noen lokale forhandlere i nærområdet hvor du kan få god service og kanskje finne noe helt unikt?

Hold deg også rolig i jakten – i USA er det gjennomsnittlig at en frier besøker hele tre butikker og ser på 15 forlovelsesringer før han eller hun bestemmer seg for hvilken forlovelsesring de skal kjøpe.

Visste du at hele 45% av friere begynner å lete etter forlovelsesring hele fem måneder før frieriet finner sted? Research-fasen tar med andre ord lang tid og bør ikke undervurderes!

Les også: Stor forlovelsesring-guide – slik velger du riktig

Stilen på forlovelsesringen

Det aller viktigste når du vurderer en forlovelsesring er ringens stil. Prøv å husk hva kjæresten din har sagt rundt dette eller begynn å legg merke til eventuelle hint hun eller han gir deg.

Se etter hvordan ringer han eller hun går med til vanlig og når hun pynter seg. Om hun ikke bruker ringer, legg merke til øredobber, armbånd og smykker. Er det gull eller sølv? Stener? Rocka eller elegant?

Er du jenta som skal fri – gjør research på smykkemerker som også har ringer til menn og orienter deg i de ulike stilene som finnes.

For mange betyr ringens stil så mye at sannsynligheten for at din «soon to be» forlovede nok allerede har gitt deg noen hint! Har hun ikke det, så er dette de mest populære forloevelsesringtypene:  

 • Diamant – 87%
 • Sidestener 71%
 • Hvitt gull 54%
 • Rundkuttet diamant 47%
 • «Prong setting» tappefestet diamant 36%
 • En til to karat 50%
forlovelse
FORLOVELSESRINGEN: I tivl? Gå for diamant, men husk å sjekk om hun bruker sølv eller gull på andre smykker. Viktig detalj! Foto og forlovelsesringer fra James Allen

Les også: Alt du bør vite om diamant og forlovelsesring (annonsesamarbeid med Thune)

Pris på forlovelsesringen

Prisen avhenger så klart av materialene du velger. Om du går for gull, hvitt gull eller sølv og hvor stor diamant eller sten du velger. Men merk også at merkevarer kan ta ekstra basert på sitt «brand», hvor du kanskje kan få mer kvalitet hos et mindre kjent merke.

Før i tiden var det en kjent frase at man skulle bruke «en månedslønn på forlovelsesringen», og i USA er det fremdeles svimlende summer som brukes på forlovelsesringer. Halvparten av alle som forlover seg at i gjennomsnitt brukt under 50.000 kr. på forlovelsesring, mens 20% bruker så mye som 100.000 kr. og over.

Heldigvis er ikke dette likt i Norge, og velg med hjertet (og lommeboken) fremfor press om å bruke helt ville summer på en ring! Du vil nok også få følelsen på hvilken sum du er villig til å betale når du begynner å kikke litt i butikker. Det finnes nemlig mye fint og alt tilgjengelig i ulike prisklasser!

Les også: Slik velger du riktig størrelsen på forlovelsesringen

Tidspunkt for frieri og forlovelse

Visste du at i USA er desember den mest populære måneden å fri på? Dette er godt etterfulgt av den populære Valentines Day, så klart!

RETT TID: Det kan være vanskelig å bestemme seg for når det er perfekt timing å fri. Er du i tvil kan en høytid være tingen! Eller når dere sitter i en luftballong:) Foto: Getty

Mest vanlige frieridager i USA:

 • Christmas Day12/25
 • Christmas Eve12/24
 • New Year’s Day 1/1
 • Sunday before Christmas Eve 12/22*
 • Valentine’s Day 2/14

I Norge er det svært vanlig å fri på helgeturer eller på reise, hvor man kommer seg litt unna hverdagen og har tid i etterkant av frieriet til å bare være dere to. En slik reise kan sette en romantisk stemning rundt det hele!

Videre er også merkedager for par en god anledning, kanskje årsjubileer, en dato hvor noe unikt skjedde eller kanskje samme dag eller setting som dere ble sammen? Prøv å finn en anledning som passer med både slik du ønsker settingen skal være, og som kanskje betyr noe spesielt for dere som par.

Visste du at i USA er desember den mest populære måneden å fri på? Dette er godt etterfulgt av den populære Valentines Day, så klart!

Planleggingen av selve frieriet

Ok, ringen er kjøpt inn og du har funnet mot og gleden det krever å «gå ned på et kne» – men skal du egentlig gå ned på et kne? Og hvor skal frieriet skje?

Det er vanlig å måtte ta noen runder med seg selv her, og kanskje må du også utsette selve frieriet, eller droppe noen planer. Pust med magen – dette er vanlig! Faktisk bruker så mye som 40% av friere en til tre måneder bare på å planlegge et frieri!

Noe du kan ha i mente er hvordan dere ønsker å dele det. Så mange som 90% deler øyeblikket på sosiale medier, men her kan det være noen dager mellom det faktiske frieriet og selve posten. Kanskje kan det være fint å ta et bilde sammen rett etter det har skjedd slik at dere har et unikt øyeblikk både å se tilbake til som par, og å legge ut?

Jente med forlovelsesring på hånden på en strand
BILDEIDEER: Effektiv måte å formidle den store begivenheten på er gjennom et bilde på sosiale medier. Hvorfor ikke komme kjæresten i forkjøpet og fange øyeblikket rett etter du har fridd? Foto: Getty

Faktisk bruker så mye som 40% av friere en til tre måneder bare på å planlegge frieriet!

Andre ting du kan tenke på i forkant av frieri og forlovelse:

Ønsker du å be om foreldres om «lov»? I tradisjonen skulle mannen spørre kommende svigerfar om «hans datters hånd». Dette er heldigvis ikke etikkette lenger, men kan jo være en hyggelig og romantisk gest dersom kjæresten din sin familie for eksempel står henne nære, eller har tradisjonelle verdier. Du kan jo også gjøre sport av det å spørre en nær venninne? Men mange vil også sette pris på at frieriet er en intim setting for dere som par – og det mest vanlige er å holde det til nettopp dette.

frieri og forlovelse
ÅSTEDET: Tenk gjennom hvor og når du skal fri – og viktigste faktoren her er hva partneren din vil like. Foto: Getty

Du kribler kanskje etter å spørre partneren din om tips og råd underveis, men trå varsomt! De aller fleste ønsker nok å bli litt overrasket. I stedet for å si noe ordrett, prøv heller å stille spørsmålene slik at det ikke handler direkte om dere, men for eksempel om andre par som du kan bruke som eksempel på det du måtte lure på.

Skal du gå ned på et kne?

Skal det være noen som tar bilde eller filmer dere?

Skal du gi ringen umiddelbart – i så fall tenk ut lommen du kan ha ringboksen i, eller hvor du kan legge ringen. (Og for all del – oppbevar den trygt og ikke gjem den for godt eller søl den til! For det har vi YouTube!)

Skal frieriet skje utendørs? Skal dere være alene, eller i en sosial setting? Skal det være på en tur eller hjemme?

Til sist kan det også være lurt å ha en liiiten back up-plan dersom noe skulle skjære seg, som vær, folkemasser eller uforutsette ting.

Og husk at det viktigste av alt er øyeblikket dere har sammen, uansett hvordan ting går! Det vil blusse opp masse gode følelser som gjør øyeblikket magisk uansett hvor og hvordan du har planlagt det hele!

Lykke til!

Statistikk hentet fra Weddingwire.com

Les også: Hvordan få kjæresten til å fri? Parterapeuten tipser

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...