Har du hørt om forlovelsesklokker?

Hva er greia med forlovelsesklokker?

Er ikke du og forloveden din så gira på forlovelsesringer? Da kan forlovelsesklokker være midt i blinken for dere – enten matchende klokker, eller helt ulike. Men hva er greia med den nye trenden, og hvilke klokker bør dere gå for? Ekspertene viser vei.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Jaeger-LeCoultre
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Selv om forlovelsesklokker faktisk skal ha vært en greie tilbake i 2017, mener verdens største moteplattform og søkemotor Lyst at de nå kommer tilbake i 2021. Istedenfor å fri til kjæresten sin med en ring, velger kvinner å heller gi en klokke. Og hvis de blir fridd til med en ring, gir de kjæresten en klokke tilbake med et ja, ifølge Who What Wear.

For noen par er dette også en måte å forlove seg på uten alle de tradisjonelle ritualene og stereotypiene, både for kvinner som frir til sine mannlige kjærester og par av samme kjønn, ifølge Refinery 29.

Som med så mange trender, ser også forlovelsesklokker ut til å være populært på sosiale medier. Hashtaggen #engagementwatch og #engagementwatches skyter visstnok i været på Instagram.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Like mye et flott smykke

– Vi har fått flere forespørsler fra par det siste året som ønsker å kjøpe en forlovelsesklokke til sin utkårede, i stedet for den tradisjonelle forlovelsesringen, sier Joakim Bjerke, direktør for administrasjon i Urmaker Bjerke.

– For mange er nok en klokke et godt alternativ, og den er like mye et flott smykke med varig verdi og fin symbolikk. Flere velger da også å gravere klokken med en spesiell hilsen og dato.

Urmaker Bjerke fører flere merker som kan være passende som forlovelsesklokker.

– Det vi ofte kan se er at man ønsker å kjøpe klokker til hverandre som er en «hans og hennes» versjon av samme modell.

– Mange ønsker å gå for klassiske og tidløse modeller som passer godt til både hverdags og fest. Som man vil kunne bruke i mange år og kanskje også gi videre til neste generasjon.

– For mange er nok en klokke et godt alternativ, og den er like mye et flott smykke med varig verdi og fin symbolikk. Flere velger da også å gravere klokken med en spesiell hilsen og dato.

Joakim Bjerke om forlovelsesklokker
Joakim Bjerke, direktør for administrasjon i Urmaker Bjerke
Forlovelsesklokker fra Jaeger-LeCoultre

DUO TID: Er forlovelsesklokke et symbolsk valg for tiden dere nå deler fremover i livet? Foto: Jaeger-LeCoultre.

Klokkeeksperten: – Bør være forberedt på å legge litt penger i kjøp av forlovelsesklokker

Jon Henrik Haraldsen er redaktør for Tidssonen, Norges ledende nettsted om klokker, og er for vaskeekte klokkeekspert å regne.

Trenden med forlovelsesklokker er ganske nytt for Haraldsen, mens klokker som morgengave er han derimot godt kjent med.

– Jeg tror trenden med forlovelsesklokker for herre kanskje har sammenheng med at man ser at flere og flere blir interesserte i klokker, forstår klokker og synes det er fint å gå med. En klokke er litt mer maskulint – det er få menn som går med ringer, utenom når de skal gifte seg, forteller han.

Han mener man bør være forberedt på å legge litt penger i kjøp av forlovelsesklokker.

– Klokker som erstatning for ring er en spennende tanke, men jeg tenker at hvis man skal bruke klokker til en slik anledning, bør man gå for noe med kvalitet. Og som med det meste – kvalitet koster.

Jeg tror trenden med forlovelsesklokker for herre kanskje har sammenheng med at man ser at flere og flere blir interesserte i klokker, forstår klokker og synes det er fint å gå med.

Jon Henrik Haraldsen er klokkeekspert
Jon Henrik Haraldsen

Klokkene du skal gå for til herre

Hvilke klokker og spesifikke merker kan passe fint som forlovelsesklokker?

– Jeg tenker det må være en mekanisk klokke til herre. Dette er noe man ønsker skal vare og som skal kunne være aktuelt om mange år. At det er mekanisk og quartz bør være et kriterium, sier Haraldsen.

– I og med at klokken blir som en erstatning for en ring, så kan det være en hverdagsklokke som man kan bruke til flere anledninger. Ellers så tenker jeg at det kan være noe i helt andre retninger, som en klassisk dressklokke. Det er ingen bestemte definisjoner, men en dressklokke kan forstås som en enkel klokke. Mens noen vil ha timer, minutter og kanskje sekunder på urskiven, finnes det også muligheter for ekstra funksjoner som eksempelvis dato, kalender og månefase.

Det som er gjennomgående er at man kanskje velger noe som er tidløst og klassisk, ifølge Haraldsen. Enten det dreier seg om en sportsklokke eller dressklokke.

– Det som kanskje er et sterkere kjennetegn på dressklokken er størrelsen. Generelt skal det være en klokke som er under 40 mm i diameter, gjerne en slank klokke. Den skal kunne gli lett under skjortemansjettene, og den skal være diskret. På designet har man enkle urskiver, kanskje en hvit eller sølvfarget skive med enkle tall eller indekser. Det er ikke veldig kompliserte design.

– I og med at klokken blir som en erstatning for en ring, så kan det være en hverdagsklokke som man kan bruke til flere anledninger.

Les også

Hva med forlovelsesklokker til dame?

– På damefronten har det skjedd en del de siste årene. Tidligere var det vanlig at klokken skulle være med batteri. Det er fremdeles en del merker som tenker i den retningen i dag. Men vi har sett at flere av de kjente klokkemerkene har begynt å satse mer på mekaniske og mer kompliserte klokker, også for damer, fortsetter Haraldsen.

– Klassiske og ikoniske design er nok en tendens man ser når man først kjøper en dameklokke, fra merker som Rolex og Cartier. Da blir det en høyere pris. Men det finnes også rimeligere klokker i lignende stil fra merker som Longines, Seiko og Certina.

Han påpeker også at skillet mellom dame- og herreklokker har begynt å forsvinne hos enkelte aktører, kanskje særlig når det gjelder størrelse på klokken.

– Dameklokker har i perioder vært mye mindre i størrelse enn herreklokker. De siste 20 årene er de blitt større, og enkelte merker har sluttet å skille mellom klokker til dame og herre

Forlovelsesring
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: