Human-Etisk vielse

Vielse ute i naturen - en fin måte å ha human etisk vielse på

Ønsker dere en vielse av Human-Etisk forbund? Vi tokk en prat med deres seremonisjef Lene Mürer som både forteller litt om livssynet og hvordan en bryllupsseremoni hos dem vil se ut.

Tekst: Marit Øimoen Foto: bantersnaps / Unsplash

Et humanistisk livssyn baserer seg på erfaring, rasjonell og kritisk tenkning, empati og medmenneskelighet.

Human-Etisk Forbund har hatt vigselsrett siden 2004, og har siden 2012 hatt i overkant av 700 vielser i året.

– Humanistisk vielse passer for brudepar som vil ha en personlig, vakker og høytidelig ramme med humanistisk profil, og som ønsker fleksibilitet for hvor de kan gjennomføre seremonien, sier Lene Mürer som er tidligere seremonisjef i Human-Etisk Forbund.

Om seremonien ved vielse

– Tilbakemeldingen vi får fra par er at en humanistisk vigsel er mye mer personlig og grundig enn de hadde forestilt seg, sier Lene Mürer.

Hun forteller videre at paret selv kan velge hvor de vil ha seremonien. Forbundet har sitt eget vigselsformular, og oppfordrer utover det par til å bringe inn kulturelle innslag, som dikt eller musikk.

Om seremonien eremonien forberedes nøye:

– Paret og vigsleren har gjerne første kontakt et halvt års tid i forveien. Det avtales møter, gjerne hjemme hos brudeparet, der de samtaler om samlivet og planlegger seremonien, samt drar på befaring til vielseslokasjonen, forteller Lene Mürer.

– Det tas også en gjennomgang av seremonien kort tid før bryllupsdagen. Ut ifra samtalene skriver vigsleren en personlige tale til paret, kan Lene Mürer fortelle.

brudepar

Greit å vite om vielse gjennom Human-Etisk forbund:

  • Prøvingsattest er nødvendig. Erklæringen signeres brudepar og forlovere eller vitner, og sendes skattekontoret. Papiret er gyldig i fire måneder. Skjema for bestilling av vigsler finnes på hjemmesiden.
  • Minst én i paret må være medlem av Human-Etisk Forbund.
  • Dersom lokasjon ikke er godkjent fra før, må det foretas befaring sammen med vigsler.
  • Paret utformer et skriftlig program for vielsen, som godkjennes av vigsler.
  • For at seremonien skal bli mest mulig i tråd med brudeparets ønsker, anbefales det å bestille minst tre måneder i forkant.

Pris: 4800 kr.

Les mer om Human-Etisk vigsel på Human.no

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: