Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Hva betyr egentlig uttrykket «something old, something new…»?

Something old, new, borrowed and blue
Something old, new, borrowed and blue

Har du hørt det gamle uttrykket «something old, something new, something borrowed and something blue» og lurer på hva det egentlig går ut på? Dette er historien bak, og slik kan du sørge for å ha både noe gammelt, nytt, lånt og blått i antrekket ditt på bryllupsdagen din.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Hovedbilde: James Bold via Unsplash

Brudekjolen er ikke hva det en gang var. Det er lenge siden det å stå hvit brud var synonymt med bløtkakekjoler med mest mulig tyll, puff og blonder (selv om det er fryktelig gøy også, da).

Til tross for at mange bruder i dag velger mer moderne kjoler som for eksempel korte brudekjoler, todelte med skjørt, brukte brudekjoler, fargerike og til og med jumpsuits, er det likevel mange som også bryr seg om det gamle uttrykket «something old, new, borrowed and blue».

Den gamle tradisjonen skal ha hatt sitt utspring i Storbritannia på 1800-tallet. Målet var å bringe hell og lykke over bruden, ekteskapet og den blivende familiens fremtid. Bruden skulle ha på seg noe lånt fra en annen lykkelig, gift kvinne i håp om å bli like heldig som henne.

Meningen med å bære noe gammelt lå det mye visdom bak. Dette var for at det kommende barnet bruden skulle bære frem, måtte få et godt og langt liv. Det blå skulle symbolisere troskap, mens noe nytt skulle symbolisere starten på et nytt felles liv. Alt handler til syvende og sist om overtro og håpet om en lykkelig familie med mange barn.

Ser du på uttrykket som enda en stressfaktor? Frykt ikke – slik løser du det, enten tradisjonelt eller med en moderne tvist.

Something new…

Når det gjelder noe nytt, er det åpenbart bare fantasien som setter grenser – og budsjettet ditt, selvfølgelig. Det mest opplagte valget her er nok brudekjolen. Men hvis den kjøpes brukt – hva med et par nye pensko, eller kanskje et par øredobber?

Noe nytt kan også være for eksempel et sett lekkert undertøy, en liten veske til alt du trenger på den store dagen eller strømpebukser, strømper eller strømpebånd (men er det egentlig noen som bruker det lenger?)

Du trenger selvfølgelig ikke å blakke deg for å finne noe nytt til bryllupsdagen. Hva med noe pynt til håret som for eksempel en pen spenne eller sløyfe, eller kanskje en fin leppestift for å sette prikken over i-en?

En ny duft er også et kjempefint valg. Ved å velge en duft spesielt til bryllupsdagen din, kan du alltid minnes den når du har den på deg senere. Snakk om romantisk!

Something blue…

Tradisjonelt vil noe blått til brudeantrekket være et blått strømpebånd. Men når var egentlig sist gang noen brukte det? Da vil kanskje et sett delikat undertøy være like så lekkert. Og mer praktisk – du kan tross alt bruke det når hvetebrødsdagene er over.

Noen kjolemerker syr inn en liten blå sløyfe på innsiden av brudekjolen. Usynlig for gjestene, men bruden vet selv at det blå er der. Hertuginne Kate skal ha fått sydd en liten bit av et blått silkebånd i kjolen sin.

Andre opplagte valg av blått er ørepynt med blå stener, et smalt belte eller sløyfe rundt midjen, eller kanskje noe hårpynt med blått.

Og selvfølgelig de ikoniske blå Manolo Blahnik-skoene Hangisi med krystallspenne, foreviget av Carrie Bradshaw i Sex & Singelliv, i tillegg til av it-jenta Olivia Palermo.

Vil du ikke blåse av budsjettet kun på skoene alene, er det også populært å velge noe blått i blomsterbuketten – eller bare en fin blå sløyfe rundt buketten. Genialt, spør du oss. En annen og rimelig tvist kan være en blå øyenskygge i diskret smokey eyes-stil eller blå neglelakk – om så bare på tærne.

Something old, new, borrowed and blue
SOMETHING BLUE…: Snik inn litt blått i brudebuketten. Foto: Inna Lesyk via Unsplash

Something old…

De fleste går nok for vintage smykker når de skal tilføre noe gammelt til brudeantrekket sitt. Hva med et par pene øredobber, et fint halskjede eller et armbånd? Har du et smykke du har arvet av for eksempel en bestemor, er det en fin måte å ha vedkommende med deg på bryllupsdagen.

Eller hva med å kjøpe en brukt brudekjole? Det finnes flere brudesalonger som fører et kuratert utvalg brukte brudekjoler. På Finn.no finnes det også flere som selger sine brudekjoler. Det er bra for både miljøet og lommeboken. Det blir jo også samtidig nytt for deg, slik at du kan huke av denne delen av uttrykket også. To fluer i en smekk!

Something borrowed…

Har du noen gang misunt enn venninne eller søster for noe de har, er dette en gyllen mulighet til å spørre pent om å få låne! Ofte låner bruden smykker som ørepynt eller et halskjede.

Men det kan også være et par rålekre høye hæler, eller kanskje et belte eller hvite hansker? Skal dere ha vinterbryllup, kan du alltids låne svigermors fuskepels eller bestemors lekre vintagekåpe. Også her setter egentlig kun fantasien grenser for hva som kan lånes.

Og husk: Er det helt krise, kan du alltids la forloveden din stå for deler av uttrykket.

Les også: Brudekjolene for 2021

VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...