Hva er egentlig en «takk for maten tale»?

takk for maten tale

Lurer dere på hva en takk for maten tale er og hvorfor mange velger å ha en på slutten av bryllupsmiddagen? Her deler en profesjonell taleskriver og en toastmaster sine beste tips, i tillegg til hvor lang talen bør være - og hva som bør være med - og ikke minst droppes.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty

Dere har kost dere med en nydelig bryllupsmiddag med flotte taler og gode stunder, som har skapt dere et minne for livet. Nå er det tid for musikk og dans og gjerne festing natten lang. Hva skjer nå?

Det verste som kan skje må være at folk begynner å forsvinne fra bordet, samtidig som usikkerheten rår om hva som egentlig skjer videre. Flere inkuderer derfor en såkalt takk for maten tale på slutten av måltidet.

Hva er egentlig en takk for maten tale, hva bør den inneholde – og hva bør droppes? Her deler to proffe sine beste tips til en perfekt avslutning på bryllupsmiddagen.

– En takk for maten tale skal si noe positivt om kokken, servitører og andre hjelper, samt selvfølgelig maten i seg selv, sier Mathias Moe, tekstforfatter i Din Taleskriver som bedriver profesjonell taleskriving til alt fra brylluper til politikere.

– Det er derimot en forventning om at det kommer litt humor på toppen av det hele. Her er det viktig å ikke dra talen for langt, og det bør være kort og effektivt. Mathistorier, morsomme sitater og ikke minst fun facts om maten som spises, slår alltid godt han.

Mathistorier, morsomme sitater og ikke minst fun facts om maten som spises, slår alltid godt ann!

Mathias Moe deler sine beste tips til takk for maten tale
Mathias Moe, tekstforfatter i Din Taleskriver

Dette bør du unngå i en takk for maten tale

Den typiske fallgruven er å ta talen for seriøst, mener Moe.

– Da ender det ofte opp i lange taler. Talen skal enkelt og greit være en formell måte å si til gjestene at de kan forlate bordet. I tillegg til takken rettet mot kokkene og teamet bak måltidet, fortsetter han.

– Ikke bruk masse energi på denne talen. Det er ikke den folk vil huske når de ser tilbake på bryllupet uansett, så ikke tving deg inn i hukommelsen til folk. Mest sannsynlig tvinger du deg da bare inn som et dårlig minne.

Når Moe og de andre tekstforfatterne hos Din Taleskriver lager en takk for maten-tale, ber de først og fremst om menyen til bryllupet.

Enkle søk på Google på «fun facts + maten» gir masse inspirasjon.

– Vi forsøker å skrive talen til å vare i cirka ett minutt. 10-15 sekunder på å takke kokkene og teamet, 30-40 sekunder med fun facts, sitater og/eller en morsom mathistorie, og til slutt en rask beskjed om at gjestene kan forlate bordet når de ønsker.

Slik velger dere toastmaster til bryllup

KORT OG GODT: Fatt deg i korthet, det blir nemlig mange taler under bryllupsmiddagen! Foto: Thomas William via Unsplash

Toastmaster: – Fatt deg i korthet

– Det er en utbredt misforståelse at denne talen må handle om maten, noe den ikke trenger. For det er jo åpenbart at om du skal forberede deg, og det skal du, er det umulig å forutsi hvordan den smaker eller ser ut, sier Thomas Leikvoll.

Leikvoll har lang erfaring som tv-programleder, standup-komiker, konferansier og toastmaster til bryllup. I tillegg har han skrevet boken Toastmaster og har dermed mange gode tips på lur.

Han mener en takk for maten-tale skal være en kort, og gjerne hyggelig avslutning på et trivelig måltid i hyggelige lag.

Det kan være fint å avrunde med en kort vits eller et godt sitat som beskriver anledningen, menneskene og vertskapet.

Thomas Leikvoll jobber som profesjonell toastmaster til bryllup
Thomas Leikvoll, foto: Per Heimly

– Dette er det siste som skjer før man går fra bordet, så du gjør deg selv en tjeneste om du fatter deg i korthet i og med at gjestene høyst sannsynlig nå er utålmodige etter å strekke på bena.

– Bruk anledningen til å takke vertskapet for å ha brakt dere sammen. Si gjerne noe om anledningen og uttrykk takknemlighet på vegne av gjestene for at dere fikk delta. Det kan være fint å avrunde med en kort vits eller et godt sitat som beskriver anledningen, menneskene og vertskapet.

Les også: Skal du være toastmaster i bryllup?

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: