Hva er egentlig greia med knapphullsblomst?

hva er knapphullsblomst?

Skal dere gifte dere, men er usikre på om det skal være knapphullsblomst på dressen? Her forteller to eksperter om den lille blomsterdetaljen som virkelig setter prikken over i-en på antrekket.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Tom Kulczycki via Unsplash
Annonse
Feras_Artikkel_Start_Mondaine_1

En knapphullsblomst er en perfekt måte å piffe opp et antrekk på. Men hva er det egentlig, hvorfor har man det og hva bør du tenke på før du velger deg en? Og er den kun forbeholdt brudgommen, eller kan andre i bryllupet også bære en?

Siden den 1: består av blomster og 2: skal festes på dressen, spurte vi like så greit to eksperter på nettopp dress og blomster om råd.

Hva er knapphullsblomst?

Knapphullsblomst: La gjerne blomsten matche brudebuketten. Foto: Maksym Kaharlytskyi via Unsplash

– En knapphullsblomst blir ofte laget samtidig med brudebuketten til bruden, sier André Strøm, regionssjef i Follestad.

Han forteller at såkalte gentlemen i England gjerne bruker en knapphullsblomst i dressen når de skal pynte seg, selv når det ikke er bryllup. Som for eksempel på galoppbanen ikledd dobbeltspent dress – med blomst i knapphullet på dressen.

Derfor er det fullt mulig at den har sitt opphav fra britene.

Det å pynte et antrekk med blomster, enten ekte eller kunstige i silke eller syntetiske materialer, var særlig populært på 30-tallet. Da var det gjerne kvinner som pyntet opp kjoler eller drakter med blomstene. Strøm husker selv at moren hans brukte kunstig knapphullsblomst på blazere og jakker på 70-tallet.

Det aller viktigste er at når man bruker en knapphullsblomst, som er godt synlig, så skal man ikke ha lommetørkle i lommen på dressen.

André Strøm i Follestad

André Strøm

For Strøm er den detaljen så viktig at han beskriver det som «en fanesak» i Follestad.

– Ellers konkurrerer pyntetørkleet med blomsten, og det er jo blomsten som skal ha oppmerksomheten.

Hvem kan bruke knapphullsblomst?

– Ettersom man refererer til at de som er gode på å pynte seg i England bruker knapphullsblomst selv når det ikke er bryllup, tenker jeg at både forlover og gjester også bør kunne bruke det, sier Strøm, og presiserer at han ikke er en ekspert på skikk og bruk rundt denne detaljen.

Det er imidlertid én ting som kan være greit å ha i bakhodet, ifølge han.

 

I et bryllup så bør brudeparet være finest, så man skal ikke overgå brudgommen.

— André Strøm

pynt til dress

Iøynefallende: En knapphullsblomst kan løfte antrekket. Foto: James Bold via Unsplash

Blomsterekspert: – Fint tilskudd til antrekket

Marte Gulli er dama bak populære Tørka Blomster. Hun forteller at det ligger i grunn i navnet hva en knapphullsblomst er.

– Det er en blomst, eller en blomsterdekorasjon som bæres i knappehullet på en festjakke. Noen litt mer fancy betegnelser på knapphullsblomst er boutonniere eller corsage.

Knapphullsblomst er et fint tilskudd til et antrekk som i seg selv kanskje er litt stivt og trenger litt «krydder» for å sprite opp looken.

Marte Gulli om knapphullsblomst

Marte Gulli

Hva slags blomster bør du gå for?

– Det er fint med litt hardføre blomster som nelliker, brudeslør, orkideer og strå. Det er også fint at de ikke er veldig avhengige av vann, sier Gulli og fortsetter;

– Men ved å legge til rette for det, er det meste mulig. Man kan for eksempel ha en bitteliten skjult beholder med litt vann.

Det er alltid fint å bruke elementer som matcher brudens bukett, uten at det skal bli en miniversjon av brudebuketten.

Marte Gulli

– Selv om jeg er fan av å bryte regler, bør ikke en knapphullsblomst bli for stor. Den skal jo ikke ta fokus fra bruden og hennes bukett.

Hvem er det som skal bruke knapphullsblomst?

– Det er først og fremst brudgommen. Men det er ikke uvanlig at forlover og brudens far også bærer en. Men brudgommen sin bør være litt flottere enn de andres.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: