Hvem går ned midtgangen i et likekjønnet bryllup?

Likekjønnet bryllup, to bruder som går ned midtgangen sammen

Skal dere gifte dere? Gratulerer! Planlegger dere et likekjønnet bryllup, er det kanskje ett spørsmål dere begge stiller dere. Hvem av dere skal gå ned midtgangen, eller skal dere gå ned sammen? Her viser ekspertene vei.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

I et heterofilt bryllup er det gjerne brudgommen som står ved alteret og bruden som går ned midtgangen. Men hvordan fungerer dette i et skeivt bryllup? Skal dere gå ned sammen, hver for dere eller kanskje møtes på midten?

Her deler tre eksperter gode råd og erfaringer rundt hvem som kan gå ned midtgangen i et likekjønnet bryllup.

I skeive vielser hos Unitarforbundet får parene samme valg som heterofile par.

– De kan gå inn alene, hver for seg. Kanskje møtes de på midten før de går opp midtgangen sammen, sier Kjell Morten Bråten, unitarprest i Unitarforbundet.

Når Unitarforbundet vier par i et likekjønnet bryllup, opererer de med et system med brud 1 og brud 2 – for å kunne vite hvem som er hvem, har Bråten tidligere forklart.

– Da opptrer brud 1 som bruden i den heterofile vielsen og brud 2 opptrer som brudgom.

Dette er viktig for at jeg skal se på riktig person når jeg henvender meg til dem.

Kjell Morten Bråten
Kjell Morten Bråten. Foto: Kjærlighetsvigslerne

– De kan velge å gå sammen med mor og far, de kan velge at brud 2 eller brudgom 2 står ved «alteret» og at partner 1 går opp med far, mor eller forlover.

– Eller de kan velge å gå opp sammen hele veien, avslutter Bråten.

– Som humanister står menneskeverdet og likeverdsprinsippet sterkt, og det gjelder uavhengig av om man er et heterofilt eller skeivt par. Dette reflekteres også i planleggingsmøtet med vår seremonileder og i våre forslag til hvordan en vielse kan se ut, sier Elin Olsen-Nalum, seniorrådgiver hos Humanistene.

– Vi er svært opptatt av at alle mennesker er unike, og at dette mangfoldet er en verdi som bør løftes frem og feires.

Derfor oppfordrer de hvert enkelt par til å forme seremonien slik de selv ønsker.

Det finnes like mange skeive par med tradisjonelle visjoner for sin vielse som det finnes heterofile med alternative drømmer for den store dagen.

Elin Olsen-Nalum
Elin Olsen-Nalum. Foto: Humanistene

Det er heller ikke alltid det bare er brudeparet selv som har ønsker for hvordan dette skal gjennomføres, ifølge Olsen-Nalum.

– For eksempel kan det være at en far har drømt om å følge sin datter ned midtgangen når den dagen kom – og at det derfor også blir viktig for brudeparet.

– Vi er derfor opptatt av å stille åpne spørsmål i planleggingsmøtet med brudeparet, som: «Har dere tenkt noe på hvordan dere ønsker at vielsen skal starte? Noen synes det er fint å komme inn sammen som likeverdige partnere. Andre ønsker seg en mer tradisjonell entré der en (eller begge?) blir fulgt opp av et nært familiemedlem. Dette er helt opp til dere. Hva tenker dere?».

– Med en åpen og inkluderende tilnærming tenker vi at vi best kan møte og ivareta alle våre brudepar – skeive eller ikke.

hvem skal gå ned midtgangen i et likekjønnet bryllup

Ned midtgangen: Det finnes mange muligheter når det gjelder hvem som skal gå ned midtgangen. Foto: Getty Images

– Vanligvis står brudgommen fremme ved alteret og venter på bruden. Der tenker jeg at det ikke er noe problem å gjøre det sammen i et likekjønnet bryllup, har bryllupsplanlegger Nina Andersen tidligere forklart til Ditt Bryllup. 

Hun står bak Prosjekt Bryllup sammen med José Ramón Casás Sabarís.

Man kan komme inn seremonien sammen – det er det mange som gjør. I et bryllup jeg arrangerte en gang kom paret inn fra hver sin kant, møtte hverandre på midten og gikk sammen resten av veien. Det var veldig fint.

Nina Andersen
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: