Hvor lenge før bryllupet bør du kjøpe brudekjole? …og når er det for sent?

De aller fleste er enige i at brudekjolen er livets viktigste kjole!
Sørg derfor for at den kommer i tide og at du kjenner til alt som må planlegges rundt brudekjolen.
Men hvor lenge før bryllupet bør du kjøpe brudekjole og når er for sent? Hva kan du forvente fra en brudekjoleprøving - og hvor mange er det vanlig å ta med seg når du skal si «yes to the dress»? For ikke å glemme: Hvor lang tid tar - og hva koster - tilpasning av brudekjolen hos skredder?
Her forteller ekspertene alt du trenger å vite når du skal kjøpe brudekjole.
Hvor lenge før bryllupet bør du kjøpe brudekjole?
– I en perfekt verden kjøper man brudekjolen ni til tolv måneder før bryllupet. Da har man god tid, og skredder vil ha nok med tid til tilpasninger så kjolen sitter perfekt på brudens kropp, sier Anette Lien hos Ski Brudesalong.
Med tanke på bestilling, så vil det være for sent hvis man kommer når det er under tre måneder igjen.
Rush-leveranse av brudekjole
– Kommer man fire til fem måneder før bryllupet, er det kanskje mulig for rush-leveranser, men det praktiseres ulikt fra leverandør til leverandør, ifølge Lien.
– Ringer man noen uker før bryllupet, så skal vi selvsagt gjøre vårt ytterste for at bruden får en kjole hun elsker. Men da må man kjøpe rett fra salong og da er vi igjen avhengig av at størrelsen passer sånn cirka.
– Er kjolen ett eller to nummer for stor, kan man som regel sy den inn. Skulle man falle pladask for en kjole som er ett eller to nummer for liten, kan det være vanskeligere. Da må vi sjekke om kjolen har nok sømmonn.
Det beste vil derfor være å ikke gå i den fella, men at salongen heller viser hvilke kjoler som kan være aktuelle.
Hos Brudepikene i Drammen kan kundene kjøpe brudekjole rett fra varelageret, både nye og brukte.
Hos oss kan kunder i praksis kjøpe kjoler samme uke som de skal gifte seg – og det har vi også en del kunder som faktisk gjør.
– I vanlige brudesalonger er det ikke uvanlig med seks til åtte måneders bestillingstid på brudekjoler, da hver kjole blir bestilt til den enkelte bruden. Dette kan variere en del. Det kommer helt an på hvilket merke det er snakk om, hvor kjolen blir produsert og hvor lang produksjonstid det enkelte merket har. Kunden får da en helt ny kjole i sin størrelse, fortsetter Nissen.
I Brudepikene sin butikk har de til enhver tid et variert utvalg av både brukte og nye brudekjoler i mange størrelser, som kunden praktisk talt kan kjøpe helt fram til de skal gifte seg.
– De brukte brudekjolene er renset før de blir levert til oss, og de nye kjolene kommer fra fabrikk. Kjolene som henger ute i butikken kan være prøvd av andre bruder i salongen vår, før de blir solgt.
Drømmekjolen: Så lang tid bør du beregne på brudekjolen. Foto: Tiko Giorgadze via Unsplash
Når er det for sent å kjøpe brudekjole?
– I vår salong er det aldri for sent og det er ikke uvanlig for oss å selge brudekjoler helt inntil bryllupet. Når det er sagt, så ønsker nok de fleste bruder å ha på plass brudekjolen sin litt før det. Kanskje fire til seks måneder før i hvert fall, sier Nissen.
I andre salonger kan nok utvalget være litt redusert både av modeller og størrelser tett inntil et bryllup. Og hvis det i det hele tatt er mulig å kjøpe noe, kan det hende at dette er prøvemodeller og salgsvarer.
– Det finnes nok noen modeller de enkelte salongene kan skaffe raskere. Men jeg vil tro at det begynner å haste veldig når det er fire til fem måneder før.
– Det er viktig å være tidlig ute hvis du vil bestille en flunkende ny brudekjole. Og salongen må også ha tid til å gjøre siste tilpassinger og justeringer av kjolen.
Hvem tar man med på brudekjoleprøving?
– De flest vil ha med mamma og forlover(e), mens andre vil helst ha med hele vennegjengen. Vi anbefaler tre til fire. Vil man ha med flere blir det trangt i salongen. I alle fall hos oss – og det kan bli veldig mange meninger, sier Anette Lien.
Husk at DU skal finne kjolen du elsker, ikke en kjole venninnene dine ville ha giftet seg i.
– Vi er alltid «Team Bride» og vil selvsagt være dønn ærlige med tanke på passform og utførelse, fortsetter Lien.
Noen foretrekker å prøve og kjøpe brudekjole alene, mens andre tar med seg mor og/eller forlover eller en annen god venninne, ifølge Ann Kristin Nissen.
– Andre velger å ha med seg et stort team med mor og bestemor, noen ganger tanter og flere forlovere og gode venninner. Hos oss er det litt begrensninger med tanke på plass, men vi prøver å være så fleksible vi kan.
Prøving: Så mange bør du ta med deg i brudekjolesalongen. Foto: Instagram/@ritavinieris
Dette kan du forvente under brudekjoleprøving
– Mye gøy! Mange følelser – bryllupet blir plutselig mer «virkelig» og mange blir rørt når de finner drømmekjolen, sier Lien.
Mange er også redde for at den say yes to the dress-følelsen ikke kommer.
– Men det gjør den som regel når riktig kjole er på. Vi legger mye vekt på at man skal få prøve det man har sett for seg. Men det er også viktig å prøve noe man aldri hadde tenkt. Kanskje du blir overrasket?
Hos Brudepikene i Drammen setter de vanligvis av halvannen time til prøving om man har bestilt en prøvetime.
– I den tiden er det bruden som er i fokus for oss. Vi viser henne hvor hun kan finne kjoler i sin størrelse, sånn at hun kan se litt hva hun liker, sier Ann Kristin Nissen.
– Bruden har kanskje med seg inspirasjonsbilder av kjoler hun liker eller har prøvd tidligere, og da hjelper vi henne å finne lignende modeller.
Vi veileder bruden, og ofte kan vi komme med forslag til kjoler og fasonger hun kanskje ikke hadde tenkt på selv.
Videre får bruden hjelp i prøverommet, da en brudekjole ofte er litt mer omfattende å ta på seg enn en vanlig kjole (i tillegg til at det er et delikat plagg som man må være litt forsiktig med).
– Vi hjelper også til med å finne passende tilbehør hvis hun er interessert i dette, som slør, sko, hårpynt, belter og smykker. På slutten av timen hender det at bruden prøver et par favoritter igjen. Og hvis hun velger å kjøpe kjole hos oss, så tar hun den med seg samme dag.
– Hvis det dukker opp andre i salongen mens vi har prøvetime så får de lov til å titte litt, men de må komme tilbake på et annet tidspunkt hvis de ønsker å prøve kjoler.
– Dette da vi er en liten salong og vi har kun ett prøverom og vanligvis bare en ansatt på jobb i salongen. Vi legger opp til god service og god stemning. Alle skal gå ut av vår salong og føle seg godt ivaretatt.
Ettersom de også er bryllupsarrangører, anbefaler de alle å bestille time – eller i hvert fall ringe før de dukker opp.
– På den måten er de sikre på at vi er der for å ta imot dem, og ikke ute på et bryllupsoppdrag på en annen kant av landet. Det er jo litt kjedelig å komme til stengt dør.
Redesign: Dette koster det å sy om brudekjolen. Foto: Instagram/@bymalinabridal
Hvor mye koster det å sy om brudekjolen?
– Det vil nesten alltid være nødvendig med tilpasninger for å få kjolen helt perfekt. Vår erfaring tilsier at man må beregne cirka 5.000 til 15.000 kroner, avhengig av omfang og ønsker, sier Silje Madeleine Gyldenstierne hos White by Green.
– En tilpasning av lengde, midje og skulderstropper, samt holdehemper til slepet ligger på cirka 7.500 kroner, og det vil alltid være individuelle forskjeller fra kjole og brud.
Kristins Brudesalong anslår at tilpasning av en brudekjole koster alt mellom 3.000 og 7.000 kroner.
Tilpasning: Husk å sette av penger til å tilpasse kjolen. Foto: Burcu Dogan via Unsplash
Hvor lenge før bryllupet bør du kjøpe en brukt brudekjole – uten leveringstid?
– Brukte brudekjoler kan man jo kjøpe helt fram til man skal gifte seg. Men man må være klar over at det kan være lurt å beregne tid til sømarbeid og eventuelt rens av kjolen, sier Ann Kristin Nissen.
– Dette da det ikke er uvanlig at brukte kjoler kjøpt privat må renses. Og de må også ofte justeres som å legges opp, ned, inn eller ut.
Hos Brudepikene pleier de å si at man bør beregne minst fjorten dager til søm, men de hjelper også til med søm for de som kjøper kjole samme uke som de gifter seg også.
– Brukte kjoler de kjøper i vår salong er renset av tidligere brud før de blir levert til oss.
– Det er alltid lurt å prøve brudekjolen, hvis det er mulig. Det er nemlig ikke alltid sånn at kjolen du har sett i et magasin eller på nettet ser helt lik ut på deg. Og det er heller ikke uvanlig at man ender opp med noe helt annet enn det man har sett for seg.