Hvordan arrangere et perfekt låvebryllup?

låvebryllup anna olette tangen

Drømmer du om en tilbakelent feiring på en låve? Bryllupsfotograf Anna Olette Tangen har fotografert en rekke slike bryllup og nå planlegger hun selv å ha et låvebryllup, nærmere bestemt på Åker Gård i Hamar. Få hennes analyse av fire låvebryllup for å finne ut av hva som virkelig skaper uforglemmelige låvevibber!

Tekst: Anna Olette Tangen Foto: Anna Olette Tangen
Annonse
Feras_Artikkel_2024_Bybiehl

Låver som gjenspeiler norsk historie innen landbruk og gårdsarbeid børstes det nå støv av, og de pyntes til fest.

Personlig synes jeg de aller mest sjarmerende bryllupene ikke nødvendigvis er de dyreste. Det er noe helt spesielt med låvebryllup, men nøyaktig hva skal jeg prøve sette fingeren på i dette innlegget.

En kombinasjon av det røffe, norske preget og hvordan dette skaper en uformell og festlig setting. Ting trenger ikke være perfekt, og det er det heller ikke. Det trekker fra en sprekk, det flyr to fugler i taket, det er støv på gulvet – alle disse tingene bidrar til en desto mer stemningsfull og uperfekt atmosfære.

Annas låvebryllup

Mitt bryllup vil finne sted på Åker Gård i Hamar. Med de langstrakte hagearealene og den sjarmerende herregården på tomten, så jeg umiddelbart for meg en rekke muligheter. Her er det mulig med store hagebryllup, utendørs vielse, ja, i utgangspunktet alt man kan drømme om. På tomten er det en gammel herregård, denne har tidligere vært aktivt brukt til mindre bryllup eller fester.

Fra arbeidssted til låvebryllup

En gåtur rundt på eiendommen får meg til å undre meg over byggets historie, kombinasjonen av den enormt flotte herregården på tomten i sammensetning med den røffe låven. Sett tilbake i tid trer låven tydelig frem som et arbeidssted for menneskene på gården. Eierne hadde trolig nok aldri forestilt seg at det ville blitt arrangert bryllup i den rotete låven deres.

Nå er det børstet støv av den enorme låven som har stått ubrukt i mange år. Gamle gårdsverktøyer er flyttet vekk, og låven står klar for bruk.

Åker gårds historie strekker helt tilbake til vikingtiden, gården ble ansett som en kongsgård på denne tiden. Gården har opptil flere eiere gjennom tidene, hvor den har vært eid av både lensmenn og offiserene, samt private eiere av høy rang.

Det forklarer både arkitekturen og det sofistikerte preget gården og eiendommen har. Stedet har spilt en sentral rolle i norsk historie som maktsenter og tingsted. Nå er det planlagt ny aktivitet på gården, blant annet bryllup og bryllupsfester.

Bare fantasien setter grenser…

Det enormt store utearealet er også fredet og godt bevart, i hagen finnes ruiner av noe jeg så for meg var en gammel grunnmur. Men historien tilsier at dette en gang har vært en gammel karpedam.

Fra gammelt av var dette både tegn på velstand og prakt, i dag er ikke dammen lenger fungerende som en dam. Dette tomme arealet er en spennende del av tomten, som hadde vært spennende å ta i bruk.

Kanskje velkomstdrinker, kakeoppskjæring eller et langt bord med nattmat under stjernehimmelen? Foreløpig er dette bare mange løser tanker, som muligens kan bli realisert ved god planlegging. Med fem måneder til bryllupet, er det fortsatt rom for brainstorming rundt hva vi kan finne på på tomtens arealet.

Kanskje velkomstdrinker, kakeoppskjæring eller et langt bord med nattmat under stjernehimmelen? Foreløpig er dette bare mange løser tanker, som muligens kan bli realisert ved god planlegging.

Anna Olette Tangen

Fire låvebryllup og et i planleggingsmodus

Jeg ønsket å samle tankene mine rundt låvebryllupene jeg selv har fotografert i på oppdrag rundt om, samt analysere hva som gjorde nettopp disse bryllupene så geniale. Jeg har dratt frem fire ulike låvebryllup, på fem vidt forskjellige lokasjoner i Norge, som jeg fortsatt både husker og har i bakhodet nå som jeg planlegger mitt eget låvebryllup.

1. Åker Gård, Hamar:

Malin og Emil

Det første bryllupet jeg ønsker å dra frem er faktisk et bryllup fra selveste Åker Gård i Hamar. Dette var det første bryllupet som noen gang har blitt arrangert i låven på gården.

Bryllupet var i høst, så jeg har det fortsatt friskt i minne. En kald høstdag, men samtidig en fantastisk flott dag med Malin og Emil. Brudeparet la selv ned mye jobb for å klargjøre bryllupet for fest. Det var dekket til med runde bord, og vi var hele 130 gjester samlet inne i låven denne kvelden.

Noe jeg spesielt elsket med dette bryllupet var hvordan brudeparet hadde brukt neonskilt, for å lysne opp den mørke låven. Neonskiltet var designet av meg i samarbeid med Royal Neon. Låven har lite tilgang på dagslys, det er i slike tilfeller ekstra viktig å lyssette riktig på en stemningsfull måte.

 

Tips!
Gi låven lys gjennom spreke neonskilt.

2. Gårdsbryllup på Siloen, Kviteseid:

Anne og Svein

Det andre bryllupet jeg ønsker å dra frem er faktisk det aller første låvebryllupet jeg noen gang var en del av. Nemlig bryllupet til Anne og Svein i Kviteseid.

Festen ble arrangert “hjemme på tunet” med 50 gjester. Anne giftet seg i en sommerlig brudekjole, mens Svein var iført bunad. Den ene gjesten etter den andre kom også ikledd de vakreste bunadene.

Dagen gikk til å utforske de vakre stedene Kviteseid hadde på by på. Spesielt husker jeg hvordan jeg lot meg sjarmere av den hjemmekoselige bruken av dekor til låven. Her ble det hengt opp Norgesglass og pyntet med blomster fra hagen. En mer nasjonalromantisk setting får man virkelig ikke.

Spesielt husker jeg hvordan jeg lot meg sjarmere av den hjemmekoselige bruken av dekor til låven. Her ble det hengt opp Norgesglass og pyntet med blomster fra hagen.

Anna Olette Tangen

3. Holm Gård, Holmsbu:

Caroline og Kristian

Noe jeg bare elsket ved denne festen var bruken av uvanlige elementer for et låvebryllup. Her var det brukt et sennepsgult sceneteppe, i kombinasjon med discokuler i taket, og blomster som sto i stil med det hele. Hvert eneste teppe, element og detalj var nøye planlagt. Det hele var profesjonelt stylet, med Cathrine Fosse i spissen fra @bryllupskollektivet.

Cathrine Fosse har vært visual designer i gjentatte fester jeg har vært i, som vil si at hun administrerer alle visuelle elementer. Hun vil også være ansvarlig for stylingen av mitt eget bryllup. Så henne vil dere høre mer om de neste månedene.

Holm Gård er et svært populært sted for bryllupsfeiring, da det ligger svært sentralt i tilknytning til Oslo.

Noe jeg bare elsket ved denne festen var bruken av uvanlige elementer for et låvebryllup. Her var det brukt et sennepsgult sceneteppe, i kombinasjon med discokuler i taket, og blomster som sto i stil med det hele.

Anna Olette Tangen

4. Gårdsbryllup, Nissedal:

Ingebjørg og Kenneth

Brudeparet hadde selv tatt initiativ for å rydde den gamle låven klar til sin store dag. Jeg husker denne låven som ekstra romslig og sjarmerende, da den hadde en hovedetasje, men også en mesaninetasje med mulighet for gjester å sitte. I mesaninetasjen var det både godteri bord, kaffe og kaker, mens hovedfokuset var rettet mot hovedetasjen hvor talere og brudepar befant seg.

En ting jeg elsket ved dette bryllup var alle de antikke elementene som var satt inn i låven. Gamle stoler og lamper funnet på bruktbutikk. Koblet til strøm og hengt opp i det gamle låvetaket.

Jeg gleder meg til fortsettelse av planleggingen rundt bryllupet på gården – både til utevielse i hagen og en stemningsfull fest på låven. Her er det kun muligheter, og svært få eller ingen begrensninger for hva vi kan få til.

Psst:

Følg Anna Olette Tangens vei mot bryllupet under #hilsen nyforlovet

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: