Hvordan får jeg kjæresten min til å fri?

Kjærestepar ved vindu

Simone har lyst til å gifte seg, eller rettere sagt hun vil at kjæresten skal fri til henne. Men hva ligger egentlig bak dette behovet og hvordan kan man få kjæresten til å fri? Terapeut Katrine Axholm forklarer saken.

Tekst: Katrine Axholm Foto: Les Kaner og bannerfoto Toa Heftiba /Unsplash. Illustrasion: Mie Frey Damgaard
Annonse
Feras_Artikkel_Raymond_Weil_3

– Jeg er for at at du skal hjelpe meg med å få kjæresten min til å fri, sier Simone og smiler.

– Du tenker kanskje at dette er noe likegyldig tenåringsprat, men for meg betyr det enormt mye.

Simone og kjæresten hennes Tobias er i midten av 30-årene. De har to små barn og har nettopp kjøpt et hus sammen.

– Det betyr så mye for meg at jeg kan kalle han for «mannen min». Nå er vi bundet sammen på så mange måter, men det er noe ekstra over det å også være ektepar utad – for hele verden! Selv om jeg vet at han elsker meg og at det er meg han vil ha, ligger det en stor kjærlighet i det å bli spurt om å bli gift.

Selv om jeg vet at han elsker meg og at det er meg han vil ha, ligger det en stor kjærlighet i det å bli spurt om å bli gift.

Simone

Les også: Lyst til å fri til kjæresten? Slik går du frem

Hjerter illustrasjon

Les også: 30 blomstrete kjoler til bryllup 2021

Jeg savner oss to

– Foreldrene mine var klassiske 80-tallsforeldre. De hadde hver sin jobb og delte på hvem som lagde middagen og de praktiske oppgavene. Moren min var veldig opptatt av likestilling. De var to om alt. Det har jeg alltid vært stolt av, og jeg er glad for at det også er sånn mellom meg og Tobias.

– Men det er blitt så praktisk nå med barna. Jeg savner oss to. Det at vi er voksne og kjærester og at vi er sammen fordi vi elsker hverandre, ikke bare fordi vi har barn og hus sammen.

– Så et frieri fra hans side vil gi deg opplevelsen av at han elsker deg, for den du er og ikke kun fordi du er mor til barna deres? Slik sett kan det høres ut som frieriet er en symbolverdi på at han elsker deg!?

– Ja, det er et kjempestort kjærlighetssymbol for meg. At han ikke bare er min «wingman» som løser oppgaver i familien, men at han også tar på seg den ekstraordinære handlingen av å planlegge et frieri. At han går ned på kne og spør meg om vi kan planlegge og ha en kjærlighetsfest sammen, svarer Simone ivrig.

Vi går litt videre i å undersøke hva dette handler om for Simone.

Les også: Vanskelig å velge forlover? Dette mener ekspertene

Hva ligger bak drømmen om kjæresten som frir?

– Hvis jeg går videre med dette utsagnet, kan det høres ut som du føler deg litt «tatt for gitt» slik situasjonen er nå. Og at du egentlig har behov for at han virkelig viser deg at han elsker deg og vil ha deg. Kan du kjenne deg igjen i dette?

Jeg ser varmt på Simone nå, for jeg vet godt at jeg er litt direkte.
Simone ser tankefullt ut av vinduet.

– Det kan godt hende du har rett. Kanskje handler frustrasjonen min over at Tobias ikke frir mer om at jeg trenger å føle meg sett, enn at det å bli gift er så viktig.

– Altså, jeg vil fortsatt gifte meg! Men kanskje jeg skal skifte fokus litt mot å heller snakke med han om hvordan vi kan få mer til «oss to» i livet vårt nå. Slik at det ikke kun handler om bryllup, men om det jeg savner.

– Og ved at jeg slutter å mase på han, kan det jo faktisk hende at han får lyst til å fri til meg også, sier Simone og ler høyt.

Les også: Finn ut hva som skjuler seg bak dine drømmer og behov

Katrine Axholm er parterapeut i ALT

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: