Hvordan fungerer egentlig catering til bryllup?

Restaurantmiddag, koldtbord hjemme hos svigers, spleiselag eller catering - valgene er mange. Lurer dere på hvordan catering til bryllup fungerer og hvilke aktører som finnes? Her forklarer to cateringselskaper hva dere bør tenke på.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Karly Gomez via Unsplash

La oss bare innrømme det med én gang – et av høydepunktene når man er gjest i bryllup er middagen.

Og selvfølgelig står dere som brudepar fritt til å velge akkurat hva dere vil på dagen deres. Enten dere lander på en 3-retters på fancy eller nedpå restaurant, koldtbord hjemme eller hos svigers, spleiselag eller take-away på døren med Foodora.

Catering er et flott alternativ mange brudepar velger. Her leveres ferdiglaget mat direkte til bryllupsfesten. Men hvordan fungerer det egentlig? Og hvilke aktører finnes i Norge?

CAKE IT EASY: Dessertdrømmer i cateringform. Fra venstre: Medina Catering/Karly Gomez via Unsplash

Her forklarer to cateringselskaper hvordan catering til bryllup funker og hva dere bør tenke på:

– Vi tilpasser selvsagt menyen etter ønsker, men det er etter vår erfaring veldig vanskelig å la kunder «tenke helt fritt», sier Mikaela Solberg, booking- og cateringansvarlig i Delicatessen Catering.

De tilbyr tapas og «norske» varianter av klassiske spanske retter.

– Vi har et grunnkonsept, og ut fra det bygger vi alle våre menyer. Uansett om det er bryllup, dåp eller firmafest, eller hvilken som helst annen anledning.

Etter at de har mottatt en henvendelse, avtaler de alltid et møte for å gå igjennom ønskemål og detaljer. Etter dette tilbyr de kundene en prøvesmak av ønsket meny, som kunden betaler for, som de enten leverer eller som kunden kan hente selv på ønsket dag og tid.

– Det lønner seg å være ute i god tid, da bryllup jo for mange er en stor dag som bør planlegges nøye. De fleste cateringkjøkken har travle hverdager, og kan sjeldent møtes/legge mye egen tid på planlegging.

Trenger dere servitører?

Delicatessen Catering anbefaler brudepar å tenke over leie av personale og hjelp til severing, ettersom selskapet kun leverer maten og om ønskelig også kokker som tilbereder maten, setter opp og serverer fra buffetløsning.

– Det er anbefalt å ha servitører på større arrangement, men det avhenger selvsagt av budsjett. For å svare som catering-leverandør: For en pen servering av mat, og for å avlaste brudeparet eller eventuelle toastmastere eller andre ansvarlige, bør man absolutt leie inn personale som kan ordne med mat, servering og rydding.

Det må ikke være dyrt personale, så lenge man sørger for god briefing i forkant, ifølge Solberg.

Det er anbefalt å ha servitører på større arrangement, men det avhenger selvsagt av budsjett. For å svare som catering-leverandør: For en pen servering av mat, og for å avlaste brudeparet eller eventuelle toastmastere eller andre ansvarlige, bør man absolutt leie inn personale som kan ordne med mat, servering og rydding.

Mikaela Solberg
Mikaela Solberg, booking- og cateringansvarlig i Delicatessen Catering

– For å svare som servitør med 10 års + erfaring, og mange bryllup: Særlig hva gjelder rydding er det lurt å ha en eller annen form for serveringspersonale, da denne delen av festen ofte skjer etter at folk har fått i seg et glass eller fem med vin. Ikke kjempestemning å rydde vekk servise, bestikk, matrester, vaske opp og eventuelt gjøre plass til fest/dansegulv da…

– Med det sagt, er det absolutt ingenting i veien for å ikke ha personale, men da bør man være klar over at man enten har en ekstra stor jobb å gjøre dagen etter (kjedelig), eller at noen i selskapet bør ta litt ekstra ansvar for særlig ryddejobben.

Er det et maksantall for hvor mange spisende gjester man kan ha med catering til bryllup?

– Ulike kjøkken vil ha ulike begrensninger. Jeg tok tidligere i uken imot en henvendelse på 500 personer. Det klarer vi fint så lenge menyene ikke avviker altfor mye fra våre standardalternativer, og vi får bestillingen i god tid før levering, sier Solberg i Delicatessen Catering.

– Igjen kan jeg bare snakke for oss, men de fleste bryllup ligger vel mellom 100-200 personer. Og det vil jeg tro de fleste seriøse aktører vil klare fint, avhengig av hvor avansert menyen er, selvsagt.

digg med catering

PLUKK OG MIKS: Sett sammen deres drømmemeny ved hjelp av catering. Foto Unsplash

Er det hygienisk?

– Maten vi leverer kommer nesten utelukkende som buffetløsning, og noen mennesker vil sikkert mene at dette er uhygienisk i disse dager, sier Solberg i Delicatessen Catering.

– Men husk at det var en tid før pandemien, hvor stort sett ingen stilte spørsmål rundt ting som å dele gripebestikk eller til og med smake på hverandres mat. Altså; Er man fortsatt engstelig for korona, er det nok lurt å vente med bryllupsarrangement. Med mindre man er en veldig liten gruppe og kan sørge for god lufting og tilstrekkelig avstand.

– På vårt kjøkken er vi alltid ekstremt nøye med både kontaminering med tanke på eventuelle allergier, samt generell hygiene. Det er vi lovpålagt å være. Hvordan man selv velger å legge opp serveringen og hvordan gjester forsyner seg, er til syvende og sist opp til brudeparet.

catering til bryllup

HERSKAPELIG: 3 retters selskapsmeny fra Kreativ Catering. Foto: Stian Broch

Er catering for bryllup formelt nok?

– Catering kommer i alle mulige former og prisklasser. Vi er ikke et fancy cateringbyrå, men har et produkt som er velkjent og elsket av mange, som de fleste også har råd til. Vi mener at maten vår kan være fancy nok til enhver anledning, takket være gode råvarer og autentiske smaker, mener Solberg i Delicatessen Catering.

– Men vi kan ikke sammenlignes med en 6-retters meny servert i seks omganger, som er tilberedt på en restaurant eller selskapslokale med kjøkkenfasiliteter. Man får det man betaler for, enkelt og greit.

FOLKA BAK: Fra venstre; gründer og medarbeider Rodrigo Belda og Kjøkken- og cateringsjef i Delicatessen Catering, Sebastien Campa. Foto: Paul Paiewonsky©2019

 

Hva bør man tenke på før man booker catering?

– Sørg for god og tydelig dialog med cateringtilbyderen; både hva gjelder priser, menyer, forventninger til servering/opplegg samt eventuelle avbestillings- og endringsfrister, tipser hun.

– Ikke legg opp til at folk kan melde inn alle mulige kostholds- og smakspreferanser. Dette er deres dag, og folk skal i utgangspunktet være takknemlig for at de får gratis mat og en fest de forhåpentligvis sent vil glemme. Alle mulige «liker ikke» eller «spiser helst ikke»-typer ‘allergier’ skaper mye jobb for så vel bryllupsplanleggere som kokker, og kan godt sløyfes på den ene dagen hvor fokuset skal være på kjærlighet og en minneverdig feiring.

– Reelle allergier skal og vil selvsagt tas hensyn til. Men utover det bør man som brudepar ikke være altfor rund i kantene – for sin egen skyld.

– Vær ute i god tid

Noen ønsker det helt enkelt med for eksempel en god gryte, mens andre ønsker tapasbuffet eller 3-8 retters middager hvor vi er hjemme hos kunden eller i leid lokale og lager mat. Det er som å få en restaurant på døra.

Henrik Sømo Solberg. Foto: Kreativ Catering
Henrik Sømo Solberg, kontorsjef i Kreativ Catering.

Kreativ Catering er ukentlig i kontakt med brudepar som ønsker å bestille catering til bryllup.

– Noen ønsker det helt enkelt med for eksempel en god gryte, mens andre ønsker tapasbuffet eller 3-8 retters middager hvor vi er hjemme hos kunden eller i leid lokale og lager mat. Det er som å få en restaurant på døra, sier Henrik Sømo Solberg, kontorsjef i Kreativ Catering.

– Om man ønsker å få en kokk levert med maten, starter det som regel med en prøvesmaking av meny i våre lokaler god tid i forveien før bryllupet. Deretter holder vi kontakten frem mot selskapet, og kan tilpasse for allergier og dietter som vi vet om på forhånd.

catering til bryllup

Tapas fra Kreativ Catering. Foto: Stian Broch

Hva er lurt å tenke på når man skal booke catering til bryllupet sitt?

– Vær ute i god tid, de mest populære bryllupshelgene på sommeren kan bli fullbooket!

Er det noen type mat som ikke er godt egnet til catering?

– Nei, profesjonelle cateringaktører har gode menyer som er tilpasset det man driver med. Vi har i mange år hatt stor suksess med vårt konsept hvor vi tar med restauranten hjem til gjesten, i stedet for at gjesten går på restaurant, forteller Sømo Solberg i Kreativ Catering.

Heller ikke han mener at man absolutt må ha servitører i bryllupet sitt.

– Men vi anbefaler at man leier inn servitører, enten gjennom cateringleverandøren, eller venner og bekjente. Det aller hyggeligste er å være gjest i eget selskap, og ikke måtte servere.

Er det hygienisk nok med catering?

– Ja, vi er på lik linje med restauranter pålagt å ha et internkontrollsystem for matsikkerhet, og har gode rutiner for å opprettholde god hygiene.

catering

Et utvalg norske cateringaktører

Matspecialen – Oslo og omegn. Tilbyr selskapsmenyer, tapas, koldtbord og kaker til bryllup.

Modern Catering – Oslo og Viken. Tilbyr blant annet tapas, tre-retters, fingermat og grillmenyer.

Alba Catering – Italiensk catering i Oslo og Viken.

Real Mat Catering & Selskapslokaler – Oslo. Tilbyr blant annet tre- og fem-retters menyer, luksusbuffet og asiatisk buffet.

Strøm-Larsen – Oslo og omegn. Tilbyr snitter, koldtbord, spekematbord, tapas, osteanretninger, gryteretter, selskapsmenyer og grilling.

Gastro Catering – Oslo og omegn. Tilbyr blant annet tre- fire- og femretters selskapsmenyer og grillmenyer til utebryllup om sommeren.

Kreativ Catering – Oslo. Tilbyr blant annet tapas, buffet, tre- til syvretters menyer, grillmeny og desserter.

Delicatessen Catering – Tapas i Oslo, Fredrikstad og Bodø.

Maxi Catering – Kristiansand. Tilbyr tre-retters menyer og grillbuffet.

Déjà Vu Delikatesser – Stavanger. Tilbyr selskapsmenyer med blant annet tapasinspirerte retter.

Catering Bergen/Bien Restauranter – Bergen og omegn. Tilbyr klassisk middelhavsbuffet og selskapsmenyer.

Kulinarisk Fanatisme – Trondheim. Tilbyr blant annet trøndersk festbord og fingermat.

Mersmak Catering – Tromsø. Tilbyr særlig lokale råvarer som fisk og kjøtt.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: