Vi bruker cookies på våre nettsider. Les mer om hvilke cookies vi bruker og hva vi bruker de til her. 

Idyllisk skjærgårdsbryllup på Koster i Sverige

Camilla og Simen sitt skjærgårdsbryllup


Forholdet til Camilla og Simen har virkelig vært på gli – helt siden han fridde til henne på skitur i Alpene. At de også skulle gifte seg i vakker natur var nettopp det – Helt naturlig. Bli med bakom deres fantastiske bryllup på Koster i Sverige og bli inspirert til å velge skjærgårdsbryllup.

Tekst: Redaksjonen Foto: Carolina Segre

Hvordan møttes dere?

– Vi møttes i Bergen for snart 13 år siden. Jeg studerte der på den tiden, mens Simen tilfeldigvis var på besøk hos noen kompiser. Ingen av oss ville ha kjæreste, husker jeg. Jeg skulle ha en sesong på ski i Alpene, og Simen skulle flytte til Trondheim for å studere. Likevel kjørte vi på med avstandsforhold, flyttet sammen så fort vi kunne, og resten er historie.

Hvordan fridde han?

– For et par år siden hadde vi en mini-skisesong i Alpene, igjen. Det hadde snødd mye. Dette var den første dagen de åpnet opp helt til toppen av Cresta d ́Arp. Et fjell på nesten 3000 meter. Vi vasset bort til anlegget, i den fine og tørre snøen som nådde oss til anklene. Jeg var helt euforisk.

Jeg husker jeg sa til Simen at: ”Sånne dager som dette, de får vi ikke så mange av her i livet.” Simen var veldig stille. Jeg var redd for at han kanskje syntes nedkjøringen var for risikabel, og egentlig ikke var komfortabel med dagens plan. I fire heiser var han helt stille. Det er nesten én time med heiskjøring, det. Vi kom helt til toppen, med utsikt mot Mont Blanc og endeløse run, med urørt snø.

Simen hadde vært stille så lenge at jeg omsider spurte han: ”Men Simen, backer du ut?”. ”Nei, jeg går all in”, svarte han da. Han satt plutselig på ett kne, med en ring i hånden! Han glemte å spørre om jeg ville gifte meg med ham, og jeg glemte å si ja. Men midt oppi alle gledestårene ble vi altså forlovet.

Han satt plutselig på ett kne, med en ring i hånden! Han glemte å spørre om jeg ville gifte meg med ham, og jeg glemte å si ja. Men midt oppi alle gledestårene ble vi altså forlovet.

Bruden

TID FOR BRYLLUP: Simen og Camilla ønsket gjestene velkommen til Koster med et hjemmelagd skilt i drivved.

Hva slags bryllup ønsket dere på Koster?

– Vi ønsket å gi gjestene en totalopplevelse, som de forhåpentligvis ville huske lenge. Å ha bryllup på Koster i Sverige er et av de vakreste, mest idylliske stedene vi kunne tenke oss. Det satte den perfekte rammen for avslappet skjærgårdsbryllup. Dette er en bilfri øy, med hvite strender og vill natur.

Ved å legge det til et bryllup på Koster i Sverige, ville mange av gjestene komme allerede på torsdag eller fredag. Samtidig ga det muligheten til å utforske stedet og finne den helt spesielle roen som man får der ute. Det gav oss muligheten til å ha en hyggelig samling med gjestene på terrassen, allerede på fredagen. Vi så for oss en stille augustkveld, med gode ullgensere, fiskesuppe, vin og Cornelis Wresviik i bakgrunnen.

Vi ønsket at gjestene kunne bo i umiddelbar nærhet til selskapslokalet, og at både vielsen og minglingen kunne være ved sjøen. Foruten den vakre naturen på Koster, var bra musikk og god mat og drikke vesentlige elementer for oss.

Siden vi ønsket et avslappet bryllup på Koster i Sverige, valgte vi en kleskode som harmonerte med dette. Kleskoden ble da “summer formal”. Dette åpnet opp for lette sommerkjoler, lyse dresser – og gjerne en hatt. Kort oppsummert ønsket vi å skape en fin bryllupshelg på Koster.

HOTEL KOSTER EKENAS: Flott terrasse mot havet og gode overnattingsmuligheter i nærhet til selskapslokalene.

Fortell om hvordan det er å ha bryllup på Koster i Sverige: hvor lang tid brukte dere på å planlegge?

– Vi planla vel bryllupet i litt over ett år, litt i rykk og napp. Mye kom ikke på plass før det siste halvåret, og svært mye var ikke i boks før de siste dagene. Inkludert brudekjolen.

MIDDAGEN: Hotel Koster sørget for varm mat til alle og at ingen glass var tomme gjennom den seks timer lange festmiddagen.

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

– Siden jeg selv jobber som bryllupsfotograf, har jeg etter hvert sett utrolig mange fine måter å gjøre ting på. Videre er det å søke inspirasjon en helt naturlig del av jobbhverdagen min. Pinterest, Instagram og diverse internasjonale bryllupsblogger var derfor et kjent terreng.

Selv om det er flere som våger å tenke utenfor boksen i Norge, søkte jeg mye inspirasjon fra utlandet. Du skal ikke lenger enn til Danmark, før holdningen til bryllup er mer avslappet og lekent. Jeg er også stor fan av flere bryllupsfotografer fra Australia og New Zealand, og fant mye inspirasjon til brudekjolen derfra.

Jeg hentet også inspirasjon i naturen. Årsaken til det er fordi jeg ønsket å bringe inn elementer fra sjøen og stranden inn i dekorering og pynt. Det herlige uperfekte, men likevel fullkomne, som er i det tilfeldige.

BORDDEKKING: Brudeparet brukte sine egne vaser og messinglysestaker som bordpynt. Menyene var pyntet med knivskjell og strå fra øya.

Hva gjorde dere for å sette særpreg på deres bryllup på Koster?

– Vi lagde en gjestebok med bilde og en liten tekst om hver av gjestene. Gjesteboken lå på rommene da de sjekket inn, sammen med en goodiebag og personlig hilsen. Alt av trykksaker, som invitasjon, meny og program
var i samme serie.

Konvoluttene til innbydelsene til bryllupet laget vi selv, ved å bruke gamle botaniske plansjer, fra et marked i Roma. Vi laget også et personlig segl med initialene våre, som vi brukte til både innbydelser og gjestebok. Stedet innbød til et klassisk maritimt tema, valgte vi heller å hovedsakelig bruke hvitt, med innslag av grønt og grått.

Blomstene skulle se ut som markblomster, noe gjentok seg i bordpynten, buketten, håret og kakene. Menyen komponerte vi selv, etter å ha vært på to prøvesmakinger med restaurantens egne retter. Vi fikk restauranten til å bestille inn den vinen vi selv ønsket å servere. Vi valgte å servere bryllupskaken under minglingen, før middagen.

Den var for øvrig også egenkomponert, i samråd med bakeriet. Bordsettingen bestod kun av små bord, og vi valgte å sitte sammen med forlovere med følge. Jeg hadde fire forlovere, mens Simen hadde to. Fremfor å ringe i en bjelle, som en del av toastmasteren sin introduksjon av neste skreddersydd brudekjolen.

Vi lagde en gjestebok med bilde og en liten tekst om hver av gjestene, som lå på rommene da de sjekket inn, sammen med en goodiebag og personlig hilsen. Alt av trykksaker, som invitasjon, meny og program var i samme serie.

Brudeparet

Hvem av dere tok størst del i planleggingen?

– Jeg (bruden). Det var helt naturlig, siden jeg selv er i bryllupsbransjen, og hadde masse ideer og tanker rundt det. Likevel var det mye vi samarbeidet rundt. Var det noe vi begge hadde meninger om og preferanser på, landet vi dette sammen.

Vi storkoste oss med å lage spillelister til de ulike delene av bryllupshelgen. Vi varmet opp mye med disse, i bilen på vei til eller fra steder.

GAVEBORD & POLAROIDKAMERA: En minnebok ble sendt rundt slik at alle kunne skrive en hilsen til brudeparet.

Var dere noen gang uenige?

– Nei, faktisk ikke. Vi er heldigvis veldig samstemte, både når det gjelder hva som er viktig for oss. I tillegg har vi like verdier når det kommer til både tid og penger på. Dermed gikk hele prosessen med planleggingen smertefritt, og var bare en hyggelig greie.

KAKESPISING: Brudeparet valgte å servere bryllupskaken til før middagsminglingen, noe å vurdere?

Ble det et bryllup som dere hadde sett det for dere?

– Selv om vi hadde gledet oss til denne dagen helt siden Simen fridde, og forventningene var høye, overgikk dagen alle våre villeste fantasier. Vi var bestemte på at vi ønsket et bryllup på Koster i Sverige. Den ble bare helt overveldende magisk, og det tok tid å ta alt inn over seg. Å samle alle man er glad i, for å feire dere og kjærligheten en hel dag, er rett og slett et fantastisk konsept!

Er det noe dere ville gjort annerledes i et bryllup?

– Vi ville aldri hatt et bryllup et annet sted enn på Koster i Sverige, men det å legge opp til en bryllupshelg med nesten gjester på en bilfri øy det byr på noen utfordringer. Det er ikke bare å stikke innom butikken, hvis det er noe man har glemt, for å si det sånn.

Jeg tror vi hadde brukt litt penger på en som kunne hjelpe oss litt, med de siste forberedelsene. Uten skikkelig dugnadsånd fra gjestene, hadde vi aldri kommet i mål i tide!

Hvor mange gjester hadde dere?

– 87 personer.

BRYLLUPSGJESTENE: Alle bryllupsgjestene samlet etter vielsen, gratulerer til Camilla og Simen!

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på i et bryllup?

– Fotograf, fotograf, fotograf! Både fotografene våre, Carolina og Cory, og videografen vår Marte, gjorde en helt fantastisk innsats gjennom hele dagen. Vi kunne ikke ha vært mer fornøyd med resultatet! De har fanget stemningen, detaljene, menneskene, stedet og kjærligheten, på en helt nydelig måte.

Selve dagen gikk så utrolig fort. Når jeg ser tilbake på både bilder og filmen, har de fått med seg så mye jeg ikke husker.

Vi er så utrolig glade for at vi har disse bildene og filmen. Vi kan ta frem så ofte vi ønsker, for å mimre om en så fin begivenhet i livene våre. Det, og at vi var så opptatt av å skape den helhetsopplevelsen, gjennom stedet, musikken, maten og drikken.

Hva var det beste øyeblikket i løpet av dagen på Koster?

– Vielsen må være høydepunktet. Fra en dag der hvert sekund og hvert minutt føltes som det beste, må det være vielsen. Det hadde regnet på morgenen, men rett før vielsen klarnet det endelig opp.

Da jeg gikk nedover stranden med pappa, omgitt av gode venner og familie, og med Simen som tørket tårer nederst på stranden, tenkte jeg at dette var ett av de fineste øyeblikkene jeg kom til å få her i livet. Det var vindstille, og det eneste vi hørte var lyden av forsiktige bølger som slo mot stranden.

Vi hadde brukt mye tid på å velge musikk til vielsen, og artisten vår Signe skapte magi bak pianoet sitt. Og vi gråt og vi gråt. Som om ikke det var nok, var det to gule sommerfugler som danset over hodene våre under hele vielsen.

Det var flere gjester som trodde at jeg hadde sprayet meg med noe som gjorde at vi tiltrakk dem. Ha-ha, men så detaljstyrt er jeg ikke.

BRUD & FAR: Camilla og hennes spente og nervøse på vei ned til vielsen, omgitt av alle gjestene.

Da jeg gikk nedover stranden med pappa, omgitt av gode venner og familie, og med Simen som tørket tårer nederst på stranden, tenkte jeg at dette var ett av de fineste øyeblikkene jeg kom til å få her i livet. Det var vindstille, og det eneste vi hørte var lyden av forsiktige bølger som slo mot stranden.

bruden
For Camilla og Simen var det helt naturlig å ha et utebryllup
VIELSEN: Etter vielsen kastet gjestene blomsterblader på de nygifte. Konfettien bestod av små hortensiaer, et vakkert og miljøvennlig alternativ.

Var talene deres slik dere forventet i et bryllup?

– De var genuine, rørende og morsomme. Det var en utrolig fin prosess å skrive på disse talene, da det vekket så mange fine minner. Siden vi har vært sammen såpass lenge, tror jeg vi begge hadde litt ekstra mye på hjertet.

Vi snakket om hvorfor vi falt for hverandre, hvorfor vi har valgt hverandre. Ikke minst gode grunner til at nettopp vi to fort- setter å velge hverandre. Hver eneste dag.

BRUDGOM & FORLOVERE: Simen med sine to forlovere, alle gikk matchende dress fra Zara.

Danset dere brudevals? Til hvilken sang?

– Vals kan vi ikke skryte på oss at vi danset! Men i den grad en god gammeldags stilledans kvalifiserer, så gjorde vi det! Dette ble en meget spontan affære, og låtvalget falt på ”Love Don’t Bother Me”. (fra sound- trackene til ”Frida med hjertet i hånden”, til de av dere som har vokst opp med den slags).

Det lå ikke spesielt mye tanke bak det, men heller den første typiske stilledans-sangen vi kom på i farta! Vi var mest opptatt av å få i gang festen, og hadde ”Sing Halleluja” med Dr. Alban klar, etter at konfettiregnet hadde lagt seg.

BRUD & BRUDGOM: Happily ever after, endelig starter den fantastiske reisen som et ektepar!

Deres beste tips til et fantastisk bryllup:

– Lag en oversikt over punktene på to do-listen, som av praktiske årsaker ikke kan fikses før de siste dagene. For vår del ble dette en i overkant lang liste. Vi skulle veldig gjerne ha vært litt mer forberedt på dette. Deleger så mange som mulig av disse punktene, slik at dere får slappet av kvelden før.

Tenk utenfor boksen og sett deres personlige preg på dagen. Gå for en utendørsvielse, men ha en plan B i til- felle regn. Og ikke minst, invester i dyktige fotografer som følger dere gjennom hele dagen.

Jeg har stor forståelse for at mange synes det er mye penger til et bryllup og ha det på Koster i Sverige. Men dette er faktisk den eneste utgiftsposten som dere får glede av, også etter at dagen er over. Jeg tør ikke forestille meg hvor mye jeg hadde angret, hvis vi ikke hadde investert i dette. Fordi jeg vet hvor mye det har betydd for oss i etterkant.

FEST: Etter bryllupets middagen er det tid for fest og moro med gjestene.

Brudens og brudgommens beste tips til fremtidige bryllup:

– Deleger flest mulig oppgaver i et bryllup. Tenk at du skal være passasjer og ikke sjåfør. Husk å legge til rette for at du kan slappe av og nyte dagen med forlovere dine, allerede under forberedelsene. Drikk litt champagne og hold blodsukkeret oppe – ikke minst, lag en bra spilleliste i god tid. En som du vet får deg og forloverne i det rette humøret.

Om det er gjennomførbart bør du få fotografen til å ta bilder av begges forberedelser, som er gode minner å se tilbake på.

Fra brud til brud: – Unn deg en flink stylist som du stoler på. Jeg har tidligere fotografert i bryllup som Tomas Erdis har stylet. Jeg visste at han var super dyktig på hår og sminke, iog at han har et behagelig og herlig vesen.

Det er utrolig deilig å vite at du er i de beste hender under forberedelsene, og jeg har aldri følt meg så fin før! Det synes jeg alle bruder fortjener. Til tross for at kjolen kom én uke før bryllupet – og den passet perfekt!

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var litt stresset på slutten der, siden jeg ikke hadde en plan B. Men det ble drømmekjolen min, og var definitivt verdt ventetiden og stresset, da den endelig kom!

Fra brudgom til brudgom: – Våg å tenk utenfor dresskoder som galla. Mørk dress eller smoking, hvis dere ønsker et litt lettere tema. Det kan riktignok være vanskelig å finne lekne dresser hos de store designhusene i Norge. Mye fordi nordmenn er nokså konservative.

De rimeligere kjedene har ofte litt mer vågale dresser, og en skredder kan tilpasse disse så de sitter som støpt.

Fra brud til brud: – Unn deg en flink stylist som du stoler på. Jeg har tidligere fotografert i bryllup som Tomas Erdis har stylet. Jeg visste at han var superdyktig på hår og sminke, i tillegg til at han har et behagelig og herlig vesen.

Bruden

Hvordan fant du brudekjolen?

– Siden jeg selv er i bransjen, har jeg lenge hatt noen tanker om hva jeg liker og ikke liker. Jeg visste at jeg var ute etter en kjole med trekvart lange armer, som hadde åpen rygg, var tett i brystet og helst hadde antikke blonder hele veien.

Jeg besøkte ikke en eneste brudesalong, utenom Gaggu, som er en liten skatt av en vintagebutikk i Skovveien i Oslo. Hadde jeg funnet en jeg likte der, hadde jeg nok slått til, men dessverre var det ingen som stemte helt. Som nevnt, finner jeg mye inspirasjon til fotografyrket, gjennom australske leverandører.

På to fotografer sin samlede Instagram-profil, fant jeg en kjole som jeg forelsket meg helt i. Til tross for at den ikke hadde åpen rygg. Den lange ermer og liten hals.

Blondestoffet derimot, synes jeg var et syn for guder. Etter å ha gjort en del research, fant jeg ut at dette ikke var en hvilken som helst brudekjole-leverandør. Den var faktisk laget av en venn av bruden. Jeg rundet derfor internett, i håp om å prøve å finne et lignende stoff.

Etterhvert ble jeg nødt til å innse at jeg ikke kom til å finne det. Årsaken til dette var franske og antikke blonder, laget på en helt spesiell måte. Med bohemske og kraftige blonder, i skjønn forening med mer finmaskede blonder. Etter enda mer research, fant jeg denne vennen av bruden på Facebook. Han heter Jason Hewitt, bor i Australia og jobber som designer. Det er ikke brudekjoler som han primært lager.

Han syntes det var gøy å høre at jeg skulle ha et bryllup på Koster i Sverige. Han hadde jobbet som designer for noe som het Acne, hvis jeg hadde hørt om det… Heldigvis var han utelukkende positiv til å lage en kjole til meg, med mine ideer og i tilsvarende blondestoff. På grunn av korona ble det kontakt over Facetime og mail.

BRUDEKJOLEN: Kjolen kom én uke før bryllupet, og passet heldigvis helt perfekt! Den var en miks av finmaskede og grovere blonder.

Ga dere hverandre morgengave?

– Vi hadde egentlig blitt enige om at vi ikke skulle gi hverandre morgengave. Mye fordi vi hadde brukt så mye penger på bryllupet. Men Simen klarte ikke å dy seg, og han hadde kjøpt en nydelig vintageklokke.

Hvor var dere på bryllupsreise etter Koster?

– Rett etter et fantastisk bryllup på Koster i Sverige dro vi på en ukes ferie til Den franske rivieraen. Dette var egentlig helt tilfeldig, og ble bestilt dagen før avreise. Den ordentlige bryllupsreisen blir en lengre skiferie i Japan til vinteren.

Hvis dere måtte trekke frem én gave dere fikk til bryllupet på Koster, hva var den beste gaven?

– Vi fikk et meget sjenerøst bidrag til bryllupet fra bestefaren til Simen. Dette brukte vi på en utrolig dyktig videograf, Marte, som filmet oss hele dagen. Vi ser den om og om igjen, og vi gråter og vi gråter når vi ser den. Verdt hver eneste krone!

Les også: Avslappet og intimt bryllup – bli inspirert av Thea og Emilys magiske feiring

5 tips til kommende brudepar

★ Velg en fotograf som dere liker uttrykket til, og invester i heldagsfotografering.
★ Begynn planleggingen tidlig, og deleger så mye som mulig.
★ Bruk tid på å lage gode spillelister til de ulike delene av dagen/ helgen. Musikk er avgjørende for stemningen!
★ Velg en mobilfri vielse, slik at alle heller er tilstedet i øyeblikket! Det tristeste jeg ser som bryllupsfotograf, er når bruden går ned midtgangen, men ikke har ett eneste blikk å møte. Bare masse mobiler.
★ Server bryllupskaken til minglingen, i stedet for etter en lang middag, sammen med mange andre kaker.


VI TROR OGSÅ DU VIL LIKE ...