Invitert i bryllup? Slik tolker du kleskoder til gutta

kleskoder til herre

Kleskoder til bryllup er ikke alltid så enkelt, hverken til ham eller henne. Her deler to moteeksperter sine beste tips til de ulike kleskodene til herre i bryllup.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: Eton

Dress, mørk dress, galla og pent. Det finnes mange ulike kleskoder, men hva er egentlig forskjellen? Og hva er greia med den nye kleskoden kalt hagefest?

Kleskoder: Hva betyr galla?

– Galla er kjole og hvitt, enkelt og greit. Og det er et antrekk du ikke skal «piffe» opp på noen som helst måte. Der skal du følge kleskoden 100 prosent, sier Chris Nikolaisen, innkjøper hos Ferner Jacobsen i Oslo.

Det vil si snippjakke, sorte bukser og skjorte med knekksnipp og stivt bryst i pique. I tillegg skal det være sløyfe i hvit pique, knappene eller mansjettknappene på skjorten skal være i hvit perlemor, vest skal være i hvit pique (sort vest er kun i losje-sammenheng, aldri i bryllup), og du må også ha hvite bukseseler, lange sorte strømper og lakksko, ifølge Nikolaisen.

Det eneste alternativet som er lov når invitasjonen er galla, er bunad.

Chris Nikolaisen hos Ferner Jacobsen
Chris Nikolaisen

– Det gjelder også om du er så heldig og blir invitert til Kongen og antrekk er galla – da er bunad lov.

Kleskoder: Hva er smoking?

– Smoking er litt friere enn galla, men du må fortsatt følge kleskoden. Det er ingen regler rundt farge. De fleste velger sort smoking med smokingskjorte til, men du kan fint velge en mørkeblå smoking også.

– Det er heller ingen fasitsvar på hvilke slag du skal velge. Enten er det peak lapels, som er litt spissere og har en litt mer italiensk look. I tillegg har du shawls lapes, som er de runde slagene og er en mer engelsk look. Her velger du det du liker best.

– Til kleskoden smoking vil jeg anbefale vanlig snipp og ikke knekksnipp; den snippen tilhører gallaantrekk. Er det sort smoking, vil jeg anbefale sort sløyfe og til mørkeblå smoking vil jeg anbefale mørkeblå sløyfe. Du trenger ikke en sløyfe i knallfarge – det er bryllup og ikke karneval. Husk også at sløyfen skal være av den typen du knyter selv.

– Til smoking du ikke ha lakksko – du kan velge et par pene Oxford-sko som er helt glatte og sorte, men husk å blankpusse dem. I de fleste tilfeller velger man imidlertid lakksko.

Finn for all del ikke på å bruke slips til en smoking.

Hva med dress?

–  Dress er en ganske fri invitasjon. Da kan du velge den dressen du ønsker, og bruke sorte sko og sort belte til.

Jeg ville nok unngått en crazy Moods of Norway-dress.

Og hva med mørk dress?

– Mørk dress er den vanligste kleskoden i bryllup. Det er enten mørkeblå, mørkegrå eller sort dress du kan bruke da. Jeg ville absolutt droppet den sorte dressen selv, da jeg føler det er et litt mer begravelsespreg over den.

– Bryllup er en hyggelig sammenkomst, så jeg ville gått for den mørkeblå dressen som er pen til alt med sorte sko, sort belte og hvit skjorte, gjerne med doble mansjetter og mansjettknapper til, og et pent slips. Gjerne med litt farge på slipset.

kleskoder

Mørk dress: Sier kleskoden mørk dress, kan du fint gå for en mørk blå dress. Foto: Tiger of Sweden

Kleskoder: Hva betyr «pent»?

– Pent er også en veldig åpen kleskode. Her er det alt fra dress til et litt mer casual antrekk som jakke og bukse. Hadde det vært jeg som var invitert i et bryllup hvor «pent» er kleskoden, hadde jeg nok gått for en pen blå dress.

– Om det er litt mer casual og sommerbryllup, ville jeg gått for en blazer av den litt mer sommerlige varianten med en pen hvit bukse til og noen lette pene sko.

blå dress

Pent: Om kleskoden sier pent, ville eksperten gått for en blå dress. Foto: Dressmann

Det finnes mange kleskoder, og «hagefest» er en ny som har sneket seg inn.

Hva er egentlig lov her? Kan du komme i kortermet skjorte eller linbukser?

– Det kommer helt på invitasjonen og hvordan brudeparet legger opp til hagefest. Jeg syns vel ikke at man skal gå for kortermet skjorte, men heller en langermet, da bryllup fortsatt er en formell setting.

– Linbukser syns jeg absolutt man kan bruke, da av den litt penere typen. Men det er greit å stryke den og sørge for press i buksen før man drar. Og det skader ikke om man har med seg en blazer om det blir litt kjølig.

kleskoder

Hagefest: Er du invitert i et hagebryllup, kan du trygt gå for en lys lindress. Foto: Oscar Jacobson via Follestad

De siste årene er fargerike dresser blitt mer populært. Er det innafor til bryllup?

– Personlig tenker jeg «nei, nei, nei, nei». Dette er ikke et karneval, men en lys beige lindress i et sommerbryllup syns jeg er superfint. En gul eller rød dress syns jeg man skal droppe i andres bryllup.

– Det handler også litt om at man ikke skal stjele oppmerksomheten fra brudeparet. Det er deres dag og de skal skinne.
Spar heller den fargerike dressen til sommerfesten med jobben.

Andre detaljer som er viktig å tenke på når en mann pynter seg til bryllup?

– Det er viktig å tenke på at du ikke skal overgå brudgommen. Og tenk litt på at bildene fra bryllupet skal alle kunne se tilbake på etter mange år, så ikke vær for crazy i klesvalget.

– Ellers bør du alltid ha nystrøket skjorte og sørge for at smokingen elle dressen har vært på rens om den har flekker fra forrige bryllup eller fest. I bryllup møter man opp i rent og pent antrekk.

– Er du litt usikker på kleskoden, er det ingen skam å spørre brudeparet hva de ser for seg.

kleskoder

I tvil: Det er ingen skam å spørre brudeparet om kleskoden. Foto: Khalid Boutchich via Unsplash

Andreas Feet har lang fartstid fra den berømte skreddergaten Savile Row i London. I tillegg til å være dommer i Symesterskapet på NRK, har han sitt eget selvtitulerte klesmerke.

Her deler han 13 do’s & dont’s til dressen i bryllup.

1. Dressen kan være mørkeblå, grå eller litt lysere. Men det viktigste er at det er en farge man er fornøyd med, og som man kan bruke til senere anledninger også.

2. Sjakett er frem til evening wear trer inn. Det er kjempefint med en som gifter seg i sjakett, men man får jo mest sannsynlig aldri bruk for den igjen.

3. Det er mange som gifter seg i smoking på dagtid, men det er helt feil. Smoking er bare til kvelden, så man kan gjerne bytte til den da.

andreas feet viser hvordan du knyter slipsknute
Andreas Feet

4. Bruk gjerne vesten i bryllup om du har en three piece suit. Man skal se litt mer staselig og flott ut, og en vest tar antrekket automatisk bort fra en businessdress, etter min mening.

5. Hvor mange knapper man skal ha på dressen er individuelt, men standarden i dag er to knapper. Èn knapp ser også veldig bra ut, spesielt hvis du har en dobbeltspent vest under.

6. Har du én knapp, skal den alltid være igjen. Med to og tre knapper skal alltid den nederste knappen være åpen.

kleskoder

Vest: Har du dress med vest, kan du gjerne bruke vesten i bryllup. Foto: Samantha Gades via Unsplash

7. Jeg er ikke så fan av fargerike dresser, men man må gå med det for all del.  Men en rosa dress er ikke tidløs og kommer aldri til å bli det heller, med mindre man er en fargeklatt.

8. Det er viktig å se an omgivelsene til bryllupet. Er dere i sommerbryllup i Italia, kan du ta en lys lindress istedenfor en mørkeblå ulldress. Det blir mer naturlig slik.

9. At menn leier antrekk til bryllup er ikke ønskelig, for da får man kun standardstørrelser som ikke kan bli endret og derfor ikke vil passe.

kleskoder

Hvit skjorte: Bruk hvit skjorte, alltid, mener eksperten.Foto: Morgan Rovang via Unsplash

10. Bruk hvit skjorte, selvfølgelig.

11. Med en knapphullsblomst blir dressen veldig klar for bryllup (les mer om knapphullsblomst her).

12. Unngå dressbukser som er lave på livet – med mindre man er litt korpulent.

13. Ikke ha belte på dress. Det stammer antageligvis fra jeansen, og det ser ikke bra ut på dress.

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: