Klassisk vielse i kirke

Blir det et klassisk kirkebryllup på dere? Hør hva et tidligere brudepar erfarte og få noen enkle holdepunkter til planleggingen av vielse i kirke på den store dagen deres.

Tekst: Marit Øimoen Foto: Unsplash

Ønsker dere et tradisjonelt bryllup er vielse i kirken et «must» for mange brudepar.

En seremoni i kirken inneholder skriftlesning og taler, inngåelse av ekteskapsløfter og forbønn. Ønsker dere kulturelle innslag som musikk eller diktlesning organiserer dere dette selv.

Dere kan også velge å være aktivt med i planleggingen og gjennomføringen av seremonien, eller om dere ønsker å overlate det hele til kirken dere har valgt.

For mange er vielse i kirken synonymt med at far følger bruden opp kirkegulvet – hvor man i tradisjonen «overleverte» henne til en ny familie. Denne tradisjonen er en skikk fra storfamiliesamfunnet og noe mange fortsatt holder i hevd. Ønsker dere ikke dette, er det fullt mulig å for eksempel heller gå inn sammen som brudepar.

Dere kan selv velge musikken, men husk at denne må godkjennes av organisten og helst meldes inn i god tid. Salmer og bibeltekster kan også velges, og det er mulig å la venner eller familiemedlemmer lese for forsamlingen.

Både under ekteskapsinngåelsen og ved overrekkelsen av ringer kan brudeparet bestemme hvor aktivt de vil delta i liturgien.

brudebukett

Greit å vite om vielse i kirken

  • Erklæring for prøving av ekteskapsvilkårene og forlovererklæring
    må fylles ut og sendes det lokale skattekontoret.
  • Gi beskjed om musikkvalg i god tid, slik at organisten kan forberede seg.
  • I en samtale med presten i forkant, forteller paret om seg selv og hverandre. Dette danner grunnlaget for talen under vielsen.

Pris: Gratis, dersom kirke i bostedskommune velges. For vielse i kirke utenom kommunen, er prisen mellom 2000-6000 kr.

Les mer om kirkelig vigsel på Kirken.no

Brudeparet forteller

Hvorfor valgte dere vielse i kirken?

– Kirkerommet gir trygghet, og er et sted vi tidligere har søkt trøst. Når vi, etter 12 års samboerskap, endelig skulle feire kjærligheten, var valget helt naturlig. En vielse i kirken er både vakker og rørende.

Hvordan gjorde dere vielsen til «deres»?

– Vi ba om ekstra vielsestid! Vi pyntet med blomster og store kubbelys, og hadde en profesjonell musiker som spilte hardingfele opp midtgangen ifølge med våre to døtre, som var blomsterpiker. Vi hadde også et gospelkor inne, og de skapte masse liv da de sang utgangsmarsjen. I tillegg var valget av salmer, tekstlesing og musikk håndplukket og nøye planlagt.

Hva likte dere best?

– At presten vår var morsom og talte rett til oss, alle sammen. Han var en sånn type som alle kommenterte etterpå!

Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: