Kostnader til bryllup

Diana og Prince of Wales på bryllupsdagen sin

Hva koster egentlig et bryllup? Hva bør man budsjettere med og hvilke kostnader kommer som overraskelser? Her er noen kostnader du kan forvente for et bryllup.

Tekst: Julie Opsvik Foto: Getty

Hovedfaktorene som avgjør kostnader til et bryllup er antallet gjester, lokalet og mat og drikke. Det betyr at dette er avgjørende faktorer i planleggingsfasen, hvor du og partneren din bør tenke dere ekstra godt om.

Det hjelper lite å spare inn på kostnader knyttet til fotograf eller pynt, dersom dere allerede har «splurget» overdrevet på en av disse postene til bryllupet. For selv om alle monner drar, vil det ha lite innvirkning på totalen. Det samme går motsatt vei.

Kim Kardashians bryllup hadde et veldig stort budsjett - her under vielsen

Økonomisk smell!

Til tross for at de aller fleste brudepar både er tidlig ute med planleggingen og budsjetterer i forkant av prosessen, går de fleste på en økonomisk smell også.

Faktisk så mange som 54% av brudepar i USA ender med å oppjustere det første budsjettet for bryllupet. Dette er i hovedsak på grunn av ekstra behov som dukker opp underveis, som de føler at de «må ha» for å få det bryllupet de ønsker seg.

Men ta det med ro! 62% av nygifte par kan rapportere tilbake om at de ikke angrer på oppjusteringen av budsjettet – og ville brukt de ekstra pengene på nytt om de kunne det.

Ønsker du allikevel å være i forkant av uforutsette kostnader til bryllup og økninger i budsjettet, bør du se ekstra grundig på utgiftene knyttet til fem følgende felt.

TO FESTER I TO LAND: «Kimye» (Kim Kardashian og Kanye West) slo på stortromma da de giftet seg – med pre-bryllupsfest i Paris hvor de deretter fløy gjestene til Firenze med privatfly for fest i den gigantiske festningen Forte di Belvedere som koster for svimlende 400.000 $ å leie. Foto via Instagram.

Forlovelsesringer og pris - hånd med forlovelsesring med en gigantisk sten

Topp fem årsaker til at kostnader til et bryllup øker:

  1. Potensielle, nye “must-haves” som dukker opp underveis i planleggingen. Så mange som 45% rapporterer en økning i budsjettet her – så legg på en ekstrapot i budsjettet på for eksempel 25% for uforutsett splurging.

2. Ekstrautgifter knyttet til personifisering av pynt, gjenstander og diverse til bryllupet. Hele 34% tenderer på en økning i budsjettet her – så gå gjennom pynt, kort ect og vær realistisk dersom du ønsker å personifisere det med navn, datoer, inngraveringer og lignende.

3. Økning i antall gjester. 32% av brudepar opplever dette som faktor for en økning i originalt budsjett. Det kan være nye kjærester, venner, noen man har glemt, eller barn. Ta gjerne flere runder med gjestelisten slik at den er 110% sikker!

4. Oppgraderinger. Vi kjenner oss alle igjen. Når du får se hvor fin bukett du kan få for bare liiitt mer penger, eller om du skal gå for den vinen eller en annen, papirservietter eller stoff? Det merket på kjolen til brudepikene, eller et annet. Selv om kvalitet er viktig, bør det også medregnes i budsjettet. Slik kan du unngå smellen 29% av brudepar går på i det budsjettet øker!

5. Originalt budsjett var satt for lavt. Ja, en av hovedutfordringene til brudepar som går på en smell i budsjettet er faktisk at de ikke har vært realistiske nok i sitt første budsjett. Gjør derfor grundig research på hvert punkt – og kanskje sitter du igjen med litt ekstra penger du heller kan bruke på bryllupsreisen!

 

STEINRIK: Kostnader til et bryllup starter med forlovelsesringen – og bruker du $12.5 millioner dollar på en som oligarken Aleksey Shapovalov gjorde da han fridde til sin nå kone Ksenia Tsaritsina, er det klart det blir dyrt til slutt…

Fem poster som tar store kostnader til et bryllup:

  1. Bryllupsfotograf
  2. Mat
  3. Antrekk
  4. Gifteringer
  5. Lokale

HUSK! Noen summer er relative og avhengige av andre faktorer, som antall gjester, mens andre poster i budsjettet er mer låst når du først har tatt et valg, som kjole, fotograf osv. Dersom du ser etter måter å nedjustere budsjettet på, kan det derfor være lurt både å se på posten med gjester, som mat, drikke, lokale, leie av stoler osv som de faste utgiftene.

WEDDINGWIRE.COM
Ustøttet nettleser

Vi har oppdaget at du kan bruke en utdatert nettleser som ikke er kompatibel med nettstedet vårt. Bruk et av disse alternativene for å forbedre opplevelsen din: